2018’de Bilgi Teknolojileri Ne Kadar Büyüdü?
2018’de Bilgi Teknolojileri Ne Kadar Büyüdü?
Yılın ilk çeyreğini geride bıraktık. Geçen yıla dair veriler de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) de bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü 2018 yılı verilerini açıkladı. Açıklanan verilerde, büyümeler dikkat çekti.
Bilgi ve iletişim teknolojileri 2018 karnesi!
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ve TÜBİSAD Başkanı Kübra Erman Karaca toplantının açılış konuşmasını yaptı. Sayan konuşmasında “Yerli ve milli teknolojilerin gelişiminde özel sektörün dinamizmini ve kamunun gücünü bir araya getirmek istiyoruz. Oluşan sinerji ile ülkemizin ekonomik gelişimine çok ciddi katkılar sağlayacağız” vurgusu yaptı.
2018 yılında bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün Türk Lirası bazında büyümesini sürdürdü. Bir önceki yıla göre yüzde 15 büyüyen sektör toplamda 131,7 milyar TL hacme ulaştı. İstihdama dair veriler de oldukça dikkat çekti. İstihdamını 139 bin kişiye çıkaran sektör, istihdamda yüzde 4’lük bir artış yaşamış oldu. Sektördeki toplam istihdamın yüzde 76’si bilgi teknolojileri kategorisinde yer alıyor.
Kur farkının sektöre yansıması da dikkatlerden kaçmadı. ABD doları bazında bakıldığında daha önceki yıllarda 30-33 milyar dolar seviyesinde seyreden sektör, 2018 yılında 27-30 milyar dolar seviyesine geriledi.
Sektör büyüklüğünü oluşturan unsurları bilgi teknolojileri ve iletişim teknolojileri olarak ikiye ayırmak gerekiyor. Bu açıdan baktığımızda bilgi teknolojileri TL bazında yüzde 15,2 büyüme yaşadı. İletişim teknolojilerindeki büyüme ise yüzde 14,9 seviyesinde gerçekleşti. Her iki sektörün değeri ise sırasıyla 44,7 milyar TL’ye ve 86,9 milyar TL’ye ulaştı.
2018 yılında bilgi teknolojileri sektörünün alt kategorilerindeki büyüklükler de aşağıdaki gibi sıralandı:
Bilgi teknolojileri donanım: 17,1 milyar TL
Bilgi teknolojileri yazılım: 18,3 milyar TL
Bilgi teknolojileri hizmet: 9,4 milyar TL
İletişim teknolojileri sektörünün alt kategorisi olan ‘İletişim teknolojileri donanım‘ın büyüklüğü 27,9 milyar TL olurken, ‘İletişim teknolojileri elektronik haberleşme‘nin büyüklüğü 59 milyar TL olarak kaydedildi.
İhracat performansına baktığımızda da yüzde 14’lük bir büyümeden bahsetmek mümkün. Sektörün ihracat performansı 4,916 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. İhracat performansının artırılması için teknoloji firmalarının kurumsal kapasitelerinin artırılmasına ek olarak pazar çeşitliliği faaliyetlerinin de desteklenmesi gerekiyor.
Açıklanan verilerde teknokentler de ilgi çekti. 2018 yılında teknokentlerde yaratılan ciro bir önceki yıla göre yüzde 23,1 oranında arttı. Toplam sektör hacminin yüzde 12’si teknokentlerde yaratıldı. Buradaki ciro ise 16 milyar TL seviyesinde oldu.
5 yılda hangi teknolojiler öne çıkacak?
Toplantıda önümüzdeki 5 yılda en fazla etkiye sahip olacak sektörler de sıralandı. Öngörülere göre ilerleyen yıllarda aşağıdaki sektörlerin ismini çok daha fazla duymaya başlayacağız:
Yapay zeka
Bulut teknolojisi
Analitik / Büyük veri
Endüstri 4.0
Siber güvenlik
Gelişen teknolojiler (3D yazıcılar, sanal gerçeklik)
Blockchain
Mevcut sistemlerin modernizasyonu