Ana Sayfa
Hakkımızda
Abone Ol
E-Dergi
Reklam Verin
Önceki Sayılar
Gelecek Sayılar
Dergi
Editörden
Yazarlar
Danışmanlık
ISC Turkey 2018 Sonuç Bildirgesi
ISC Turkey 2017 Sonuç Bildirgesi
ISC TURKEY 2016 Sonuç Bildirgesi
ISCTURKEY 2015 Konferansı Sonuç Bildirgesi
ISC Turkey
Sizden Gelenler
İletişim
Medya Planı
CyberMag Logo
Kategoriler
Ana Sayfa
Hakkımızda
Dergi
Abone Ol
E-Dergi
Reklam Verin
Önceki Sayılar
Gelecek Sayılar
Editörden
Yazarlar
Danışmanlık
ISC Turkey
ISC Turkey 2018 Sonuç Bildirgesi
ISC Turkey 2017 Sonuç Bildirgesi
ISC TURKEY 2016 Sonuç Bildirgesi
ISCTURKEY 2015 Konferansı Sonuç Bildirgesi
Sizden Gelenler
İletişim
CyberMag Logo
Medya Planı
Makaleler
Haberler
Etkinlikler
Röportajlar
Editörden
Makaleler
Haberler
Etkinlikler
Röportajlar
Editörden
Haziran 2020
Sosyal Derecelendirme Türkiye’de Tüketicilerin %11’ini Etkiliyor
Kaspersky’nin “Sosyal kredi ve güvenlik: Derecelendirme dünyasını kucaklamak” başlıklı son raporuna göre, Türkiye’den ankete katılanların %11’i derecelendirme sistemlerinin sosyal medyadaki bilgiler üzerinde yaptığı değerlendirme nedeniyle finans hizmetlerine erişmekte zorlandı. Sosyal derecelendirme sistemleri giderek daha fazla ülkede ve sektörde kullanılmaya başlanırken, yaşanabilecek olumsuz durumlar nedeniyle bu sistemlerin daha özenli bir şekilde geliştirilmesi gerekiyor.
SİBER GÜVENLİK HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY
Siber güvenlik; donanım, yazılım ve veri gibi internet bağlantılı sistemlerin siber tehditlere karşı korunmasıdır. Veri merkezleri ve diğer bilgisayarlı sistemlere yetkisiz erişime karşı korunmak için bireyler ve işletmeler tarafından siber güvenlik çözümleri kullanılır.
Online Güvenlik İçin 7 İpucu
Günlük hayatı ve iş dünyasını derinden etkileyen pandemi süreciyle birlikte internette vakit geçirme oranı hiç olmadığı kadar yükseliş gösterdi. Bu durum, özellikle kötü niyetli kişiler, oluşumlar ve hesaplara hedef olabilecek kişi sayısında da artışa neden oldu. Yaşanan tüm bu gelişmeler kişisel bilgilerin nasıl korunacağıyla ilgili pek çok endişeyi ve soruyu beraberinde getiriyor. Ancak bu endişeleri giderecek, kişisel verileri meraklı gözlerden koruyacak basit önlemler bulunuyor. 150 yılı aşkın köklü geçmişiyle Türkiye’nin ilk sigorta şirketi olma unvanına sahip Generali Sigorta, kişisel bilgileri güvenli tutmaya yönelik bu basit ve etkili önlemleri kamuoyuyla paylaştı.
Savunma Sanayii'nin En Yetkili İsmi; Türkiye’nin Yeni Uydu Şirketinin Sinyalini Verdi
Kamudaki en yetkili isimleri konuk eden Dijital Gündem’in, 26 Haziran’da gerçekleştirdiği, “Salgın Süreci ve Sonrasında Savunma Sanayii” başlıklı yedinci video konferansa katılan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, savunma sanayiinin bilişim, telekom, uydu ve siber güvenlik sektörleri ile birlikte yürüttüğü mevcut çalışmalara değindi. Prof. Dr. Demir, yakın gelecekte; TUSAŞ, TÜBİTAK ve Türksat’ın ortak olarak kuracakları, Türkiye’nin yeni uydu şirketinin de sinyallerini verdi. Prof. Dr. Demir ayrıca; ULAK A.Ş.’ye ortak olmak isteyen herkese kapılarının açık olduğunun altını çizdi.
Türkiye'de Kripto Para Sektörünün Büyüme Hızı Yüksek
Bitay Teknoloji Üst Yöneticisi (CEO) Niyazi Yılmaz, kripto paralara olan ilginin her geçen gün arttığını belirterek, "Dünyayla kıyaslandığında Türkiye'de kripto paraya olan ilgi daha fazla ve alanın büyüme hızı yüksek. Ülke nüfusunun oransal olarak kripto paraya bakışını ele alan bir araştırmaya göre, Türkiye'deki nüfusun yüzde 20'si ya kripto para almış ya hesap açmış ya da konuyla ilgili eğitim almış. Bu araştırmada Türkiye, yüzde 20 oranla dünyada ilk sırada yer alıyor." dedi.
Şirketlerin Hacklenmesinin Arkasındaki Dört Kritik Neden
Şirketlerin ve teknolojilerin birbirleriyle daha fazla bağlantı kurması, siber saldırganların istismar edebileceği zafiyet ihtimalini beraberinde getiriyor. BugBounter, şirketlerin hacklenmesine sebep olan dört kritik başlığı ele alıyor.
Telefonu Çaldırmanın Neden Olacağı Yıkımı Hafifletmenin Yolları
Akıllı telefonlar her gün kullandığımız, e-postamızı kontrol ettiğimiz, sosyal medyaya bağlandığımız, ödemelerimizi gerçekleştirdiğimiz kıymetli cihazlara dönüştü. Onları kaybetmek canımızı hayli sıkar ve genellikle de içinde kötüye kullanılabilecek pek çok hassas bilgi vardır. Siber güvenlik kuruluşu ESET, telefonumuz kaybolmadan önce ve kaybolduktan sonra hangi adımları atmamız gerektiğini paylaştı.
Güvenlik Sistemlerine Yapay Zekâ İmzası
Her büyüklükten ve her sektörden firmaya hizmet eden Bircom’un distribütörlüğünü yürüttüğü dünyaca ünlü güvenlik sistemleri sunan Çinli marka Dahua, güvenlik konusunda profesyonel çözümler sunmaya devam ediyor.
Uzaktan Eğitime, Yapay Zekâlı Yakın Çözüm
Dünyayı etkisi altına alan pandemi süreciyle birlikte okullardaki eğitime ara verilirken, yeni duruma hızlıca uyum sağlamak zorunda kalan öğretmen ve öğrenciler, uzaktan eğitimle tanıştı. Bu alanın yeni fakat tecrübeli oyuncularından birisi de PHI Corporate firması oldu. Uzaktan eğitim konusunda on yılı aşkın yazılım geliştirme altyapısına sahip şirket, özellikle AILA (Artificial Intelligence Learning Assistance) adını verdiği yapay zeka uygulamasıyla dikkat çekiyor. AILA, öğrencinin ödevlerde ve ölçme & değerlendirme testlerindeki yanlışlarına ve en çok zaman harcadığı sorulara odaklanarak, kişiye özel öğrenme modeli sunuyor.
Çalışanların Ofiste İmza Atma Zorunluluğu Bitiyor
Uzaktan çalışma eğiliminin artmasıyla çalışanlar imzalarını dijitale taşıdı. Çalışanların e-imzayı tercih etmelerindeki en büyük nedenler; ofiste bulunma, kağıt, kurye, doküman tarama, depolama ve arşivleme zorunluluğunun olmaması.
“YARINI KODLAYANLAR” PROJESİ 100 BİNİ AŞKIN ÇOCUĞA ULAŞTI
Çocukları dijital dünyanın dili kodlamayla tanıştırmak üzere Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiyle 4 yıl önce başlatılan “Yarını Kodlayanlar” projesi hızlı büyümesini sürdürüyor. Toplam 512 gönüllü eğitmen ve farklı branşlardan 38 Milli Eğitim Bakanlığı öğretmeninin görev aldığı projede bugüne kadar 81 ilde 100 bini aşkın çocuğa kodlama eğitimi verildi. Projeyle, yaz sonuna kadar 10 bin çocuğa daha online eğitimlerle ulaşılması hedefleniyor.
2020’DE TÜRKİYE’DE AKILLI TELEFONLARA YÖNELİK SALDIRILARIN SAYISI KARANTİNA DÖNEMİNDE YAŞANAN ARTIŞLA YAKLAŞIK 160.000’E ULAŞTI
Akıllı telefon kullanıcılarına yönelik siber saldırıların istatistiklerini inceleyen araştırmacılar, Türkiye’de Ocak - Haziran 2020 döneminde siber saldırı sayısının 159.415’e ulaştığını tespit etti. Benzer sayılar aynı dönemde Suudi Arabistan’da da görülse de Türkiye’de yaşanan vakaların genel dinamiğine bakıldığında karantinanın ülkedeki tehdit durumunu olumsuz yönde etkilediği ve zararlı faaliyetlerin artmasına neden olduğu anlaşıldı.
Microsoft Teams Kurumların Güvenlik Farkındalıklarını Artırıyor
Microsoft Teams, sunduğu uzaktan çalışma ve verimlilik yeteneklerinin yanında, mağazasında sunduğu eklentilerle şirketlerin güvenle çalışmasını sağlıyor. Çalışan iletişiminde Microsoft Teams kullanan Galata Taşımacılık, Apps Store’da yer alan Node Insight uygulamasıyla çalışanlarının güvenlik farkındalığını artıran çözümler geliştirdi. Şirket, GDPR/KVKK uyumluluğu konusunda tüm eksikliklerini ek bir maliyet olmaksızın karşılıyor; donanım, yazılım ve kurumsal eğitim yatırımlarını optimum düzeyde planlıyor.
Ulusal Siber Güvenlik Kriz Masası Salgında Siber Saldırıya Uğrayan Yüzlerce Şirkete Destek Verdi
Salgınla birlikte şirketlerin aldıkları uzaktan çalışma kararını siber korsanlar fırsata çevirdi. Özellikle evden çalışan kişileri ve uzaktan çalışma sistemine geçen fakat yeteri kadar siber farkındalığı yüksek olmayan şirketleri hedef alan siber saldırılar, Nisan ve Mayıs aylarında yaklaşık %25 artış gösterdi.
Akıllı İşletmelerin Geleceğinde Analitik Ve Yapay Zekâ Yatıyor
IDC tarafından düzenlenen Future of Connectedness etkinliğine katılan Micro Focus, kurumların dönüşümünde analitik ve yapay zekanın sahip oynadığı rolün arttığını vurgularken, her sektörde görebileceğimiz uygulamaları detaylandırdı.
KÖTÜ AMAÇLI YAZILIMLARIN 3’TE 2’Sİ ŞİFRELİ VE HTTPS DENETİMİ GERÇEKLEŞMEZSE GÖRÜNMÜYOR
Ağ güvenliği ve zekası, güvenli Wi-Fi ve çok faktörlü kimlik doğrulamanın önde gelen küresel sağlayıcısı WatchGuard’ın 2020 1. Çeyrek İnternet Güvenliği Raporu yayımlandı. Raporda, kötü amaçlı yazılımların 3’te 2’sinin şifreli olduğu ve HTTPS denetimi gerçekleşmeden görünemediği belirtilirken ilk çeyrekte ön plana çıkan 6 önemli bulguyu da kullanıcılarıyla paylaştı.
Siber Suçluların Gözü, Yeni Mobil Bankacılık Müşterilerinde
Amerika Birleşik Devletleri Federal Soruşturma Bürosu (FBI), pandemi önlemlerinin de etkisiyle Amerika’da yılın başından bu yana mobil bankacılık uygulamalarının kullanımında yüzde 50'lik artış gözlemlendiğini duyurdu. FBI, siber suçluların yeni mobil bankacılık müşterilerinden yararlanmaya çalışmasını beklediklerini bildirirken, siber güvenlik kuruluşu ESET, alınabilecek önlemleri paylaştı.
Sokağa Çıkma Yasağı Kalktı: Rovnix Bootkit Yeni Özelliklerle Geri Döndü
Kaspersky araştırmacıları ünlü Rovnix bootkit’in Nisan 2020’de geri döndüğünü keşfetti. Zararlı yazılımlar yükleyip bunların tespit edilmesini engelleyen bu program, salgından yararlanan bir saldırıda ortaya çıktı. Alışılmadık bir yükleyiciyle yenilenen bu bootkit, kurbanların bilgisayarlarına casus yazılım becerilerine sahip bir arka kapı yüklüyor.
Türkiye'nin Yeni Kamikazesi Alpagu Yıl Sonuna Doğru Güvenlik Güçlerinin Kullanımına Sunulacak
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından muharebe sahasında etkin şekilde kullanılmaya başlanan"kamikaze drone"lar çeşitleniyor. Döner kanat kamikaze drone Kargu teslimatlarını sürdüren STM, sabit kanatlı kamikaze drone Alpagu'ya yönelik çalışmalarda sona geldi. Alpagu yıl sonuna doğru güvenlik güçlerinin kullanımına sunulmaya başlanacak
Korona Sonrası Dönemde İş Yapış ve Siber Fiziksel Sistemler
İş dünyası yeni koronavirüs salgını ile çok hızlı şekilde adapte olarak muhtelif uzaktan çalışma pratiklerini kullanmaya başladı. Bu pratikler şu şekilde özetlenebilir.
ÇOCUKLARA NEDEN SİBER GÜVENLİK EĞİTİMİ VERMELİSİNİZ?
Yapılan bir araştırmaya göre 8 - 18 yaş arasındaki çocuklar, haftada yaklaşık 45 saat internette zaman harcıyor. Çocukların %40'ı ise internetten tanıştığı bir yabancıyla konuşuyor. Daha endişe verici olan ise internetten tanıştıkları kişilerle konuşan çocukların %53'ü bu kişilerle telefon numaralarını paylaşırken %15'i ise tanımadığı biriyle buluşuyor. “Çocukların teknolojiyi ebeveynlerinden daha iyi kullanmaları nedeniyle ebeveynler, çocuklarının çevrimiçi aktivitelerini kontrol etmekte yetersiz kalıyorlar.” uyarısında bulunan Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, dijital dünyadan gelebilecek tehlikeleri sıralayarak anne babaların kontrolü elden bırakmamaları çağrısında bulunuyor.
OTELLER COVID-19 DIŞINDA HACKERLERE KARŞI DA ÖNLEMLERİNİ ALMALI
Güneş, kum ve deniz denilince akla yaz tatili ve oteller geliyor. Bu dönem Covid-19 etkisiyle ciddi hijyen tedbirleri alan otellerin göz ardı etmemesi gereken bir de hackerler bulunuyor. Otellerdeki Wi-Fi ağlarına sızan ya da sahte Wi-Fi ağları oluşturarak tatilcileri tuzaklarına düşüren hackerlere dikkat çeken WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, otellerdeki ortak Wi-Fi ağlarını bir fırsat olarak gören hackerlere karşı otelleri ve tatilcileri uyarıyor.
Bundlore Reklam Yazılımı MacOS Sistemlerini Tehdit Ediyor
Sophos, MacOS işletim sistemini ve Safari internet tarayıcısını hedef alan Bundlore adlı yeni reklam saldırısını ortaya çıkardı. Bundlore, yüklediği eklentilerle kullanıcıları istenmeyen reklamlarla yüzleştirmenin yanı sıra arama sonuçlarına ve indirme bağlantılarına da müdahale ediyor.
Saldırganlar İnternetten Alışveriş Yapanların Ödeme Bilgilerini Çalmak İçin Popüler Bir Web Analitiği Hizmetini Kullanmanın Yolunu Buldu
Kaspersky araştırmacıları, kullanıcıların e-ticaret sitelerindeki ödeme bilgilerini çalmak için web üzerinden kart bilgilerini toplama (web skimming) olarak bilinen saldırı yönteminden yararlanıldığını tespit etti. Google Analytics hesapları açan saldırganlar bu kodların takip kodlarını web sitelerinin kaynak kodlarına izinsiz yerleştirerek kullanıcıların kredi kartı bilgilerini ele geçirebiliyor. Bu yöntemle dünya genelinde yaklaşık iki düzine e-ticaret sitesinin saldırıya uğradığı belirlendi.
2019 Yılı Sonunda Enflasyondan Arındırılmış Telekomünikasyon Sektörü Gelirleri 15,1 Milyar TL Oldu
Serbest Telekomünikasyon İşletmeciler Derneği (TELKODER) elektronik haberleşme sektöründeki 2019 yılı değerlendirme raporunu yayınladı. TELKODER’in BTK, TÜİK, BIST gibi kuruluşlar tarafından yayınlanan resmi verileri kullanarak hazırladığı raporda enflasyondan arındırılmış telekomünikasyon sektörü gelirlerinin 2019 yılı sonunda 15,1 milyar TL olduğu görülüyor.
2019 Yılı Resmi Siber Suç Raporu
Siber suç faaliyetleri, önümüzdeki 20 yıl boyunca da insanlığın karşılaşacağı en büyük zorluklardan biridir. Siber suç, dünyadaki her şirket için en büyük tehdittir ve insanlık ile ilgili en büyük sorunlardan biridir. Toplum üzerindeki etkisi de rakamlara yansımıştır. Siber güvenlik girişimleri, siber suçların 2015 yılından 2021 yılına kadar, 3 Trilyon dolardan 6 Trilyon dolara ulaşacağını öngörüyor.
Korana Günlerinde Üniversitelerin Tercihi e-Diploma
Koronavirüs tedbirleri nedeniyle, bu yıl birçok üniversite online mezuniyet töreni düzenlerken, e-Diploma uygulamasına geçen üniversitelerin sayısında da ciddi bir artış yaşandı.
Sixlittlemonkeys Zararlı Yazılımlarına Kurumsal Tarzda Programlar Ekleyerek Geri Döndü
Bu yıl şubat ayında, devlet kurumlarına ve diplomatik kuruluşlara karşı siber casusluk faaliyetlerinde bulunan bir APT grubu olan SixLittleMonkeys, ya da diğer adıyla Microcin’in, saldırılarda hedef aldığı sistemin belleğine Truva atı indirdiği tespit edildi. Kaspersky araştırmacıları, zararlı yazılımın indirildiği ve kurbanın cihazında komutlar çalıştırmaya başladığı bu son aşamada yeni bir kod stili kullanıldığını keşfetti. API (Application Programming Interface - Uygulama Programlama Arayüzü) benzeri bu mimari, zararlı yazılımın güncellenmesini basitleştiriyor.
KULLANICI BİLGİLERİ DARK WEB’DE 2 DOLARA SATILIYOR
Yapılan son araştırmaya göre 2019’da yaşanan tüm veri ihlallerinin %29’unda kimlik bilgisi doldurma saldırısının kullanıldığı tespit edildi. Veri ihlali sırasında sızdırılan kullanıcı adları ve şifrelerinin Dark Web’de 2 dolara satıldığını dile getiren Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, büyük şirketler ya da KOBİ’ler fark etmeksizin kimlik bilgisi doldurma saldırısına karşı uygulanması gereken 5 adımı sıralıyor.
KOÇ ÜNİVERSİTESİ’NDEN YAPAY ZEKÂ BURS PROGRAMI
İş Bankası ve Koç Üniversitesi işbirliğiyle yapay zekâ alanında ileri düzeyde çalışmalar gerçekleştirmek, bu alanda bilimsel ve akademik faaliyetlere katkıda bulunmak amacıyla kurulan “Koç Üniversitesi İş Bankası Yapay Zekâ Araştırma Merkezi (KUIS AI Lab), teorik ve uygulamalı yapay zekâ ve yapay öğrenme konularında araştırma yapmak üzere yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin başvurularını kabul etmeye başladı.
Türkiye’nin İlk Online ‘Siber Güvenlik’ Kampı
Türk Telekom, Türkiye’nin ilk online siber güvenlik kampını hayata geçiriyor. Siber güvenlik alanında kendini geliştirmek ve dijital geleceğe yön vermek isteyen gençler, 22 Haziran-6 Temmuz tarihleri arasında https://siberkamp.turktelekomkariyer.com.tr/ adresi üzerinden projeye başvuru yapabilecek.
Yerli ve Milli İşletim Sistemi Pardus Diyanet'in Bilgisayarlarında Yaygınlaştırılacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Diyanet İşleri Başkanlığı ile imzaladıkları protokol kapsamında, Pardus işletim sisteminin Diyanet’in merkez ve taşra teşkilatlarında kullanılan 10 bin bilgisayara yaygınlaştırılacağını belirterek, "Bu durum yerli ve milli yazılım alanında, kamuda şimdiye kadar yapılmış en yaygın kullanım sözleşmesi anlamına geliyor." dedi.
Siber Güvenlik Fikirleri Teknopark İstanbul’da Yarıştı!
Türk savunma sanayiinin inovasyon merkezi Teknopark İstanbul’un bu yıl ikincisini düzenlediği “Siber Güvenlik Fikir Yarışması” koronavirüs önlemleri kapsamında çevrimiçi gerçekleşti. Teknopark İstanbul’un Türkiye’de siber güvenlik alanında girişimcilerin yenilikçi, sürdürülebilir ve ticarileşebilir, iş fikirlerinin desteklenmesi amacıyla T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi himayelerinde Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi ortaklığı ile düzenlediği yarışma; Havelsan’ın Diyalog programı kullanılarak çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.
KORONAVİRÜS PANDEMİSİNDE İŞSİZ KALANLAR EVDEN ÇALIŞMA VAADİYLE KANDIRILIYOR
Koronavirüs pandemisi nedeniyle birçok sektör durma noktasına gelirken salgının yayıldığı ülkelerdeki işsizlik oranları da arttı. Pandemi sürecinde işsiz kalanları hedefleyen siber dolandırıcılar ise internet üzerinden iş arayanları sahte internet siteleri ve e-posta adresleri ile kandırmaya başladılar. Özellikle evden çalışma imkanı sağlayan iş ilanlarının dolandırıcılar tarafından daha fazla kullanıldığı belirten Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, iş arayanları uyararak dikkat etmeleri gereken 7 noktayı sıraladı.
CİHAZLARIN BOZULMASINA VE VERİ KAYIPLARINA NEDEN OLAN YANLIŞLAR!
2012 yılından beri %400 artış gösteren veri kaybı hacmi ve her hafta yüz binlerce adet bozulan sabit disk, veri kayıplarının nedenlerini sorgulatıyor. Kullanıcıların, verilerine ve cihazlarına sık sık yanlış müdahalelerde bulunduğuna dikkat çeken Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, veri kurtarma alanında veri kaybına neden olan 5 yanlışı sıralıyor.
Pandemi Döneminde Siber Güvenliğin Can Simidi Çok Faktörlü Koruma ve DLP Oldu
Siber güvenlik kuruluşu ESET, Türkiye’de yılın ilk beş ayında şirketlerdeki siber güvenlik eğilimlerini mercek altına aldı. Pandemi döneminin de dahil olduğu bu süreçte, güvenli uzaktan bağlantı sağlayan “Çok Faktörlü Koruma (MFA)“ yazılımları, en çok tercih edilen siber güvenlik önlemlerinden biri oldu. İşlerini zorunlu olarak evlere taşıyan KOBİ’lerin de katkısıyla Çok Faktörlü Koruma’nın yanı sıra Veri Kaybını Önleme (DLP) ve Şifreleme (Encryption) yazılımları, siber güvenlik açısından şirketlerin öncelikleri haline geldi.
Türk Telekom, Türkiye'nin İlk Online Siber Güvenlik Kampını Hayata Geçiriyor
Türk Telekom, siber güvenlik alanında kendilerini geliştirmek isteyen gençleri desteklemek amacıyla Siber Güvenlik Kampı projesini hayata geçiriyor.
Kaspersky ve AVL Software and Functions Güvenli Otonom Sürüş Kontrol Birimi Geliştirdi
Kaspersky otomotiv sektörüne yönelik yeni KasperskyOS’un, AVL Software and Functions GmbH (AVL SFR) tarafından geliştirilen gelişmiş sürücü destek sistemindeki (ADAS) elektronik kontrol birimine (ECU) başarıyla entegre edildiğini duyurdu. Bu kontrol birimi hem prototip üretimi hem de seri üretim için açık ve özelleştirilebilir bir gelişim platformu sunuyor. KasperskyOS ile çalışan bu birim ‘güvenli tasarımıyla’ öne çıkıyor. Örnek ürün, güvenli işletim sistemi ADAS bileşenleri arasındaki iletişimi ve tüm otonom araç işlevlerini koruma altına almak için tasarlandı. Güvenlik özelliklerinin bir parçası olarak, KasperskyOS başta fark edilmeyen veya sistem güncellemeleriyle eklenen işlevlerin kötüye kullanılamayacağını ve otonom araçların performansını etkilemeyeceğini garanti altına alıyor.
Sağlık Bakanlığı E-İmzayı Öneriyor
Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında hazırlanan “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”ne göre iş yerlerinde yapılan toplantılarda e-imza teşvik edilecek. Koronavirüs döneminde kullanımı artan e-imza, normalleşme sürecinde de işlemlerin hızlı ve kolay bir şekilde yapılmasını sağlıyor.
"Dijital Neslin Dürtü Kontrolü Konusunda Desteğe İhtiyacı Var"
Marmara Üniversitesi (MÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ayşe Rodopman Arman, günümüz dijital neslinin dürtü kontrolü konusunda desteğe ve yönlendirilmeye ihtiyacı olduğunu, dahası hiçbir neslin sahip olmadığı kadar seçenek fazlalığına maruz kalmalarının, onların irade gücünü ve hayattan keyif almasını azaltabildiğini belirtti.
Siber İstihbarat Nedir?
İstihbarat, siyasi makamlara sunulmak için özel olarak toplanmış ve belirli filtrelerden geçirilerek çözümlenen taktik içerikli, teknik veya öngörülebilen bilgilerdir. Hemen hemen her türlü kaynaktan elde edilen ham bilgi üzerinden birbiriyle ilişkili parçalar birleştirilerek ortaya çıkartılmış olan değerli veriler olarak nitelendirebiliriz. İstihbarati faaliyetler devletler için olmazsa olmazlar arasında gelir ve devlet tarafından belirlenen ihtiyaçlara karşılık olarak çeşitli kaynaklardan derlenen bilgi ve belgelerin işlenmesini gerektirmektedir.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünal'dan Dijital Farkındalık Paylaşımı “Siber Vatan”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, "Türkiye olarak Doğu Akdeniz'de 'mavi vatana' ilişkin haklarımızı nasıl koruduysak 'siber vatana' ilişkin haklarımızı da aynı şekilde koruyacak, sosyal ağların kullanıcıları olarak, 55 milyon vatandaşımızın haklarını siber dünyanın egemenlerinin insafına bırakmayacağız." ifadesini kullandı.
Rusya'da Telegram'a Erişim Yasağı Kaldırıldı
Rusya'da anlık mesajlaşma uygulaması Telegram'a yönelik erişim yasağı kaldırıldı.
Rusya'nın İnternette Sahte Hesaplardan Dezenformasyon Kampanyası Yürüttüğü İddiası
Rusya'yla bağlantılı olduğu tahmin edilen sosyal medya hesaplarının, 6 yıl boyunca internette Moskova yönetiminin dış politika çıkarları doğrultusunda dezenformasyon kampanyası yürüttüğü iddia edildi.
Avustralya'daki Kurumlar Siber Saldırı Altında
Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ülkedeki özel kurumlar ve kamu kurumlarının devlet tabanlı bir siber aktörün kapsamlı saldırısı altında olduğunu açıkladı.
Fidye Yazılımı; Nedir, Nasıl Bulaşır ve Nasıl Korunuruz?
Bugün son yılların en sinir bozucu ve en tehlikeli zararlı yazılımlarından olan fidye yazılımlarından (Ransomware) bahsedelim.
Karanlık Stratejik Siber İşbirliği
Siber güvenlik kuruluşu ESET, çarpıcı teknikler kullanan siber suç ve APT gruplarını analiz etmeyi sürdürüyor. Saldırılarında Doğu Avrupa’daki diplomatik kurumları hedef aldığı tespit edilen InvisiMole çetesinin, sistemlere sızma konusunda güçlü yeteneklere sahip Gamaredon çetesiyle işbirliği yaptığı belirlendi. ESET, iki karanlık grubun ortaklıklarını mercek altına aldı.
Oyunlarla İlişkili Web Saldırıları Nisan’da %50 Arttı: Minecraft ve CS: GO Adları En Çok Kullanılanlarda Başı Çekti
Siber suçlular insanların evlerinde kaldığı dönemde popülerliği artan video oyunlarından yararlanmaya başladı. Nisan ayında, oyun içerikleriyle Kaspersky kullanıcılarını zararlı sitelere yönlendirmeye çalışan saldırıların sayısı Ocak 2020’ye kıyasla %54 arttı. Ayrıca aynı dönemde, en popüler oyun platformlarından biri için hazırlanan kimlik avı sayfasına yönlendirmek amacıyla düzenlenen saldırılar da Şubat 2020’ye göre %40 artış gösterdi.
IoT Cihazlarınızdan Zarar Görmemek İçin Atılması Gereken 5 Siber Güvenlik Adımı
Ev ısıtmasından aydınlatmaya, eğlenceden çalışma araçlarına kadar çoğu şey IoT cihazları ile yönetiliyor. IoT cihazların bu denli hayatımıza girmesiyle verilerin de aynı düzeyde tehlikeye girdiğini belirten Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, siber güvenlikleri düşük seviyede kalan IoT cihazların hem şirket hem de kişisel veriler için büyük tehlike yarattığına dikkat çekiyorken, atılması gereken 5 adımı sıralıyor.
Şirketlerin Yüzde 59'u, Sistemlerine Dahil Olan Tedarikçileri Üzerinden Siber Saldırıya Uğruyor
Cihazlar ve şirketler, her geçen gün birbiriyle daha fazla bağlantı kuruyor. Şirketlerin kendilerini korumak için aldıkları önlemlerin yanı sıra zincirlerine dahil ettiği tedarikçilerin de kendilerini koruması hayati öneme sahip. BugBounter'ın yayınladığı “Tedarik zincirinin siber güvenliği” isimli rapor, şirketlerin tedarikçileri üzerinden erişen siber saldırganlara karşı kendilerini daha iyi koruyabilmeleri için önemli başlıklar sunuyor.
Kaspersky Uzay Çöplerini Temizleme Çalışmalarına Destek Olarak Gelecek Nesillere Yardımcı Oluyor
Yüzü geleceğe dönük bir şirket olan Kaspersky, teknolojik çözümlerin ve yeniliklerin güçlü bir destekçisi olmaya devam ediyor. Şirket alçak yörüngedeki çöplerin temizlenmesine yardımcı olarak uzay keşiflerini gelecek nesiller için daha güvenli hale getirmeye çalışıyor. Uzay çöplerini temizleyen bir teknoloji üzerinde çalışan StartRocket’e destek olan şirket, giderek daha da büyüyen bu soruna dikkat çekmeyi hedefliyor.
Uzay ve Havacılık Şirketleri Hedefte
Siber güvenlik kuruluşu ESET, adeta bir Hollywood film senaryosuna konu olabilecek, içinde dolandırıcılık, casusluk, hırsızlık ve etkili saklanma teknikleri barındıran kurnazca kurgulanmış bir siber saldırı tespit etti. Saldırıda, Linkedin platformu üzerinden sahte hesaplarla, Avrupa’dan uzay, havacılık ve askeri şirket çalışanları hedef alındı. ESET, bu olaya ilişkin analizini, ilk kez düzenlediği global online basın toplantısında paylaştı.
Yapay Zekâ Rutin İşleri Devralacak, Yenilik Gerektiren İşler İnsanlarda Olacak
İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Akyokuş, yapay zekâ sistemleri ile iş ve ekonomi hayatında meydana gelecek değişimlerle ilgili olarak, "Genel olarak mekanik, rutin, yinelenen ve el ile yapılan veya kavramsal işlerde; büyük miktardaki verilerin işlenmesinde ve organize edilmesinde yapay zekâ ve bilgisayar tabanlı sistemler insanlardan daha iyi çalışmaktadır. Bunun yanında insanlar stratejik, rutin olmayan, tasarım ve yenilik gerektiren işlerde daha başarılıdır ve bu iş tipleri ilgili mesleklerde makineler insanların yerine geçmeyecektir." dedi.
KORONAVİRÜS PANDEMİSİNDE İŞSİZ KALANLAR EVDEN ÇALIŞMA VAADİYLE KANDIRILIYOR
Koronavirüs pandemisi nedeniyle birçok sektör durma noktasına gelirken salgının yayıldığı ülkelerdeki işsizlik oranları da arttı. Pandemi sürecinde işsiz kalanları hedefleyen siber dolandırıcılar ise internet üzerinden iş arayanları sahte internet siteleri ve e-posta adresleri ile kandırmaya başladılar. Özellikle evden çalışma imkanı sağlayan iş ilanlarının dolandırıcılar tarafından daha fazla kullanıldığı belirten Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, iş arayanları uyararak dikkat etmeleri gereken 7 noktayı sıraladı.
Türkiye’de Olan Türkiye’de Kalır
Teknolojinin ve dijitalleşmenin hızla geliştiği bugünlerde kurum ve kişilerin en büyük sorunu veri güvenliği ve siber güvenlik. Türkiye’de çerez ayarlarını alan ve barındıran ilk şirket olan Efilli Rıza, web sitenize gelen kullanıcılara toplamak istediğiniz çerez bilgileri hakkında detaylı bilgi vermenize ve izinleri yönetebilmelerine olanak sağlarken, sitenizin sorunsuz şekilde çalışabilmesi için gereken zorunlu çerezleri seçebilmenizi sağlıyor.
VPN GERÇEKTEN VERİLERİMİZİ KORUR MU?
Önce kısaca VPN’in ne olduğundan bahsedelim: Sanal Özel Ağlar (VPN'ler), internette gizlilik bağlamında en çok bahsedilen araçlardan biridir. VPN'lerin birçok kişi tarafından kullanılmasına rağmen, gizlilik koruma konusunda VPN'lerinin reklamını yapan sağlayıcılar giderek artıyor.
Trend Micro, Yeraltı Siber Suç Raporu’nu Açıkladı
Trend Micro Araştırmacılarının hazırladığı 2020 Yeraltı Siber Suç Raporu’nda yeraltı dünyasında değişen taktikler, Deepfake gibi yeni kötü amaçlı yazılımlar ve yapay zekâ botları mercek altına alındı.
Yetişkinlere Yönelik İçeriklere Gizlenen Mobil Tehditlerin Sayısı 2019’da İki Katına Çıktı
Sokağa çıkma kısıtlamaları günlük yaşantıyı birçok açıdan değiştirdi. 2020’nin sloganı haline gelen “Evde kal, güvende kal” yaklaşımı, yetişkinlere yönelik içerik platformlarının ziyaretçi akınına uğramasını da sağladı. Bu kategoride karşılaşılan güvenlik riskleri ise her zamankinden daha yoğun hale geldi. Kaspersky araştırmacılarının 2019’daki tehdit faaliyetleri üzerine yaptığı incelemede, yetişkinlere yönelik içeriklerle saldırıya uğrayan mobil kullanıcı sayısının 2018’e (19.699) kıyasla iki kat artarak 2019’da 42.973’e ulaştığı belirlendi.
Avrupa'daki Süper Bilgisayarlar, Kripto Para Madenciliği Saldırılarının Hedefi Oldu
Avrupa genelindeki COVID-19 araştırmalarında kullanılan çeşitli süper bilgisayarlar, kripto para madenciliği saldırılarının hedefi oldu. Siber güvenlik kuruluşu ESET’in ulaştığı bilgilere göre İngiltere, Almanya ve İsviçre’deki süper bilgisayarlara yönelen siber saldırganlar, Monero madenciliği yapmış.
Salgın Sırasında Küçük İşletmelerin Yalnızca Üçte Biri Çalışanlarına Gerekli Güvenlik Önlemleri Hakkında Bilgi Verdi
Küçük işletmeler çalışanların işlerini evden yürütmesi için şirket cihazlarını kullanmasına çok fazla izin vermese de bu kategorideki çalışanların yalnızca üçte biri (%34) salgın sırasında evdeyken kendi şahsi dizüstü bilgisayarları, tabletleri ve akıllı telefonlarıyla güvenli bir şekilde nasıl çalışacaklarına dair bilgi alıyor. Bu dönemde kurumsal veriler şirket ağının dışına daha çok çıkıyor. Kaspersky’nin evden çalışma üzerine yaptığı araştırmada elde edilen bu sonuçlar, küçük işletmelerde korunma ve güvenlik farkındalığının ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu.
“Cyberwise” İle Siber Güvenliğin Aritmetiği Değişiyor!
Tek marka çatısı altında bütünleşme duyurusunun yapıldığı lansmanda, Cyberwise markası ve logosu tanıtılırken, Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Aret Kıllıoğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Zoralioğlu canlı yayında katılımcılardan gelen soruları yanıtlayarak yeni marka altında bütünleşme süreci, yurtiçi ve yurtdışı hedefleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.
TÜRKİYE’NİN İHTİYAÇLARINI YÜKSEK PERFORMANSLA KARŞILAYAN KARGU’YA YURT DIŞINDAN TALEP
STM’nin kamikaze dronu KARGU; tropik, çöl, tundra iklim koşullarında katıldığı tes-tlerden başarıyla çıktı. KARGU’nun ihracatına yönelik çalışmalar bu çerçevede yoğun bir şekilde sürüyor. 3 ülkeyle görüşmeler yürütülüyor, KARGU ilk ihracat başarısına imza atmaya çok yakın…
Kaspersky Uzmanları, Siber Güvenliğin Önemli Başlıklarını Paylaşacağı Ücretsiz Çevrim İçi Etkinlik Serisine Başlıyor
Kaspersky siber güvenlik alanında son bilgilere evinizin rahatlığında ulaşabilmeniz için bir çevrim içi konuşma dizisi yayınlamaya başlıyor. İlk etkinlik 17 Haziran 2020 tarihinde gerçekleşecek. Kaspersky’nin APT’ler, siber casusluk faaliyetleri, büyük zararlı yazılımlar, fidye yazılımları ve siber suçluların dünya genelindeki çalışmalarını ortaya çıkarmak için çalışan global araştırma ve analiz ekibi GReAT’in ev sahipliğinde gerçekleşecek olan etkinlikler siber güvenlik konferanslarının atmosferini evlere taşıyacak. Bu ücretsiz çevrim içi etkinlik tüm dünyadan tehdit istihbaratı profesyonellerine ve meraklılara açık olacak.
Telekom Operatörlerinin Beklediği Müjdeyi, Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan Verdi: Elektronik Abonelik Yolda
Kamudaki en yetkili isimleri bir araya getiren Dijital Gündem, 11 Haziran’daki etkinliğinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ile Türk Telekom, Turkcell, Vodafone Türkiye ve Türksat’ın genel müdürlerini, aynı platformda bir araya getirdi. Dr. Sayan, etkinlikte, telekom operatörlerinin bir süredir beklediği müjdeyi verdi ve aboneliklerin elektronik ortamda yapılması konusunu da kapayan yasa tasarısının, meclis gündeminde olduğunu söyledi.
SABANCI VAKFI GENEL MÜDÜRÜ NEVGÜL BİLSEL SAFKAN: “ÇOCUKLARIMIZI İNTERNET ORTAMININ ZARARLARINDAN KORUYACAK BİLİNCE SAHİP OLMAMIZ ŞART”
Sabancı Vakfı’nın Hibe Programı kapsamında desteklediği Nirengi Derneği, COVID-19 salgını nedeniyle çocuk ve gençlerin internette geçirdiği sürenin artması nedeniyle maruz kalınan siber zorbalık vakalarında artış olabileceğini belirtti. Sabancı Vakfı’ndan hibe desteği alan “Çok Geç Olmadan İstanbul!” projesi ile istismar, flört şiddeti ve akran zorbalığı konusunda İstanbul’daki öğretmen, idareci ve velilere eğitimler veren Nirengi Derneği, yaygın olan inancın tersine zorbalığın doğal bir süreç olmadığı ve çocukla iş birliği içinde mutlaka müdahale edilmesi gerektiği konusunda uyardı.
ULUSLARARASI SAĞLIK ÖRGÜTLERİ SİBER SALDIRILARA “DUR!” DEDİ
Koronavirüs ile mücadele içerisinde olan sağlık sektörü hackerlerin yoğun saldırılarına maruz kalıyor. Uluslararası 40’tan fazla sağlık örgütü, hackerlerden siber saldırılara son verilmesi çağrısında bulundu. Ortalama 6,45 milyon dolar zararla en pahalı veri ihlallerinin yaşandığı sağlık sektöründeki siber saldırılara dikkat çeken WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, veri ihlalleri ve fidye yazılımı saldırılarına karşı sağlık sektörünün gelişmiş siber güvenlik çözümlerine sahip olması gerektiğini belirtiyor.
E-Ticaret Siteleri Şantajlarla Karşı Karşıya
Siber dolandırıcılar; Almanya, ABD, Brezilya, İtalya, Hindistan, İspanya ve Beyaz Rusya merkezli 30’u aşkın e-ticaret sitesinin müşteri verilerini çalarak, bunları sızdırmakla tehdit etti. Siber güvenlik kuruluşu ESET’in tespitlerine göre siber hırsızlar, bilgileri sızdırmamanın karşılığında her bir şirketten 0,06 bitcoin (yaklaşık 537 dolar) fidye istedi.
Türkiye’de Kullanıcıların %49’u Parolalarının Ele Geçirilip Geçirilmediğini Nasıl Kontrol Edeceğini Bilmiyor
Kaspersky tarafından hazırlanan “Dijital gizliliği korumak: Kişisel güvenliği bir üst düzeye çıkarmak” başlıklı raporda, Türkiye’deki kullanıcıların %89’unun parolalarını kendilerinin türettiği ve %49’unun ise kimlik bilgilerinin sızdırılıp sızdırılmadığını nasıl öğreneceğini bilmediği ortaya çıktı. Bu da parolaların daha güvenli bir şekilde saklanması gerektiğini gözler önüne serdi.
AYRILMAYI PLANLAYAN ÇALIŞANLARIN %80’İ 2 İLE 8 HAFTA ÖNCEDEN ŞİRKET VERİLERİNİ ÇALIYOR
Yapılan son araştırmaya göre, şirketten ayrılmayı planlayan çalışanların %60’ı iç tehditleri oluşturuyor. Hatta ayrılmayı planlayan çalışanların %80’ini de şirket verilerini 2 ile 8 hafta önceden çalmaya başlıyor. Birçok şirkette veri sızıntısına neden olan bu tarz çalışanlara dikkat çeken Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, iç tehditler konusunda finans ve ilaç sektöründeki şirketleri uyarıyor.
HASTANELERE YÖNELİK SİBER SALDIRILARILAR %60 ARTTI
Siber saldırganlar, popüler gündemden yararlandıkları için Koronavirüs temalı kötü amaçlı yazılımlar Koronavirüs ile aynı anda ve aynı bölgelerde yayılıyor. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs’ün telemetrisine göre Mart ayında hastanelere yönelik tespit edilen siber saldırıların sayısı Şubat ayına göre neredeyse %60 oranında arttı. Bu, son 12 ay içinde hastanelere yönelik tespit edilebilen siber saldırılar arasında küresel boyuttaki en yüksek artış ve siber suçluların bu saldırıları başlatmak için salgından açıkça faydalandığı görülüyor.
GÜNEYDOĞU ASYA’DA YÜKSEK PROFİLLİ KURUMLARI HEDEF ALAN GELİŞMİŞ APT GRUBU KULLANDIĞI ARAÇLARI ZENGİNLEŞTİRDİ
Kaspersky araştırmacıları, en az 2013’ten beri Güneydoğu Asya’da devlet kurumlarını hedef alan Cycldek adlı APT grubunun kullandığı güncel ve gelişmiş araçları ortaya çıkardı. Tespit edilen araçlar arasında daha önceden bilinmeyen USBCulprit adlı bir zararlı yazılım bulunuyor. Bu yazılım çalmayı hedeflediği veriye ulaşmak için ağda hareket edebiliyor. İnternete doğrudan bağlı olmayan, fiziksel olarak dış dünyadan yalıtılmış sistemlere erişme olanağı veren zararlı yazılım, grubun zaten gelişmiş olan araç kitini daha da güçlendirdi.
“EKS ve IoT Siber Güvenlik Yaz Kampı”
Güçlerini tek çatı altında buluşturan ülkemizin lider siber güvenlik firmaları Biznet ve Securrent’in yanı sıra, Sakarya Üniversitesi’nin de kurucu ortak olduğu ve ilk defa dijital olarak gerçekleştirilecek “Endüstriyel Kontrol Sistemleri (ICS) ve Nesnelerin İnterneti (IoT) Siber Güvenlik Öğrenci Kampı”nın, başvuruları devam ediyor.
VERBİS KAYIT VE BİLDİRİM SÜRESİ 30 HAZİRAN’DA SONA ERİYOR
Yıllık çalışan sayısı 50’den fazla veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’nin üzerinde olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumlularının, Veri Sorumluları Siciline (VERBİS) kayıt ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeleri için verilen son tarih 30 Haziran’da sona eriyor. Veri sorumlularının VERBİS kayıt ve bildirim yükümlülüğüne dikkat çeken Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin 1 milyon TL’ye kadar idari para cezası ile karşılaşabileceğini belirtiyor.
Türkiye’de Ebeveynler Şüphe İçinde: Anne-Babaların %48’i, Çocuklarının İzlediği Videolara Şüpheyle Yaklaşıyor
Küresel COVID-19 salgını nedeniyle aileler boş vakitlerini genellikle evde geçirmek zorunda kalıyor. Evden çıkamayan insanlar vakitlerini internete bağlı cihazlarla değerlendiriyor. Çocukların internette daha fazla vakit geçirmesi de ebeveynlerin endişelenmesine yol açıyor.
Microsoft Dijital Suçlar Birimi Covid-19 İle Artan Siber Saldırılara Karşı Uyardı!
Microsoft Dijital Suçlar Birimi Genel Müdürü Amy Hogan-Burney, yaptığı açıklamalarda Covid-19 döneminde siber suçların çeşitlendiğine değindi. Şahsi ve şirket e-maillerine gelen Covid-19 başlıklı içeriklere dikkat çeken Hogan-Burney, bu dönemde özellikle yardım kampanyaları, maske, test satışı ve sahte tedavi imkânlarıyla ilgili dolandırıcılıkların arttığını belirterek uzaktan güvenli çalışmanın tüyolarını verdi.
Şifreleme, Hassas Verilerimizi Korumaya Nasıl Yardımcı Olur?
Büyük olasılıkla kendinize ait pek çok hassas bilgiyi, kişisel bilgisayarınızda ya da akıllı telefonunuzda saklıyorsunuzdur. Sorumlu bir internet vatandaşı olarak da cihazlarınızı güçlü parolalar, biyometrik kilit gibi önlemlerle güvenlik altında tutuyorsunuzdur. Peki ama cihazınızı çaldırır veya kaybederseniz, ne olacak? İşte bu noktada şifreleme devreye girerek ek güvenlik sağlıyor. Siber güvenlik kuruluşu ESET, şifreleme veya diğer ismiyle kriptolama (encryption) seçeneklerini sıraladı.
Endüstri Şirketlerini Hedef Alan Yeni Bir Saldırı Serisinin Ayrıntıları
2020’nin başlarında birçok bölgede endüstriyel kuruluşları hedef alan saldırılar tespit edildi. Kaspersky ICS CERT’in bulgularına göre bu saldırılar en çok Japonya, İtalya, Almanya ve İngiltere’deki sistemleri hedef aldı. Hedefler arasında endüstri şirketlerinin ekipman ve yazılım tedarikçileri yer aldı. Yapılan araştırmalar, saldırganların kötü amaçlı Microsoft Office belgelerinden ve PowerShell kodlarından yararlandığını gösterdi. Ayrıca saldırganlar, zararlı yazılımlarının tespit edilip incelenmesini zorlaştıran yöntemler de kullandı. Bu yöntemler arasında, ortada herhangi bir veri olduğunu gerçeğini bile gizleyebilen steganografi tekniği de bulunuyordu.
Türkiye’nin Siber Güvenlik Farkındalığı Test Edildi: Kullanıcıların %80’i Siber Saldırılara Karşı Bilinçsiz
Koronavirüs salgını internet kullanımını ve uzaktan çalışma sürelerini artırdı. Yerli siber güvenlik ürünleri üreticisi Berqnet Firewall, düzenlediği “Türkiye Siber Güvenlik Farkındalık Yarışması” ile internet kullanıcılarının siber güvenlik bilgisini test etti. Yarışmanın sonuçlarına göre kullanıcıların %80’inin siber saldırılara karşı bilinçsiz olduğu saptanırken %55’i KVKK’dan habersiz.
Yapay Zekâ Dijital Reklamcılıkta Başarıyı %40 Artırıyor
Sosyal izolasyon günlerinde telefon kullanım süreleri %35 arttı alınan bildirim sayıları %71 yükseldi. Bu dönemde dijital reklam yatırımları artarken, maliyetler iki sene öncesine geriledi. Yapay zekânın dijital reklamcılıkta kullanılması ise başarı oranını katlıyor.
Dijital Dönüşümün Önündeki En Büyük Engeller: Eski Teknolojiler ve Yetenek Eksikliği
Veeam 2020 Veri Koruma Trendleri Raporu, küresel işletmelerin Dijital Dönüşüm’ü benimsemesine rağmen hala eski çözümlerle verilerini korumaya ve yönetmeye çalıştığını gösteriyor. Dönüşümün gereklerinin yerine getirilmesi ve hibrit bulutun benimsenmesi için veri koruma zekasının daha üst seviyelere çıkarılması gerekiyor.
5G ile Dijital Güvenliğin Önemi Artacak
Verilerin gizliliğini, bütünlüğünü ve kullanılabilirliğini koruyarak güvenliğini sağlamak için ürün ve çözümler üreten Procenne, dünyanın önde gelen teknoloji devlerinin yarıştığı 5G teknolojisinin dünya genelinde yaygınlaşmasıyla birlikte dijital güvenlik konusunun çok daha fazla önem kazanacağını vurguluyor. Çalışmaları devam eden ve gelecek yıl itibarıyla yaygınlaşması hedeflenen 5G teknolojisinin en çok etki edeceği alanlardan biri olan Nesnelerin İnterneti (IoT) konusunda işletmelerin alacağı basit önlemler sayesinde büyük kayıpların önüne geçmek ve güvenli bir ortam sağlayarak akıllı nesnelerle verimli bir kullanım alanı oluşturmak mümkün.
Savunmada "Robotimler" Geliyor
Türk savunma sanayisi tarafından yürütülen Robotim Projesi ile insansız kara (İKA) ve hava (İHA) araçlarının etkinliği yeni teknolojilerle daha da artırılacak.
KÖTÜ NİYETLİ BOTLARIN EN ÇOK ETKİLEDİĞİ 3 SEKTÖR
Kötü niyetli botlar, otel odalarını sattırmıyor, medya yayıncılarına yanlış kararlar aldırıyor. Taşıdıkları kötü amaçları ile birçok fonksiyonu aynı anda gerçekleştiren ve internet trafiğinin 3’te 1’ini oluşturan kötü niyetli botlara dikkat çeken Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, kötü niyetli botların en çok etkilediği 3 sektöre yönelik uyarılarda bulunuyor.
E-Ticaret’e İlgi Büyüyor, Güvenlik Açıkları Artıyor
Kovid-19 pandemisiyle gelişen sosyal mesafe kuralları e-ticaret sektörünü oldukça hareketlendirdi. Offline mağazaların tedbirler kapsamında kapatılması ve tüketicilerin temassız işlemlerle kendilerini daha güvende hissetmesi sonucu, pek çok firma e-ticaret kanallarını güçlendirdi. E-ticaret platformlarını hiç denemeyen firmalar ise online satışa yönelerek sektöre ivme kazandırdı. Gündem böyle olunca, bir e-ticaret sitesi kurmak için zorunlu olan ve güvenlik açıklarını kapatan SSL sertifikasının ne olduğu herkes tarafından merak edilir oldu. Türkiye’nin en ucuz SSL sertifikaları ile müşterilerinin güvenliğini koruyan İsimtescil.net’in teknoloji uzmanlarından aldığımız bilgiler ışığında SSL hakkında merak edilenleri sizin için derledik.
Oyun Dünyası, Hackerlerin Olağan Hedefi
Sosyal hayatımıza heyecan verici dokunuşlarda bulunabilen global oyun endüstrisi, ne yazık ki çeşitli hacker gruplarının da olağan hedefi konumunda. Siber güvenlik kuruluşu ESET, çok oyunculu çevrimiçi oyunlar geliştiren şirketlere odaklanan yeni bir truva atı keşfetti. Oyunlarda arka kapı açan bu truva atı, Winnti Group adlı hacker grubuna oyun içi para birimlerini kendi finansal kazançları için manipüle etme imkanı tanıyor.
Taciz Yazılımlarına Karşı Güç Birliği: Dijital Şiddete Karşı Mücadeleye Yeni Üyeler Ve Bölgeler Katıldı
Tüm dünyada insanların evlerine kapanması, aile içi şiddet ve taciz yazılımlarına karşı güçlü bir uluslararası çalışma grubu ihtiyacını yeniden gözler önüne serdi.
Siber Saldırganlar E-Postaları Hedef Alıyor
FortiGuard Labs tehdit araştırma ekipleri, siber saldırganların korona virüs temalı e-postalar ile kullanıcıları hedef aldıklarını ve Türkiye’nin bu tarz saldırılardan en çok etkilenen 10 ülke arasında yer aldığını gözlemledi.
Yeni Normalde Çocuklar için İnternet Güvenliği
Yeni normalimize uyum sağlamak, olağan çevrimiçi rutinimizde büyük bir değişim anlamına geliyor. Çocukların eğitiminin neredeyse tamamen çevrimiçi yapılması ve fiziksel oyun buluşmalarının yerini sanal buluşmaların almasıyla birlikte, aileler zamanlarının büyük bölümünü artık mobil cihazlarında geçiriyorlar. Diğer yandan meşgul ebeveynler, özellikle kendi işleriyle boğuşurken, çocuklarının çevrimiçi etkinliklerini izlemenin her geçen gün daha da zorlaştığını fark ediyorlar. Hal böyleyken, karantina esnasında çocuklar zamanlarının büyük bölümünü teknolojik cihazlarda geçirdikleri için güvenli internet daha önce hiç olmadığı kadar önemli bir hale geldi.
Bilişim Vadisi'nden "Çevrim İçi" Oyun Geliştirme Kampı
Bilişim Vadisi tarafından dijital ortamda gerçekleştirilecek "United Game Jam" etkinliğine katılan oyun meraklıları ve yazılımcılar 48 saat boyunca çeşitli eğitimler alacak.
Dijital Dünya ve Sosyal Medya Endüstrisiyle İlgili "Kartelleşme" Açıklaması
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Prof. Dr. Levent Eraslan, dijital dünyanın ve sosyal medya endüstrisinin kartelleşme sürecinde olduğunu belirtti.
Gelecek IoT Çözümleri ile Şekillenecek
Teknoloji ve dijital dönüşüme yapılan yatırımların hız kazandığı günümüzde endüstriyel IoT sistemleri büyük önem taşıyor. Çağı yakalamak isteyen firma ve KOBİ’lerin üretim süreçlerini dijitalleştirmesi gerektiğini söyleyen Okyanus Teknoloji CEO’su Rifat Ok, endüstriyel alanlardaki en büyük sorunun verimlilik kaybı olduğuna dikkat çekti. IoT sistemleri ile verimlilik takibinin artık çok kolay olduğunu ifade eden Ok, “Küçük ya da büyük fark etmeden tüm işletmelerin endüstriyel alanlarda verimliliği ölçümlemesi gerekiyor. Türkiye’nin endüstriyel IoT alanında üretim yapan öncü teknoloji şirketi olarak biz de gerçek zamanlı izleme teknolojileri markamız Wipelot ile firmaların dijitalleşen iş süreçlerinde verimlilik, hız artışı ve iş güvenliği sağlıyoruz’’ dedi.
Türkiye’de BT Yöneticilerinin %32’si Veri Sızıntıları Yüzünden Ailesiyle Geçirebileceği Önemli Günleri Kaçırdı
Kaspersky’nin “Kurumsal güvenlikle ve çalışanların özel hayatıyla ilgilenmek: Siber güvenlik şirketler ve çalışanları için neden hayati önem taşıyor?” başlıklı son raporu siber güvenlik vakalarının “insani yönünü” gözler önüne seriyor. Araştırma, yaşanan sızıntıların çalışanlarda oluşturduğu rahatsızlığı ve kayıpları ortaya çıkarıyor. Hazırlanan raporda, Türkiye’de vaka müdahalesinden sorumlu çalışanların %24’ünün önemli kişisel buluşmaları kaçırdığı, %32’sinin fazla mesai yaptığı ve %28’inin fazladan stres yaşadığı ortaya çıktı. Hatta %23’ünün tatilini iptal etmek zorunda kaldığı anlaşıldı. Veri sızıntısı riski her an sürerken, kurumların veri güvenliğini kontrol altında tutması ve vakaların çalışanlara ve özellikle COVID-19 salgını sırasında şirketin itibarına olumsuz etki yapmasını önlemesi gerekiyor.
Microsoft Yapay Zekâ Destekli COVID-19 Araştırmalarına 20 Milyon Dolar Ayırdı
Microsoft, COVID-19 araştırmalarına desteğini artırmak için “Sağlık için Yapay Zekâ” girişiminin tüm imkânlarını seferber etti. Bu alanda çalışan veri bilimcilerini güçlendirmek ve araştırmaları hızlandırmak için 20 milyon dolarlık destek paketi sunan Microsoft, COVID-19 ile mücadele eden sivil toplum kuruluşları, hükümetler ve akademik araştırmacılarla iş birlikleri geliştirecek. Microsoft bu adımla, kurumların yapay zekâ çalışmalarına, teknik uzmanlara ve veri bilimcilerine erişimini sağlayacak.
EBEVEYNLER DİKKAT! YAZ TATİLİNİ ONLINE OYUNLARLA GEÇİRECEK ÇOCUKLAR İÇİN 8 UYARI
Koronavirüs pandemisi nedeniyle bu yaz çocuklar zamanlarının büyük bir bölümünü evde geçirecek. Bu nedenle çocukların oyun konsolu, telefon ve tablet ile oyun oynamaya daha çok yöneleceğini belirten Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, online oyunlar nedeniyle çocukların maruz kalabilecekleri risklere dikkat çekerek ebeveynlere 8 önemli uyarıda bulunuyor.
Anne ve Babalara Sosyal Medyada Çocuk İstismarı Uyarısı
Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) uzmanları, sosyal medyada çocuklara yönelik istismara karşı ebeveynleri uyardı.
Ünlü Hacker Grubu Anonymous Lady Diana’yı Kraliyet Ailesi’nin Öldürdüğünü İddia Etti
Amerika’da George Floyd’un ölümünün ardından gerçekleşen olaylara Anonymous da katıldı. Ünlü hacker grubu Anonymous’un Twitter üzerinden yayınladığı belgeler arasında Lady Diana’nın ölüm raporları da var.
ÇOCUKLARI TEKNOLOJİK CİHAZLARDAN UZAKLAŞTIRMAYA ÇALIŞMAYIN!
Teknolojinin her alana hakim olduğu bir dönemde çocukları bilgisayar veya akıllı telefonlardan uzaklaştırmanın mümkün olmadığını belirten Öğrenme Terapisti ve Uzman Psikolog İnci Özkoray, çocukların eğitimlerine olumlu katkı sağlayan eğlenceli öğrenme programlarını öneriyor. Bu sayede çocukların hem öğrenme kaygısının azalacağına, hem de motivasyonunun artacağına dikkat çekiyor.
Hedef 1 Milyon Yazılımcı Ama Nasıl?
Dijital dönüşümün gerekliliğinin bariz olarak hissedildiği, dijital dünyanın hayat akışını kolaylaştırmada öneminin daha iyi anlaşıldığı Kovid-19 pandemi döneminde, bu dönemin sonrasını ve ülkemizin geleceğini düşünerek yeni hedefler belirlemek, bunları planlayıp vakit geçirmeden hayata geçirmek çok önemlidir. Cumhurbaşkanımızın bu kapsamda yeni bir hedef olarak gösterdiği ve geçen ay duyurulan ‘1 Milyon Yazılımcı Projesi’ ülkemize öncelikle hayırlı olsun.
HAVELSAN Robotları Konuşturacak, İlk Araç Yolda
HAVELSAN, bir süredir üzerinde çalıştığı insansız kara aracında sona geldi. Şirket, üzerinde çalıştığı algoritmayla insansız kara, hava, su altı ve üstü araçları birbiriyle konuşturup, ortak görev yapmalarını sağlamaya hazırlanıyor.
ASELSAN, Polisi Yeni Teknolojilerle Konuşturacak
ASELSAN, Emniyet Genel Müdürlüğünün kriptolu sayısal telsiz ağını yeni teknolojilerle genişletecek.
VERİ KURTARMA HİZMETİ ALIRKEN SORULMASI GEREKEN 7 SORU
Dijital çağda kurtarılamayan her veri, sahibine ciddi zararlar veriyor. Bundan dolayı veri kurtarmaya duyulan ihtiyaç, 2025’e kadar veri kurtarma pazarının %7 büyümesini öngörüyor. Ancak verilerin kurtarılması için hizmet alınacak şirketlere güven konusunda tereddütler olduğuna dikkat çeken Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, veri kurtarma hizmeti alırken sorulması gereken 7 soruyu paylaşıyor.
Bilgisayara Kötü Hizmetçi Saldırısı
Siber güvenlik kuruluşu ESET, bilgisayarlarda “kötü hizmetçi saldırısı“na olanak tanıyan bir açığa dikkat çekti. Cihazlarda yer alan Thunderbolt bağlantı noktalarındaki zayıflık, milyonlarca bilgisayarı fiziksel bilgisayar korsanlığına açık hale getiriyor.
Yapay Zeka Video Toplantılar ve Görüşmelerin Verimliliğini Ölçecek
Covid-19 sürecinde birçok şirket virüsün yayılma tehlikesine karşı uzaktan çalışmaya başladı. Haziran başından itibaren normalleşme sürecine yavaş yavaş geçilse de çok sayıda çalışan evden çalışmaya devam edecek gibi gözüküyor. İşlerini evlerinden yürütmeye çalışanlar yoğun biçimde video konferans uygulamalarına yönelirken sınavlar ve eğitimler de internetten yapılmaya devam ediyor. Sunduğu görüntü işleme teknolojilerine dayalı çözümlerle Türkiye’de dijitalleşmeye katkı sağlayan Türk Ar-Ge şirket Ayvos, geliştirdiği yapay zekaya dayalı görüntü işleme yazılım ile şirketlere uzaktan çalışma sistemlerinde verimliliği artırma imkânı sunuyor. Şirketin geliştirdiği yazılım izne bağlı olarak kişisel verileri koruma kanununa uygun biçimde bilgisayar kamerasından aldığı görüntüler veya kaydedilmiş görüntülerden elde edilen verilerle video görüşmelerde çalışanlarda yaşanan duygu durumundaki değişimleri tespit edebiliyor. Bu sayede video görüşmeler özelinde iş verimliliğini ölçümleme olanağı veriyor. Ayvos’un yazılımı, Zoom, Webex ve Google Meet gibi video konferans uygulamalarında da uygulamaların halihazırda kaydettiği görüntüler üzerinden analiz yaparak kişi bazlı raporlar oluşturabiliyor.
Ragnar Locker Sistemleriniz Arasında Bir Hayalet Gibi Dolaşıyor
Sophos, Ragnar Locker adlı fidye yazılımının güvenlik sistemlerinin denetiminden kurtulmak için bulaştığı cihazlarda kendi sanal makinesini kurduğunu tespit etti. Sophos güvenlik uzmanları, fidye yazılımlarında böylesine karmaşık bir gizlenme tekniğine ilk kez rastladıklarını ifade ediyor.
CRYPTTECH Teknoloji Direktörü Burhan Ünal Canmaya İle Söyleşi
Bu bilgiler ışığında; siber güvenlik alanında bilgi ve bilinç düzeyini arttırmak, konu ile ilgili teknolojik gelişmeleri izlemek, milli teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlamak, bireysel, kurumsal ve ulusal düzeydeki riskler konusunda farkındalık oluşturmak amacı ile Türkiye’de bilişim sektörünün durumu, devletimizin kalkınmasında BT ve Telekomünikasyon sektörünün yeri ve bilhassa siber güvenlik yatırımları ve milli çözümler, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında bilinmesi gerekenler ve çözüm önerileri konularında ülkemizin bugünü ve geleceği adına yapılması gerekenleri konuştuk.
Arama
Ara
Son Yazılar
Sağlık Kurumlarını Siber Saldırılara Karşı Koruyacak 9 Tavsiye
Steelfox, Bankacılık Verilerini Çalmak Ve Gizli Kripto Madencilik Yapmak İçin Foxit PDF Editor Ve Autocad'den Yararlanıyor
İstanbul’un Trafik Sorununu Yapay Zekâ Çözer!
İşletmelerin Siber Güvenlik Tehditlerine Karşı Her Zamankinden Daha Dayanıklı Olması Gerekiyor
Yerli Girişim, Yeni Nesil Envanter Yönetimi Yazılımıyla Restoranların Maliyetlerini Düşürüyor
Kaspersky, Kimlik Avı Saldırılarında Yapay Zeka Kullanımının Temel İşaretlerini Belirledi
Sahte Kimlikle Isminize Açılabilecek Şirketlere Dikkat
Kurbanlar Fidye Yazılımı Ve Şantajla Kıskaca Alınıyor
Dark Web Kâbusunuz Olmadan Verilerinizi Koruyun
2024 Fortinet Güvenlik Zirvesi İnsanları, Cihazları Ve Verileri Her Yerde Güvence Altına Almayı Odağına Aldı
E-Bülten'e Kayıt Olun
Kaydol
Arşivler
Ağustos 2015
Eylül 2015
Ekim 2015
Kasım 2015
Aralık 2015
Ocak 2016
Şubat 2016
Mart 2016
Nisan 2016
Mayıs 2016
Haziran 2016
Temmuz 2016
Ağustos 2016
Eylül 2016
Ekim 2016
Kasım 2016
Aralık 2016
Ocak 2017
Şubat 2017
Mart 2017
Nisan 2017
Mayıs 2017
Haziran 2017
Temmuz 2017
Ağustos 2017
Eylül 2017
Ekim 2017
Kasım 2017
Aralık 2017
Ocak 2018
Şubat 2018
Mart 2018
Nisan 2018
Mayıs 2018
Haziran 2018
Temmuz 2018
Ağustos 2018
Eylül 2018
Ekim 2018
Kasım 2018
Aralık 2018
Ocak 2019
Şubat 2019
Mart 2019
Nisan 2019
Mayıs 2019
Haziran 2019
Temmuz 2019
Ağustos 2019
Eylül 2019
Ekim 2019
Kasım 2019
Aralık 2019
Ocak 2020
Şubat 2020
Mart 2020
Nisan 2020
Mayıs 2020
Haziran 2020
Temmuz 2020
Ağustos 2020
Eylül 2020
Ekim 2020
Kasım 2020
Aralık 2020
Ocak 2021
Şubat 2021
Mart 2021
Nisan 2021
Mayıs 2021
Haziran 2021
Temmuz 2021
Ağustos 2021
Eylül 2021
Ekim 2021
Kasım 2021
Aralık 2021
Ocak 2022
Şubat 2022
Mart 2022
Nisan 2022
Mayıs 2022
Haziran 2022
Temmuz 2022
Ağustos 2022
Eylül 2022
Ekim 2022
Kasım 2022
Aralık 2022
Ocak 2023
Şubat 2023
Mart 2023
Nisan 2023
Mayıs 2023
Haziran 2023
Temmuz 2023
Ağustos 2023
Eylül 2023
Ekim 2023
Kasım 2023
Aralık 2023
Ocak 2024
Şubat 2024
Mart 2024
Nisan 2024
Mayıs 2024
Haziran 2024
Temmuz 2024
Ağustos 2024
Eylül 2024
Ekim 2024
Kasım 2024
İletişim
|
Gizlilik
|
Kullanım Koşulları