VPN GERÇEKTEN VERİLERİMİZİ KORUR MU?



VPN GERÇEKTEN VERİLERİMİZİ KORUR MU?

Önce kısaca VPN’in ne olduğundan bahsedelim: Sanal Özel Ağlar (VPN'ler), internette gizlilik bağlamında en çok bahsedilen araçlardan biridir. VPN'lerin birçok kişi tarafından kullanılmasına rağmen, gizlilik koruma konusunda VPN'lerinin reklamını yapan sağlayıcılar giderek artıyor.

Genellikle, bir VPN trafiğinizi bir sunucu üzerinden yönlendirdiğinde, bağlantı şifrelenir, yani yalnızca siz ve sunucu trafiğin şifresini çözebilir. Bu, kamuya açık WiFi kullanırken olduğu gibi birçok durumda yararlı olabilir, çünkü İnternet servis sağlayıcınızdan ağ sahibine ve herhangi bir bilgisayar korsanına kadar hiç kimsenin ağ üzerinden gönderdiğiniz bilgileri göremeyeceği anlamına gelir. Buna rağmen VPN sizi güvensiz web sitelerinden (güvenlik sertifikası olmayan web siteleri) korumaz. Şifrelenmemiş bir siteye bilgi gönderirseniz veya yanlışlıkla kötü amaçlı yazılım indirirseniz VPN sizi korumaz. Kısacası, bir VPN bir siteden diğerine geçişte sizi korur, ancak sizi hedef sitenizde yaptığınız işlemlerden koruyamaz.

VPN ve Gizlilik

Tüm VPN'ler eşit oluşturulmaz. Her VPN kesin ve net bir şekilde sizi koruyamaz ve bazıları gizliliğinizi aktif olarak tehlikeye atmaz. Bu da özellikle ücretsiz VPN'ler için geçerlidir, çünkü ödeme yapmıyorsanız verileriniz muhtemelen hasat edilmektedir. Ücretsiz bir VPN hizmeti genellikle verilerinizi satar. Tanınmış, ücretli bir VPN'i seçmek çok daha iyidir. Ücretli VPN hizmetleri daha iyi bir seçimdir, çünkü ödeme yapan bir müşteri olduğunuzdan verilerinizi paylaşmaz ve gizliliğinizi aktif olarak tehlikeye atmaz Fakat tabii ki ücretli VPN hizmetlerinin bazı güvenlik kusurları olabilir ve verilerini riske sokan güvenlik ihlalleri konusunda müşterileriyle her zaman açık olmayabilir.

Gizlilik konusunda bizler ne yapabiliriz?

Gizliliğinizi korumak için VPN'ler veya diğer araçları seçmek söz konusu olduğunda, karar vermeden önce bir aracın özelliklerini, sınırlamalarını ve güvenlik kusurlarını anlayabilmeniz için o aracın farklı tartışmalarını ve değerlendirmelerini araştırın. Ücretsiz seçeneği tercih etmek cazip gelebilir, ancak hatırlanması gereken iyi bir kural, ödeme yapmıyorsanız verilerinizin muhtemelen korunmuyor olması.

Aracın sizi neye karşı koruduğunu ve sınırlamalarının ne olduğunu bilmek de önemlidir; hiçbir gizlilik sorununuzu tek bir araç çözmeyecektir. İyi ve tanınmış bir VPN, göz atma geçmişinizi ve gönderdiğiniz diğer bilgileri dış gözlerden koruyacaktır. Güvensiz bir site üzerinden bilgi gönderirseniz veya kötü amaçlı bir şey indirirseniz sizi korumaz. Ve bir araca karar verdikten sonra bile, tetikte olun. Bir ihlal meydana gelirse, gözünüz bildiğiniz ve verilerinizi korumak için adımlar atabileceğiniz haberlerde ve kullandığınız gizlilik araçları hakkındaki görüşmelerde olsun.

Sınırsız İnternet'e Erişmek için Güvenli Çözüm

Belirttiğim gibi ücretli hizmetler, kişisel bilgilerinizi üçüncü bir tarafa satmadan güvenlik sunarak kazanç sağlar. Ücretsiz bir VPN sunucusu kimlik hırsızlığı gibi zararlı şeylere yol açabilirken, ücretli bir VPN (hepsi olmasa da) bilgilerinizi gizli ve güvenli tutabilir. Verileriniz HTTPS üzerinden tünellenmedikçe (tarayıcınızın adres çubuğunda gördüğünüz bir kilit sembolü)), güvenli olmayan bir bağlantı üzerinden gönderildiği ve şifrelenmediği için başkaları tarafından kolayca çalınabilir. Fakat iyi bir VPN, tüm verilerinizi şifreleyerek gözetmenlerden ve bilgisayar korsanlarından korur.

Her şey gibi, ücretli VPN'lerin de hepsi aynı değildir. Bu yüzden, bir tane satın almadan önce dikkate almanız gereken birkaç nokta topladım:

1-Ödeme: Ödemelerin kredi kartları vb. gibi anonim olmayan yöntemlerle gerçekleştirilmesine rağmen VPN'nin sizi nasıl anonim tuttuğunu anladığınızdan emin olun. VPN seçmeden önce tüm bu bilgileri bilmelisiniz. Anonim ödeme seçenekleri olmalı.

2-Güvenlik: VPN, kişisel güvenliğiniz için kesinlikle göz önünde bulundurmanız gereken benzersiz güçlü bir araçtır. İster ücretsiz bir hizmet, isterse şifreli bir yönlendirici olsun, önceliğiniz çevrimiçi işinizi yaparken İnternet trafiğinizi şifrelemek olsun. VPN sağlayıcınız ne düzeyde şifreleme sunuyor? Daha açık bir şekilde; AES-256 şifreleme gibi bir şeyle, tüm internet etkinliğiniz birkaç güvenlik katmanının altına gömülür - kişisel bilgilerinizi örneğin herhangi bir halka açık WiFi erişim noktasında dokunulmaz ve görülemez hale getirir.

3-Gizlilik: Herhangi bir kişisel veri kaydetmeyen (yasal sorumluluğu önlemek için) bir VPN hizmetini düşünmek ve kullanıcıların çevrimiçi gizliliğini sağlamak istiyorsanız, VPN'nin sunucularında herhangi bir günlük dosyası saklamadığından emin olmalısınız- yani aldıkları tüm kullanım verileri tamamen anonimdir ve kullanıcının gerçek IP adresine   veya konumuna bağlı değildir.

4-Reklam uygulamaları: Tehlikeli web sitelerinde reklam veren bir VPN'ye güvenmeyin. Muhtemelen ömür boyu VPN abonelikleri satan üçüncü taraflar için büyük bir pazarları vardır. Bu tür VPNlerden kaçmak en iyisidir. Sonuçta, neden özel bilgilerimiz ve bankacılık bilgilerimiz konusunda üçüncü taraf satış web sitelerine güvenelim ki? Bir VPN hizmeti neden “satış” veya “ömür boyu abonelik” sunmak için üçüncü taraf web siteleriyle bile ortaklık kursun?

Tabii ki son olarak hizmet şartlarını okuyun. İsterseniz diğer birçok şeyde de olan küçük baskısını okuyun. Örneğin, reklamı yapılanlardan farklı hizmet sınırlamaları var mı (yani "adil kullanım" ile sınırsız veri trafiği)? En iyi hizmet şartları, ayrıntıları bulanıklaştırmaz veya yasal jargon kullanmaz tüm sorunlar konusunda gayet nettir.

Bütün bunları yapıp bilinçli bir şekilde korunmak isterseniz yapmanız ve yapmamanız gerekenleri yukarıda derledim. Unutmayın ki eğer araştırıp, değerlendirip bir VPN edinirseniz, memnun kalacaksınız.

 

Yazar: Rene Mulyandari


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları