Açık Kaynak Kodlu Yazılım'a Göç Eden Kurumlar Bilgi ve Deneyimlerini Paylaştı…
Açık Kaynak Kodlu Yazılım'a Göç Eden Kurumlar Bilgi ve Deneyimlerini Paylaştı…
Ülkemizde Açık Kaynak Kodlu yazılımlara göç eden ve göç etmek isteyen çeşitli kurumlardan temsilciler bir araya gelerek deneyimlerini paylaştı.
Türkiye, 16 milyar TL’lik yazılım sektörü bütçesinin 2 milyar TL’sini yurt dışı kaynaklı yazılımlara ağırlıklı olarak lisans bedeli olarak harcıyor. Siber güvenliğimizi sağlamanın ve lisans maliyetlerini azaltmanın yolu ise başta Pardus olmak üzere Açık Kaynak Kodlu yazılımlara doğru bir şekilde göç etmekten geçiyor.
Son dönemde ülkemizde bilişim güvenliğini sağlamak ve yurt dışına çıkan lisans maliyetlerini asgariye indirmek için milli ve açık kaynak kodlu Pardus gibi özgür yazılımlara göç etmek devlet politikası haline gelmiş durumda. Kaynaklarını daha verimli kullanmak isteyen başta devlet kurumları olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluş, küresel topluluğun gücünden yararlanılarak geliştirilen ve TÜBİTAK tarafından desteklenerek özelleştirilen Pardus’a göç etmeye çoktan başladı. Ülkemizdeki bilişim sistemlerini dışa bağımlılıktan kurtaracak ve siber güvenlik duvarımızı sağlamlaştıracak bu özgür yazılımlara geçiş sürecinin, teknik altyapıdan son kullanıcıya kadar kurumlara özel ve en doğru şekilde yapılması gerekiyor. Zira, yılların alışkanlıklarını ve teknolojileri değiştirilmeye çalışıldığında hem teknik hem de psikolojik birçok engelle karşılaşılabiliyor.
Açık kaynak kodlu özgür yazılıma göç eden kurumlar, bu alandaki bilgi ve deneyimlerini paylaşmak ve bu sisteme geçiş sürecinde veya göç etmeyi isteyen kurumlara rehberlik etmek üzere İstanbul’da bir araya geldi. Sektörde 20 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren bilişim güvenliği ve danışmanlık firması Beyaz Net’in kolaylaştırıcılığını üstlendiği buluşmaya, belediyeler başta olmak üzere çeşitli özel ve kamu kuruluşlarında görev yapan ve Açık Kaynak Kodlu sistemlere göç konusunda önemli görevler üstlenecek teknik personel katıldı.
Pardus Göçü, ehil kişiler tarafından yapılmalı…
Etkinlikle ilgili bilgi veren Beyaz Net Genel Müdürü Mehmet Fatih Zeyveli, bilişim sektörünün dünya genelinde Açık Kaynak Kodlu sistemlere doğru evirildiğini ve ülke olarak yazılım alanında kendimizi geliştirme kapasitesine sahip olduğumuza dikkat çekti. Açık Kaynak Kodlu sistemlere geçişin, olması gerektiği gibi devlet tarafından desteklendiğini ifade eden Zeyveli, “Bilindiği üzere konvensiyonel silahlarla yapılan savaşlar kadar siber alanda gerçekleşen savaşlar dünyayı tehdit eder hale geldi. Ülkemizin güvenliğinden, ekonomisine büyük önem taşıyan bu göçün ehil kişiler tarafından yapılabilmesi adına sorumluluk üstlenmeye ve bilgi ve deneyimlerimizi toplum yararına paylaşmaya karar verdik.” dedi. Zeyveli şöyle devam etti: “Görev aldıkları kurumların bilgisi dahilinde etkinliğimize katılan teknik çalışanlar, Açık Kaynak Kod Sistemleri’ne dair sıkıntılarını ve sorularını dile getirme ve ihtiyaç duydukları bilgiye erişme imkânı buldular. Aldığımız verim ve ihtiyaçlar doğrultusunda, bu buluşmaları hayata geçirmeye, desteklemeye devam edeceğiz.”.
Devletler kritik kurumlarında Açık Kaynak Kodlu işletim sistemleri kullanıyor…
Kullanıcıya yazılımı değiştirme özgürlüğü sağlayan ‘Kodu Açık’ yazılımlara Açık Kaynak Kodlu Yazılım (AKKY), yazılıma müdahaleye izin vermeyen ‘Kodu Kapalı’ ve lisanslı satılan ürünlerden, Açık Kaynak Kodlu sistemlere geçişe de ‘Göç’ deniliyor. Kullanıcı bilgisayarları üzerinde çalışan Millileştirilmiş Linux İşletim Sistemine Pardus deniyor. 2003 yılından beri geliştirilen Pardus işletim sistemi, günümüzde 17.4 versiyonuyla oldukça sağlıklı çalışıyor. Dünyada Başta ABD, Çin, Almanya Fransa gibi ülkeler olmak üzere pek çok devlet kritik tüm kurumlarında Linux temelli işletim sistemi tercih ediyor.