Akıllı Tesisler İçin Dijital Dönüşüm
Mitsubishi Electric SPS IPC Drives Fuarı’nda inovatif çözümlerini tanıttı
Akıllı Tesisler İçin Dijital Dönüşüm
Otomasyon sektörünün öncü markası Mitsubishi Electric, Almanya’nın Nuremberg şehrinde düzenlenen SPS IPC Drives Fuarı’nda, ziyaretçilere dijitalleşmenin üretim esnekliğini artırmak konusunda sağladığı avantajları anlattı. Sanayi 4.0’a yanıtı olan dijital fabrika konsepti e-F@ctory ile dikkat çeken Mitsubishi Electric, otomasyon alanındaki inovatif teknolojilerini canlı demolarla tanıttı.
Sanayi 4.0’a yanıtı olan e-F@ctory konsepti ile üretimde dijital dönüşüm konusunda pratik bir yapı sunan Mitsubishi Electric, Almanya’nın Nuremberg şehrinde 28–30 Kasım tarihleri arasında düzenlenen SPS IPC Drives Fuarı’nda yeni nesil teknolojilerini tanıttı. Üretim proseslerinin görselleştirilmesi, izlenmesi ve yorumlanması için verilerin nasıl toplanacağını ve bir üst seviyedeki SCADA sistemine nasıl aktarılabileceğini gösteren canlı bir demo sergileyen Mitsubishi Electric, bu sayede ziyaretçilerine dijital dönüşüm süreçlerini deneyimleme imkanı sundu. Üretim süreçlerini gerçek zamanlı olarak gösteren üç adet uygulama içeren bu sistem sayesinde kullanıcılar, operasyon durumu ve performans bilgilerinin yanı sıra kestirimci bakım ihtiyaçları ve bu doğrultuda alınması gereken aksiyonlar gibi konularda bilgi edinebiliyor.
Markanın fuarda sergilediği demoda yer alan üç uygulama, verileri ve izleme bilgilerini ekranda göstermek üzere üretimin görselleştirme özelliğinin kullanıldığı bir MAPS SCADA Sistemi aracılığıyla birbirlerine bağlanıyor. Ağ bağlantılı bu sistem, otomatik ürün tanıma sistemi ve yarı otomatik sıfır hata prensibiyle çalışan bir Kılavuzlu Operatör Çözümü içeriyor. Ayrıca ürünün hareket işleme ve taşıma faaliyetlerinin akıllı kontrolü için akıllı taşıyıcılar üzerinde geliştirilen bir Lineer Transfer Sistemi bulunuyor. Tüm ürün portföyünün birbiriyle bağlantısını gösteren Tam Fabrika Otomasyon Çözümü’nü de barındıran uygulamada, robot, sürücü ve kontrol sistemlerinden alınan uygulama verileri canlı olarak MAPS uygulamasına aktarılıyor. İşlenen veriler bulut ile aktarılarak üretim verilerinin derinlemesine analiz edilmesine ve akıllı cihaz uygulamalarıyla entegre edilmesine imkan tanıyor. Sonuçlar üretim yönetimi için yeni yöntemleri destekliyor ve işletme kaynak planlaması (ERP) için şeffaflık sağlıyor.
Akıllı Taşıyıcı Teknolojisi
Mitsubishi Electric Akıllı Taşıyıcı Teknolojisi ile modüler Lineer Transfer Sistemi’nde (LTS) sağlanan en yeni gelişmeleri sunuyor. Akıllı Taşıyıcıların yeni versiyonları, dahili zeka ve veri belleğiyle birlikte hareket ettiği parkurlar serbestçe (kapalı veya açık devre olarak) konfigüre edilebiliyor. Taşıyıcı üzerine sensör ve tutucu bağlanabilmesi gibi esneklikler için dahili batarya özelliğini taşıyor. Dahili bataryası azaldığında otomatik olarak şarj istasyonuna dönme gibi fonksiyonları sayesinde sorunsuzca kullanılabiliyor. Çalışanların potansiyel tehlike taşıyan bir alana yaklaştığı durumlarda önce yavaşlayan ve sonrasında yalnızca tehlike içeren kısmın durdurulmasına imkan tanıyan Akıllı Taşıyıcılar sayesinde, operatör güvenliği verimlilikten ödün vermeden sağlanıyor.
İnsan ile birlikte çalışan yeni robot
Mitsubishi Electric’in Sanayi 4.0 ortamında üretim faaliyetlerine ilişkin olarak fuarda sergilediği bir başka demoda, emniyet bariyerleri olmadan insan ile birlikte çalışan, seriye yeni eklenen bir robot da yer aldı. insan ile birlikte çalışan robot serisi, güvenlik nedenlerinden ötürü koruyucu bariyerlerin arkasına yerleştirilmesi gereken endüstriyel robotların aksine, bir üretim ortamında insanlarla yakın çalışmalarda bulunmak üzere tasarlandı. Bu seri, insan ile birlikte çalışabilmesi sayesinde, üretim ortamında herhangi bir yerde esnek bir şekilde konumlandırılabiliyor. İnsan ile birlikte çalışan robot serisiyle dikkat çeken Mitsubishi Electric, performansın yanı sıra inovatif kontrol ve programlama opsiyonlarıyla kolay kullanım avantajı sağlıyor. Robota takılabilen dokunmatik operatör terminali, özel programlama uzmanlığı gerektirmeden robota görevini ‘öğretmek’ için sezgisel bir arayüz sunuyor. Öğretme fonksiyonu, operatörün robotu elle ve kontrollü güçle bir pozisyondan diğerine hareket ettirmesine imkan tanıyan bir ‘direkt kontrol’ modu içeriyor. Kurulum tamamlandığında, robota tam hareket serbestliği tanımak üzere operatör terminali kolaylıkla kaldırılıyor.
Kılavuzlu Operatör Çözümleri ile kalite ve verimlilik artıyor
Fuarda Mitsubishi Electric, manüel montaj uygulamaları için geliştirdiği Kılavuzlu Operatör Çözümleri ile kalite ve verimliliğin nasıl arttırılabileceğini de anlattı. Bu çözümler, üretim ortamında dijital dönüşümün desteklenmesi amacıyla manüel montaj operasyonlarından elde edilen üretim verilerinin, üst düzey işletme sistemlerine sorunsuz bir şekilde aktarılmasına olanak tanıyor. Operatöre hangi parçaların alınması gerektiğini ve işlem sıralamasını kesin olarak gösteren Kılavuzlu Operatör Çözümleri, kalitenin arttırılmasına yardımcı oluyor. Bu özellikle, potansiyel kalite sorunları nedeniyle artan maliyetlerle karşı karşıya kalınan sektörler ve günümüzde giderek daha karmaşık hale gelen montaj operasyonları açısından önem taşıyor.
MELSEC iQ‑R PLC için özel fonksiyonlu CPU’lar
Mitsubishi Electric fuarda, MELSEC iQ-R Serisi PLC için özel CPU modüllerinden oluşan tam bir setle otomasyon için platform olarak PLC’nin sunduğu avantajları da sergiledi. Analog ve dijital I/O, hareket, konumlandırma, proses kontrolü, güvenlik ve ağ bağlantısı için mevcut opsiyonlar artık kontrol ve otomasyon proseslerinin tamamını tek bir ortak platforma entegre eden bir CNC CPU modülü ve bir robot kontrol CPU’su ile tamamlanıyor. Tek bir PLC arka planında tam bir otomasyon sistemi sunan modüller, I/O işleme sürelerini azaltırken kapsamlı kontrol kabiliyetleri sağlıyor. Ayrıca, yeni SIL2 (güvenlik bütünlük seviyesi) sertifikasyonunun yanı sıra PLC ile direkt entegrasyon toplam operasyon döngüsü sürelerinin azaltılmasına ve performans seviyelerinin garanti edilmesine yardımcı oluyor.
Önleyici bakım avantajı sunan mekanik dostu inverter
Mitsubishi Electric, FR-A800-E serilerindeki akıllı durum izleme (SCM: Smart Condition Monitoring) teknolojisiyle, frekans inverterlerinin diagnostik kabiliyetleri artırılıyor. Kullanıcılar, durum izleme fonksiyonlarını doğrudan inverter içerisinden gerçekleştirebiliyor. Bu ek özellik, SCM Kit-1’in FR-A800-E serisi inverterlere eklenmesiyle sağlanıyor. PLC fonksiyonuyla birleştirilen ve aynı zamanda inverterin FR-A800-E modellerine entegre edilen bu özellik, önleyici bakım için tam bir sürücü tabanlı çözüm sunuyor. Tüm bu yönleriyle sektörde türünün tek örneği olarak öne çıkıyor.
Bağımsız sistem parçalarının durumunun izlenmesine yönelik bu entegre yaklaşım sayesinde, FR-A800-E serisi sensördeki kırmızı, sarı ve yeşil statü ışıkları kullanılarak ayrıntılı analiz yapılmasına olanak tanınıyor. SmartCheck sensöründen alınan işletim ısısı ve titreşim geribildirimi, inverterler içerisinde aralarında hız, voltaj ve akım bilgilerinin de yer aldığı diğer dışsal parametrelerin izlenmesiyle elde edilen verilerle birleştiriliyor. Detaylı tanılama işlemleri uzaktan izlenebiliyor ya da FR-A800-E inverterlerinin entegre ekranında gösterilebiliyor.