BAU-NETAŞ Techno Academy tüm BT sektörüne açılıyor
BAU-NETAŞ Techno Academy tüm BT sektörüne açılıyor
Netaş’ın Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ile 2014 yılında başlattığı ‘BAU-NETAŞ Techno Academy Bilgisayar Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programı’ ilk mezunlarını verdi. 50. yılını geride bırakan Netaş’ın BAU işbirliğiyle geliştirdiği ve üniversite-sanayi işbirliklerine sürdürülebilir bir örnek teşkil eden program, 2018 itibarıyla tüm BT sektörüne açık olacak.
NETAŞ’ın, Bahçeşehir Üniversitesi ile 2014 yılında başlattığı BAU-NETAŞ Techno Academy, Türk BT sektöründe mühendislerin yetkinliklerini artırmayı hedefliyor. Türkiye bilgi iletişim sektöründe başarılarla dolu 50 yılını geride bırakan NETAŞ ile İstanbul yükseköğrenim kurumları arasındaki seçkin konuma sahip Bahçeşehir Üniversitesi’nin ortaklığında devam eden BAU-NETAŞ Techno Academy Bilgisayar Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programı ilk mezunlarını verdi. NETAŞ ve BAU düzenlenen mezuniyet töreninde programın 2018 itibarıyla tüm BT sektörü profesyonellerine de açık olacağının duyurusunu yaptı.
BAU-NETAŞ Techno Academy Bilgisayar Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programı’nda BAU akademisyenleri tarafından, NETAŞ mühendisleri iş birliğiyle hazırlanan bir müfredat uygulanıyor. Multimedya teknolojileri ve siber güvenlik alanlarında çalışmayı hedefleyen mühendisler için başlatılan program, bazı derslerin NETAŞ’ın ArGe laboratuvarlarında verilmesiyle sektördeki benzerlerinden ayrılıyor. Bugüne kadar 39’u yüksek lisans, 7’si doktora programlarına olmak üzere toplam 46 mühendis programa kayıt yaptırdı.
NETAŞ CEO’su C. Müjdat Altay düzenlenen mezuniyet töreninde “Bahçeşehir Üniversitesi ile birlikte 2014’te yola çıkarken, sektörümüze daha fazla nitelikli insan kaynağı kazandırma vizyonunu paylaşıyorduk. Programın ilk mezunlarını kutladığımız bugün, sadece attığımız adımların bizi getirdiği bu noktada olmanın mutluluğunu değil, yarattığımız katma değeri büyütecek olmanın da heyecanını duyuyoruz” dedi.
Altay, “Bu program, ‘Netaş as a Platform’ olarak tanımladığımız, ArGe altyapımızı ve 50 yıllık deneyimimizi tüm paydaşlarıyla sektörün gelişimi için açık bir platform haline getirme anlayışımızın göstergelerinden biri. Bu yapı tüm taraflara değer sunuyor, zira bu programın, eğitimi profesyonelin ayağına götüren yapısı ve dikkatle hazırlanmış müfredatının ArGe mühendislerimize nasıl bir katma değer sağladığının birinci elden şahidiyiz. Öte yandan, sektörümüzdeki donanımlı meslektaşlarımızın sayısını artırmak hepimizin çıkarına. Bu nedenle 2018 itibarıyla BAU-NETAŞ Techno Academy tüm sektör profesyonellerine açık olacak. Multimedya teknolojileri ve siber güvenlik alanlarındaki bilgilerini artırmak isteyen tüm ArGe profesyonellerini yüksek lisans veya doktora çalışmalarını NETAŞ’ın ArGe laboratuvarlarında tamamlamaya davet ediyoruz,” şeklinde konuştu.
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın ise “Günümüz dünyasındaki baş döndürücü gelişmeler ve değişimlerle eş zamanlı olarak akademi, bilim ve iş dünyasında sınırlar hızla ortadan kalkmakta ve adeta yeni bir dünya düzeni oluşmaktadır. Unutulmamalıdır ki; bu değişim ve gelişmeleri yakından takip eden ve ona sadece ayak uydurmak yerine, içinde bizzat yer almak ve bu değişime yön vermek iradesine sahip kuruluşlar ayakta kalabilecektir. Bu kapsamda bir tarafta; Türkiye’de telekomünikasyon alanında 50 yıllık geçmişi ile kurulduğundan bu yana ülkemizin ihtiyaç duyduğu ilgili alanlarda milli ve özgün iletişim teknolojilerini üreten ve hizmete sunmakta olan NETAŞ, diğer tarafta; uluslararasılaşma yolunda Türk yükseköğretimine öncülük eden BAU Global’in seçkin bir üyesi, Bahçeşehir Üniversitesi yer almaktadır. Bu iki kuruluş bir araya gelerek gerçek bir üniversite-sanayi ortaklığına imza attılar. Bu anlaşma kapsamında, Bilgisayar Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programları BAU- NETAŞ Techno Academy bünyesinde hayata geçirildi” dedi.
İş birliğinin en önemli önemli hususlarından birisinin NETAŞ’ın, çalışanlarını BAU’da lisansüstü eğitime teşvik etmesi ve BAU-NETAŞ Techno Academy programlarına dâhil olan çalışanlarına günümüz dünyasının rekabetçi ortamında kalifiye insan gücünün ülkemizde yetiştirilmesine katkı sağlanmak için Bahçeşehir Üniversitesi ile birlikte burs sağlıyor olması olduğunu belirten Prof. Dr. Şenay Yalçın, “Bu önemli iş birliği için Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın Enver Yücel’e ve NETAŞ CEO’su Sayın Müjdat Altay’a şükranlarımızı sunuyorum. Ortaya koydukları vizyon ve gayretlerle ülkemizde faaliyet gösterdikleri alanlarda değeri maddiyatla ölçülemeyecek hizmetler sunuyorlar, onların kararlı iradeleri olmasaydı bu projeyi hayata geçiremezdik” dedi.
Eğitim saha laboratuvarlarına taşınıyor
BAU-NETAŞ Techno Academy ile derslerin içeriğinden tezlerin konusuna kadar her aşamasını üniversite ve sanayinin birlikte şekillendirdiği bir yüksek lisans ve doktora programı uygulaması yürütülüyor. Bu uygulama sayesinde, eğitim araştırmacının çalıştığı laboratuvara getiriliyor, araştırmacı personelin eğitim düzeyi artırılıyor ve araştırmacının eğitimine maddi destek sağlanıyor.
Üniversite-sanayi iş birliğinin sürdürülebilir bir örneği
Sanayinin bilgi ve birikimini üniversitelere açarak üniversite-sanayi iş birliğinin sürdürülebilir bir örneğini oluşturan BAU-NETAŞ Techno Academy, üniversitenin sanayiden uygulamalı bilgi edindiği, sanayinin de üniversiteden güncel teknolojileri öğrendiği bir iletişim platformu niteliği taşıyor. Programla, üniversite-sanayi iş birliğinin artırılarak birlikte projeler yapılması ve bir model oluşturularak diğer ArGe merkezlerine örnek olunması hedefleniyor. Ayrıca, sektörümüzde hem yüksek lisans ve doktoralı öğrenci ve mezun çalışan sayısı, hem de yeni teknolojilerde tüm dünyaya satılabilir teknolojik katma değerli ürün çıkarma yeteneği artırılıyor. Uygulamayla, Türkiye’nin kalifiye insan kaynağının yükseltilmesine de katkı sağlanıyor.
En iyi uygulamalar arasında
BAU-NETAŞ Techno Academy programı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “ArGe Merkezleri İyi Uygulama Örnekleri Zirvesi” kapsamında “Kamu-Üniversite-Sanayi İyi Uygulamaları” kategorisinde en iyi uygulamalar arasına da girdi.