Bitcoin değer kazandıkça, kesintiler daha çok can yakıyor



Bitcoin değer kazandıkça, kesintiler daha çok can yakıyor

 

Sanal para birimi Bitcoin, Chicago’daki CBOE borsasında işlem görmesi ve New York’taki Nasdaq’ın yakında bitcoin işlemlerine başlayacağını açıklamasının ardından değeri hızla arttı. Bu da beraberinde kesintisiz çalışma ve erişilebilirlik sorularını getirdi. Her ne kadar Deutsche Bank, 2018’in en büyük riski olarak Bitcoin’deki çöküşü görse de, bitcoin bundan etkilenmeyerek değer kazanmaya devam ediyor.

Bitcoin’in hızla değer kazanması, paranın tüm yıl boyunca kesintisiz olarak alım satımının yapılmasını hiç olmadığı kadar önemli hale getirdi. Geçen hafta sonu ABD’nin en büyük Bitcoin işlemci şirketlerinden biri olan Gemini’nin yaşadığı kesinti de gösteriyor ki para değişimi yapan kullanıcılar için bir dakikalık kesinti bile işlerine muazzam derecede etki edebiliyor ve kaçırılan fırsatlar kar ve zarar etme arasındaki farka sebep olabiliyor.

Planlı kesinti, hizmet aksamasında bir defaya mahsus kabul edilebilir bir özür gibi düşünülse de, dijitali bilen modern müşteriler, dijital hizmetlere kesintisizce ulaşabilmeyi artık mutlak bir gereksinim olarak görüyor. Gemini’daki kesintiyi bir müşteri sosyal medya şöyle değerlendirdi: “Mevzuatla uyumluluk için sistemlerinizde bakım yapıyorsunuz. Ama sonuç olarak ben kaybediyorum.”

Ayrıca, bu tür bir kesintinin şirket üzerinde yarattığı sonuçlar gerek finansal gerekse itibar olarak da çok olumsuz. Şirketlerin kesintisiz çalışabilmesine yönelik çözümlerin yenilikçi tedarikçisi Veeam® Software’in yılın ilk aylarında gerçekleştirdiği araştırmaya göre bir kesinti İngiltere’deki işletmelere yılda ortalama 17,9 milyon sterline mal oluyor. Dahası, erişilebilirlik konusunda problem yaşanması marka itibarını zedeliyor ve müşteriler işlerini rakip firmalara götürüyorlar. Günümüzün teknolojiyi iyi bilen kullanıcıları hiç olmadığı kadar zor affediyor ve milyarderler tarafından desteklenen işletme fonları bile bu kesintilerin getireceği müşteri kaybını göze alamıyor.

Son gelişmeleri değerlendiren Veeam Türkiye Ülke Müdürü Ozan İnan, Bitcoin sağlayıcılarının artık erişilebilirliğin yeni bir tanımı üzerinde kafa yorduğunu belirtiyor. İnan sözlerine şöyle devam ediyor. “Bu yeni tanımda ‘planlı kesintiler’ yok, veri ve hizmetler her an erişilebilir olmak zorunda. İşletmeler iş avantajı yaratmak için tam da bu yüzden yedeklemelerini kullanıyorlar. En güncel yedeklenmiş verilerini kullanarak sitelerinin simülasyonu üzerinde ihtiyaç duyulan bakımı gerçekleştirebiliyor ve kesintisiz hizmeti garantiliyorlar. Bunun sonucunda da müşteriler, uluslararası Bitcoin Exchange ofisinden de bahsediyor olsak, yerel bir işletmeden de bahsediyor olsak güvenle hizmet almaya devam edebiliyor.”


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları