Bulutta Yıla Güçlü Başlayan SAP, 2019 Faaliyet Kârı Öngörülerini Yükseltti



Bulutta Yıla Güçlü Başlayan SAP,

2019 Faaliyet Kârı Öngörülerini Yükseltti

  • Bulut gelirleri %45 (IFRS) ve %48 (IFRS dışı) artışla ilk kez bir çeyrek içinde 1,5 milyar Euro’yu aştı
  • Qualtrics’in satın alınmasıyla SAP, Deneyim Yönetimi (XM) alanında sektör lideri oldu
  • Yeni bulut ve yazılım satışları %17 arttı
  • Bulut ve yazılım gelirlerinde ve toplam gelirde çift haneli artış oldu
  • Bulut brüt kâr marjı hızlanarak sırasıyla %3 (PP: yüzde puan) IFRS) ve % 4 (IFRS dışı) puan arttı
  • Daha önce açıklanan yeniden yapılanma nedeniyle faaliyet zararı (IFRS) –136 milyon Euro oldu, faaliyet kârı (IFRS dışı) %19 artışla 1,467 milyon Euro olarak gerçekleşti
  • Operasyonel mükemmelliğe daha fazla odaklanıldı – 2018-2023 arasında IFRS dışı faaliyet kârındaki genişleme yılda ortalama yüzde bir puan hedefleniyor; SAP, 12 Kasım 2019’da Sermaye Piyasası Günü Özel Etkinliği’ne ev sahipliği yapacak.

Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri SAP, 2019’un ilk çeyreğine dair finansal sonuçlarını açıkladı.

SAP SE CEO’su Bill McDermott, “SAP’nin aldığı sonuçlar, kurumsal uygulama uygulama ve yazılım endüstrisinde benzersiz bir konumda olduğumuzu bir kez daha gösteriyor. Ana faaliyet alanımızda çok güçlüyüz, kurumsal yazılımlarda bulutta en hızlı büyüyen şirketiz ve etkileyici bir IFRS dışı faaliyet kârı artışımız var. Gelecek çeyrek dönemlerde de önemli ölçüde  marj artışını sağlayabilmek için SAP’nin en iyi şekilde işlemesine odaklanıyoruz.”

SAP SE CFO’su Luka Mucic ise “Bulutta hızlı bir büyüme ve ana faaliyet alanımızda güçlü bir yapı sergilediğimizi görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. IFRS dışı faaliyet kârımız, son üç yılın en büyük artışını gördü; hem bulut brüt kâr marjı hem de faaliyet kârı beklentilerimizi aştı. Bu tablonun verdiği güvenle, orta vadeli marj artırımı ve hissedarlarımıza daha yüksek getiri vaadimizi daha da artırıyoruz.” dedi.

Kurumsal Performans

2019 Yılı Birinci Çeyrekte Öne Çıkan Finansal Sonuçlar

Birinci çeyrekte yeni bulut kontrat satışları %32 (sabit kurlarla %26) arttı. Bulut gelirleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla %45 artarak 1,56 milyar Euro (IFRS) oldu; %48 (IFRS dışı) ve sabit kurlarla %41 (IFRS dışı) artış kaydedildi. Yazılım lisans gelirleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla %4 artarak 650 milyon Euro (IFRS) oldu; %4 (IFRS dışı) ve sabit kurlarla %1 (IFRS dışı) artış yaşandı. Yeni bulut ve yazılım satışları da birinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla %17 arttı (sabit kurlarla %13). Bulut ve yazılım gelirleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla %16 artışla 5,04 milyar Euro’ya (IFRS) ulaştı ve %16 (IFRS dışı), sabit kurlarla %12 (IFRS dışı) artış gösterdi. Toplam gelir geçen yılın aynı dönemine kıyasla %16 artarak 6,09 milyar Euro (IFRS) olarak gerçekleşti ve %16 (IFRS dışı), sabit kurlarla %12 (IFRS dışı) yükseldi.

SAP’nin hızla genişleyen bulut iş kolu ile birlikte destek gelirlerindeki güçlü büyüme, daha öngörülebilir gelirlerin payını artırmaya devam etti; birinci çeyrekte bu pay, yıldan yıla yüzde 1 puanlık artışla %72 olarak gerçekleşti.

Daha önce de belirtildiği gibi, birinci çeyrekteki IFRS faaliyet kârı, SAP’nin 2019’daki yeniden yapılanmasının öngörülen maliyetlerinden (886 milyon Euro) ve büyük ölçüde Qualtrics satın almasından kaynaklanan satın almayla ilişkili harcamalardan ve hisse bazlı personel giderlerinden etkilendi. Bu durum, -136 milyon Euro IFRS faaliyet zararına neden oldu (2018’in birinci çeyreği: 1,025 milyon Euro faaliyet kârı). Buna karşılık, IFRS olmayan kâr %19 artışla 1,467 milyon Euro olarak gerçekleşti (sabit kurlarla %13 artış).

Hisse başı kazanç -0,10 Euro (IFRS) (2018’in birinci çeyreği: 0,59 Euro) ve %24 artışla 0,90 Euro (IFRS dışı) oldu. 

İlk 3 ay için faaliyetlerden elde edilen nakit akışı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %9 artarak 2,80 milyar Euro oldu. Serbest nakit akışı[1] yıldan yıla %10 artarak 2,37 milyar Euro’ya çıktı. Birinci çeyreğin sonu itibarıyla net likidite -6,19 milyar Euro oldu.

2019 Birinci Çeyrek Segment Bazlı Performans

SAP’nin raporlama kapsamındaki üç segmenti olan “Uygulamalar, Teknoloji & Servisler”, “İş Ağları” ve “Müşteri ve Deneyim Yönetimi” aşağıdaki şekilde performans sergiledi.

Uygulamalar, Teknoloji & Servisler (AT&S)

Birinci çeyrekte AT&S segmentinin geliri yıldan yıla %12 artarak 4,99 milyar Euro’ya ulaştı (sabit kurlarla %9 artış). Birinci çeyrekte bu büyümeye katkı sağlayan çözümler aşağıda sıralanmıştır.

SAP S/4HANA

SAP S/4HANA, Akıllı İşletmeler konseptinin merkezinde yer alıyor. S/4HANA ile müşteriler iş süreçlerini giderek daha fazla otomatize edebiliyor ve böylece çalışanların daha fazla değer yaratan işlere odaklanmalarını sağlıyor. Görülmeyen ilişkileri  tespit ederek, muhtemel sonuçları öngörerek ve aksiyonlar önererek her endüstriden işletmenin, yeni iş modelleri tasarlamasını ve dijital ekonomide yerini almasını sağlıyor.

Birinci çeyrekte, SAP S/4HANA Cloud, The IDC MarketScape: Worldwide SaaS and Cloud-enabled Operational ERP Applications 2019 Vendor Assessment (Dünya Genelinde SaaS ve Bulut-uyumlu Operasyonel ERP Uygulamaları 2019 Tedarikçi Değerlendirmesi) tarafından Lider olarak seçildi. IDC, SAP S/4HANA Cloud fikirden tasarıma, tedarikten ödemeye, planlamadan üretime, siparişten nakde, tekliften projeye ve ana finansal uygulamalara kadar pek çok kurumsal süreci sunan akıllı bir ERP olarak ödüllendirdi.

S/4HANA müşterilerinin sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine oranla %30 artış göstererek 10.900’ü aştı. Birinci çeyrekteki yeni S/4HANA müşterilerinin yaklaşık %40’ı ilk kez SAP kullanan işletmeler oldu.

 S/4HANA bu çeyrekte de Levi’s, CVS Health ve Schaeffler Technologies gibi dünya lideri global şirketler tarafından tercih edilmeye devam etti. Puma ve Bausparkasse Schwäbisch Hall bu çeyrekte S/4HANA çözümünü canlıya geçirdi. ESL/Turtle Entertainment ve AEG gibi giderek artan sayıda müşteri de S/4HANA’yı bulutta kullanmayı tercih etti. Computacenter birinci çeyrekte SAP S/4HANA Cloud çözümünü canlı geçirdi.

İnsan Kaynakları Yönetimi Çözümleri

SAP, belirli ve belirsiz süreli çalışanlar için toplam iş gücü yönetimi sunuyor. SAP SuccessFactors Suite (çözüm ailesi), 96 ülkede 42 dilde yerelleştirilmiş bir yapıyla sunuluyor.

SAP SuccessFactors’ın SAP HANA’ya geçişi başarıyla tamamlandı. SAP SuccessFactors yolculuğu açısından çok önemli bir kilometre taşı olan bu gelişme, gerçek-zamanlı, öngörüye dayalı analitik yeteneklerini ve inovasyonları sisteme daha hızlı dâhil etmeyi mümkün kılıyor.

SAP’nin İnsan Kaynakları Yönetimi çözümlerinin çekirdeğini oluşturan SAP SuccessFactors Employee Central’ın müşterilerinin sayısı bu çeyrekte 150’den fazla artarak dünya genelinde yaklaşık 3.200’e ulaştı. Farklı markalardan SAP’ye geçen işletmeler arasında Calzedonia Group da yer aldı. Tapestry de birinci çeyrekte SAP SuccessFactors Employee Central çözümünü canlıya geçirdi.

SAP Leonardo

SAP Leonardo; SAP’nin derin süreç ve endüstri uzmanlığı ile Yapay Zeka, Öğrenen Makineler (Machine Learning), Nesnelerin İnterneti (IoT), Büyük Veri, İleri Analitikler ve Blockchain gibi en yeni teknolojileri bir araya getirerek şirketlerin iş yapış biçimlerini tümüyle değiştiriyor ve Akıllı İşletmeleri destekliyor.

Birinci çeyrekte BumbleBee Foods ve Premier Foods gibi pek çok şirket SAP Leonardo çözümlerini tercih etti.

Digital Platform

SAP Digital Platform bünyesinde SAP Cloud Platform ve SAP Data Management Suite çözümleri yer alıyor. SAP HANA’nın veri açısından zengin ve gerçek-zamanlı bellek-içi mimarisini temel alan bu platform, HANA’dan tam anlamıyla yararlanabilmek için olağanüstü bir fırsat sunuyor.

SAP Cloud Platform yeni uygulama geliştirme, ek uygulamalar ve sorunsuz entegrasyon süreçlerini kolaylaştırıyor. Hem yerleşikte (on premise) hem bulutta “hibrit” müşteri ortamlarının uyumlu bir şekilde kullanılmasını sağlıyor.

SAP Data Hub, yapısal olmayan veriler de dahil olmak üzere çoklu-kaynaklardan gelen verileri bir araya getiren bir “kurumsal kontrol kulesi” işlevi görüyor. Şirketin tüm verilerine 360 derece bakış sağlamanın yanı sıra, prosedürlere uygunluk ve yönetişim politikalarını tek merkezden yönetiyor.

Kontinental Hokey Ligi, birinci çeyrekte SAP Digital Platform çözümlerini benimseyen şirketler arasında yer aldı.

İş Ağları (Business Network) 

Birinci çeyrekte, İş Ağları segment geliri yıldan yıla %25 artarak 740 milyon Euro oldu (sabit kurlarla %18 artış).

İş Ağları sayesinde SAP, iş birliğine dayalı ticari yetkinlikler (SAP Ariba), kolay seyahat ve masraf işleme yetenekleri (SAP Concur) ve esnek iş gücü yönetim özellikleri (SAP Fieldglass) sunuyor. 180’den fazla ülkede yaklaşık 3,1 trilyon ABD doları tutarında yıllık global ticaret işleminin yapıldığı İş Ağları, dünyanın en geniş ticaret platformunu oluşturuyor.

Birinci çeyrekte American Express ve SAP Ariba, alıcılar ile tedarikçilere Ariba® Network üzerinde yeni ödeme ve finansman seçenekleri sunarak, ortak müşterileri için daha fazla değer yaratmak üzere çok-aşamalı bir stratejik ortaklık kurdu. Entegre ödeme deneyimi sayesinde işletmeler için sorunsuz mutabakat, daha fazla görünürlük ve denetim, güvenliğin artırılması ve işletme sermayesinde iyileştirme gibi avantajlar sunuluyor.

Omnicom birinci çeyrekte SAP’nin İş Ağları çözümlerini seçti.

Müşteri ve Deneyim Yönetimi (Customer and Experience Management- CXM)

Birinci çeyrekte Müşteri ve Deneyim Yönetimi segment gelirleri yıldan yıla %100’den fazla artarak 305 milyon Euro olarak gerçekleşti (sabit kurlarla %100’den fazla artış). Birinci çeyrekte bu büyümeye katkı sağlayan çözümler aşağıda sıralanmıştır .

SAP C/4HANA

SAP’nin C/4HANA çözümleri hem B2C hem de B2B olmak üzere geniş bir yelpazedeki pek çok endüstriye hizmet veriyor. Bu çözümler şirketlerin pazarlama, satış, ticaret, servis ve müşteri veri bulutunda tüm ön ofis süreçlerini kusursuz ve gerçek zamanlı olarak yönetebilmelerini sağlıyor.

C/4HANA şirketlerin tüm kanallarda müşterilerini bütünsel bir bakış açısı ile tek noktadan takip edebilmesini sağlıyor. Sadece bununla da kalmıyor, talep ve bu talebin karşılanma sürecini uçtan-uca bir değer zincirinde birbirine bağlıyor. Isuzu Motors South Africa, Groupe PSA Brazil ve AmerisourceBergen SAP C/4HANA çözümünü tercih eden şirketler arasında yer aldı.

Deneyim Yönetimi Çözümleri (Qualtrics)

Qualtrics ile SAP, Deneyim Yönetimi (X data) alanındaki pazar liderliğini 25 endüstrideki uçtan uca operasyon gücüyle (O data) bir araya getiriyor ve 4 temel deneyim sunuyor; marka, müşteri, ürün ve çalışan. CVS Health ve Cirque du Soleil bu çeyrekte SAP’nin deneyim yönetimi çözümlerini tercih etti.

Bölgesel Gelir Performansı

SAP, EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesinde bulut ve yazılım gelirlerini %11 (IFRS) ve sabit kurlarla %11 (IFRS dışı) artırarak çok güçlü bir performans sergiledi. %42 (IFRS) ve sabit kurlarla %39 (IFRS dışı) artış ile bulut gelirlerinde güçlü bir büyüme kaydedildi; özellikle İngiltere, İsviçre ve İspanya öne çıkan ülkeler oldu. SAP ayrıca Almanya, İngiltere ve İspanya’da da yazılım lisans gelirlerinde güçlü bir büyüme sergiledi. 

SAP, Amerika kıtalarında da güçlü bir performans gösterdi. Bulut ve yazılım gelirleri %21 (IFRS) ve sabit kurlarla %15 (IFRS dışı) arttı. Bulut gelirleri %45 (IFRS) ve sabit kurlarla %39 (IFRS dışı) yükseldi. ABD, Kanada ve Meksika öne çıkan ülkeler oldu. Ayrıca ABD ve Kanada yazılım lisans gelirleri açısından da güçlü bir çeyrek dönem geçirdi.

SAP, Asya Pasifik ve Japonya bölgesinde de güçlü performans sergiledi. Bulut ve yazılım gelirleri %16 (IFRS) arttı ve sabit kurlarla %12 (IFRS dışı) büyüdü. Bulut gelirleri %55 (IFRS) ve sabit kurlarla %51 (IFRS dışı) arttı. Çin ve Japonya öne çıkan ülkeler oldu. Çin, Japonya ve Güney Kore yazılım lisans gelirlerinde güçlü bir çeyrek dönem geçirdi.

2019 Öngörüleri

SAP, 2019 yılı için öngörülerini güncelledi. Bu güncelleme, 2019 yılının ilk çeyrek sonuçlarını ve şirketin operasyonel mükemmellik ve değer yaratma süreçlerini hızlandırmaya yönelik yeni girişimlerini yansıtmaktadır. SAP’nin değişmeyen öngörüleri şunlardır:

  • IFRS dışı bulut gelirlerinin sabit kurlarla 6,7-7,0 milyar Euro aralığında olması bekleniyor (2018: 5,03 milyar Euro). Bu, sabit kurlarla %33-%39 artış anlamına geliyor.
  • IFRS dışı bulut ve yazılım gelirlerinin sabit kurlarla 22,4-22,7 milyar Euro aralığında olması bekleniyor (2018: 20,66 milyar Euro). Bu, sabit kurlarla %8,5-%10,0 artış anlamına geliyor.

SAP’nin güncellenen öngörüsü ise şöyledir:

  • IFRS dışı faaliyet kârının sabit kurlarla 7,85-8,05 milyar Euro aralığında olması bekleniyor (2018: 7,16 milyar Euro). Bu, sabit kurlarla %9,5-%12,5 artış anlamına geliyor (önceki öngörü: 7,7-8,0 milyar Euro, sabit kurlarla %7,5-%11,5 artış).

SAP ayrıca toplam gelirlerinde, faaliyet kârından daha düşük oranda olmak üzere, güçlü bir artış bekliyor (önceki öngörü: faaliyet kârından biraz daha düşük oranda).

2019 yılının ilk çeyreği için verilen rakamlar, Qualtrics’in gelirlerini ve sadece satın alma tarihi olan 23 Ocak’tan bu yana olan kârı kapsamaktadır. 2018 yılının tamamı için verilen karşılaştırmalı rakamlar Qualtrics’in gelirlerini ve kârını içermemekte, Callidus gelirleri ve kârını da sadece satın almanın tamamlandığı tarih olan 5 Nisan 2018’den itibaren içermektedir.

SAP’nin 2019’un tamamı için öngörülerinin sabit kurlar üzerinden hesaplanmasına karşın, fiili kurlarla raporlanan rakamların yıl içinde gerçekleşecek kur dalgalanmalarından etkilenmesi bekleniyor. Aşağıdaki tabloda ikinci çeyrek ve 2019 mali yılının tamamı için beklenen kur etkilerini görebilirsiniz.

2020 ve 2023 Hedefleri

2019’un da ilerisine baktığımızda, SAP 2020 ve 2023 hedeflerini güncelledi. Bu güncelleme, şirketin operasyonel mükemmellik ve değer yaratma süreçlerini hızlandırmaya yönelik yeni girişimlerini yansıtmaktadır.

2020 Hedefleri

SAP’nin değişmeyen beklentileri şunlardır:

  • IFRS dışı bulut gelirleri 8,6-9,1 milyar Euro
  • IFRS dışı toplam gelir 28,6-29,2 milyar Euro
  • Daha öngörülebilir gelirlerin (bulut gelirleri ile yazılım destek gelirlerinin toplamı) payı %70-%75

SAP’nin güncellenen beklentisi ise;

  • IFRS dışı faaliyet kârı 8,8-9,1 milyar Euro (önceki beklenti: 8,5-9 milyar Euro)

2023 Hedefleri

Şirket, 2018-2023 arasındaki dönem için şunları öngörmeye devam etmektedir:

  • IFRS dışı bulut gelirlerinde üç kattan fazla artış (2018: 5,3 milyar Euro)
  • IFRS dışı toplam gelirin 35 milyar Euro’yu aşması (2018: 24,74 milyar Euro)
  • Daha öngörülebilir gelirlerin payının %80’e yaklaşması

Aynı dönem için SAP’nin güncellenen beklentisi ise şöyle:

  • %75 IFRS dışı bulut brüt kâr marjına ulaşmak
  • Toplamda yaklaşık 500 baz puan artışı sağlamak için IFRS dışı faaliyet kârı yılda ortalama yüzde bir puan artırmak
  • Increase the non-IFRS operating margin by one percentage point per year on average, representing a total expansion of approximately 500 basis points.

SAP’nin 2023 için IFRS dışı faaliyet kârı hedefi, daha önceki %7,5-10 yıllık bileşik büyüme oranıyla (CAGR) IFRS dışı faaliyet kârı hedefinin yerini almaktadır (2018: 7,16 milyar Euro).

 

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları