Domain Sorgulamak Ve Domain Satın Almak İsteyenlerin Bilmesi Gereken 10 Şey
Domain Sorgulamak Ve Domain Satın Almak İsteyenlerin Bilmesi Gereken 10 Şey
Bir web sitenizi kurarken ile adımınız bir domain yani alan adı satın almak olmalıdır. Domainler teknik açıdan, kullanıcıların sitenize erişmesini kolaylaştırması açısından önemlidir, ancak aynı zamanda dijital markanız için de gereklidir. Alan adları ile ilgili tüm detayları anlamak, web sitesi sahipleri için çok önemli olduğundan, domain ler ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi öğrenebilmeniz için aşağıda alan adları ile ilgili tüm detayları derledik. Domain sorgulamak ve domain satın almak isteyenlerin bilmesi gereken 10 şey:
- Domain yani alan adı bir web sitesinin adresidir. Yani belirli bir web sitesine erişmek için web tarayıcısına yazdığınız addır.
Birisi domaininizi bir tarayıcıya yazdığında, doğrudan internetteki web sitenizi görebilecekleri alanınıza yönlendirilir.
- Domainler Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) tarafından denetlenir.
IP adreslerinin ve alan adlarının bakımını ve organizasyonunu koordine eden ve kolaylaştıran, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan ICANN 1998'den beri alan ad alanını kontrol etmektedir.
- Alan adları sadece web sitesi oluşturmak için kullanılmaz. Domainlerin farklı kullanım alanları da vardır.
- İleride yapmak istediğiniz bir iş için şimdiden alan adını ayırmak
- İleri değerleneceğini düşündüğünüz domainlere yatırım yapmak
- Marka adınıza ait domaini başkalarının kötü niyetli kullanımlarından korumak
- Rekabeti önlemek
- Marka kimliğinizin bütünlüğünü korumak
- Ticari markanızı korumak
- Aralarından seçim yapabileceğiniz yüzlerce üst düzey domain (TLD) vardır. En popüler seçimler .com, .org veya .net olsa da, web siteniz için daha uygun olabilecek başka alan adı uzantıları da vardır.
Örneğin, işletmeniz ve müşterilerinizin tamamı tek bir ülkedeyse, o zaman ülke kodlu bir TLD sizin için uygun olabilir. Bu durumda Türkiye için .TR, Birleşik Krallık için .CO.UK ya da Fransa için .FR kullanabilirsiniz.
- Çoğu son on yılda eklenmiş ve çeşitli TLD türlerine dağıtılmış, kayıt için mevcut 1.503 TLD bulunmaktadır. Şu an en çok kullanılan alan adı uzantılarının listesi aşağıdaki şekildedir:
- .COM (Ticari)
- .CN (Çin)
- .TK (Tokelau)
- .DE (Almanya)
- .NET (ağ)
- .UK (Birleşik Krallık)
- .ORG (kuruluş)
- .RU (Rusya Federasyonu)
- .XYZ (genel)
- .NL (Hollanda)
- Domain satın alırken maliyetlerin dışında da göz önünde bulundurulması gereken birçok nokta vardır.
- Rakiplerin zaten benzer bir domain kullanıp kullanmadığını görmek için araştırma yapın.
- Domain’iniz sosyal medyada platformlarında kullanılabilir mi kontrol edin.
- Sosyal medyada domaininizle ilgili kullanılan hashtagleri inceleyin.
- Alan adınızı mevcut ticari markalarla karşılaştırın.
- Domaininizin kolaylıkla hatırlanması için kısa çizgi, sembol, noktalama işaretleri ve rakam içermediğinden emin olun.
- Domain ismini kendiniz bulabilir ya da anahtar kelimelere ve kelime öbeklerine dayalı domainler için fikirler sunan web sitelerinden yararlanabilirsiniz.
Fakat öncesinde domain sorgulama yaparak satın almak istediğiniz domainin daha önce kayıt edilmemiş olduğundan emin olmanız gerekir. Domain sorgulamanızı linke tıklayarak kolayca yapabilirsiniz.
- Alan adınız daha önceden kayıt edilmiş ise whois.icann.org adresini ziyaret ederek alan adınızın kimde olduğunu öğrenebilirsiniz.
Alan adınızı satın alan kişi gizlilik için fazladan ödeme yaptıysa, hesapla ilişkili bir ad göremezsiniz. Özel bir hesap değilse, sahibinin adını, adresini, telefonunu ve e-postasını görebilirsiniz.
- Bir domain satın almak istediğinize karar verdikten sonra, bir alan adı kayıt kuruluşundan alan adınızı satın alabilirsiniz.
Domaininizin daha önce alınıp alınmadığını kontrol etmek için sorgulama yapmak, domain satın almak, domain transferi yapmak ve hosting, marka tescil, hazır web sitesi vb. daha birçok hizmet için Hosting.com.tr’yi ziyaret edebilirsiniz.
- Bir domaini satın aldığınızda domain sonsuza kadar size ait olmaz. Kayıt işlemi aslında domaini belirli bir süre elinizde tutacağınız anlamına gelir.
Kayıt işlemi sırasında 1-10 yıl arasında bir seçim yaparak domain kayıt işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Seçtiğiniz sürenin sonuna geldiğinizde domaininizi tekrar yenilemeniz gerekir.