E-ticaret rekorlara doymuyor



E-ticaret rekorlara doymuyor

 

Son 5 yılda yüzde 178’e ulaşan sektördeki büyümenin 2017’de de yüzde 30’u aşması bekleniyor.

Her 5 kredi kartından ikisi internetten alışverişte kullanılırken, tüm kartlı alışverişlerde internetin payı yüzde 15’e ulaştı.

E-ticarette sepet ortalaması da 278 Lira’ya yükseldi.

Avantajix.com Kurucu Ortağı Güçlü Kayral: “Bu rakamlar, Markafoni’nin kapanmasıyla moral kaybına uğrayan online alışveriş sektörünün yüzünü güldürdü”.

Türkiye’de internetten alışverişte kredi kartı kullanımının artmasıyla birlikte, e-ticaret her yıl yeni rekorlar kırmaya başladı. 

Türkiye’nin online alışveriş yapana para veren sitesi Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral, son günlerde TÜİK, BKM ve Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) açıkladığı verilerin, Markafoni’nin kapanmasıyla moral kaybına uğrayan online alışveriş sektörünün yüzünü güldürdüğünü söyledi.

2012 ile 2017 arasındaki 5 yıllık döneme ilişkin resmi verilerin, e-ticaretin inanılmaz bir hızla büyüdüğünü ortaya koyduğunu aktaran Kayral, “Türk tüketicilerinin, internetten alışverişe mesafeli durma nedenlerinin başında güvenlik kaygısı geliyordu. Son yıllarda bu kaygıyı duyanların oranının yüzde 10’lara kadar gerilediğini görüyoruz. Artık her 5 kredi kartından ikisi internetten alışverişte kullanılıyor” dedi.

2012’de 25 milyar Lira olan kredi kartıyla internetten yapılan alışveriş tutarının, 2016 sonunda yüzde 178’lik artışla 68 milyar Lira’ya ulaştığını kaydeden Kayral, şu bigileri verdi:

“BKM’nin Mayıs 2017 verileri ise yeni rekorların habercisi oldu. Mayıs’ta online alışveriş yüzde 46 arttı. 2017 genelinde büyümenin yüzde 30’un üzerinde olacağı öngörülüyor. İnternetten alışverişin tüm kartlı alışverişlerdeki payı da 2012’de yüzde 6,8 iken 2016 sonunda yüzde 11,3’e yükseldi; Mayıs 2017’de bu rakam yüzde 15 oldu. Bu da her 7 kredi kartı harcamasından birinin internetten yapıldığı anlamına geliyor ki, inanılmaz bir gelişme. Özellikle internet üzerinden yapılan tatil ve seyahat harcamalarının artması, dijital alışverişteki sepet büyüklüğüne de olumlu yansıdı. 2012’de 189 Lira olan online alışveriş sepet büyüklüğü 2017’nin ilk çeyreğinde 278 Lira’ya yükseldi.”

Kayral, online alışverişin bu denli hızlı büyümesinde gençlerin önemli rolü olduğunun altını çizerek, “Özellikle çalışan gençler, iş yoğunluğu nedeniyle çarşı pazar gezmeye fırsat bulamıyorlar. Ayrıca, online alışverişi avantajlarından dolayı da özellikle tercih ediyorlar. Karşılaştırma sitelerini aktif olarak kullanarak, her ürünün en uygun fiyatlısına ulaşabiliyorlar. Yeme-içme, seyahat harcamaları için fırsat sitelerinden çok özel fiyatlar alabiliyorlar. Ayrıca harcamalarını Avantajix.com gibi her alışverişte nakit para ödeyen siteler üzerinden yaparak, alışverişlerinin çok daha ucuza gelmesini sağlıyorlar” diye konuştu.


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları