E-YAZIŞMA İLE BÜROKRATİK İŞLEMLER SANİYELER İÇİNDE GERÇEKLEŞİYOR
E-YAZIŞMA İLE BÜROKRATİK İŞLEMLER SANİYELER İÇİNDE GERÇEKLEŞİYOR
Kamu kurum ve kuruluşları e-Yazışma Projesi kapsamında artık KEP ve e-İmza kullanarak yazışacak. E-Dönüşüm hizmetlerin aynı noktadan alınabildiği tek hizmet sağlayıcı olan kurum TÜRKKEP’in Yönetim Kurulu Başkanı M. Kurtuluş Nevruz, “Artık bürokratik işlemler saniyeler içinde gerçekleşecek” dedi.
Her türlü ticari, hukuki yazışma ve belge paylaşımlarını gönderildiği biçimde koruyan, alıcının kim olduğunu kesin olarak tespit eden, içeriğin kesinlikle değişmemesini ve içeriği yasal, geçerli, güvenli ve kesin delil haline getiren Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) kullanımı kamu kurum ve kuruluşlarında giderek artıyor. E-Yazışma Projesi kapsamında, kamu kurum ve kuruluşlarının Elektronik Belge Yönetim Sistemine (EBYS) geçmesi talimatı verildi. Bundan böyle kamu kurum ve kuruluşları KEP ve e-İmza kullanarak yazışacak. Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık ve Bakanlıklar başta olmak üzere 158 kamu kurum ve kuruluşu arasında entegrasyon sağlanarak EBYS kullanılmaya başlandı. Proje kapsamında elektronik ortamdaki resmi yazışmalar için kullanılacak ortak kuralları tanımlayan "e-Yazışma Teknik Rehberi" hazırlandı ve rehbere uygun belge üreten yazılım bileşenleri geliştirildi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından KEP Hizmet Sağlayıcı olarak yetkilendirilen, güven kurumu TÜRKKEP Yönetim Kurulu Başkanı M. Kurtuluş Nevruz, “KEP ve e-İmza’nın kamu kurum ve kuruluşlarında yaygın olarak kullanılmasının önünü açan e-Yazışma Projesi dijitalleşme adına çok önemli bir adım oldu. Başbakanlık KEP sistemi konusunda çok kararlı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey de bu konuya değindi. Artık kamuda bütün yazışmaların KEP ile yapılacağını açıkladı. e-Yazışma; kamu kurum ve kuruluşlarının kendi aralarında ve özel sektör ile yaptığı tüm yazışmaların elektronik ortamda, KEP altyapısı kullanılarak yürütüldüğü resmi yazışma sistemidir. E-Yazışma’nın; fiziksel ortama göre çok daha güvenli olması, yasal ve geçerli olması, içerik bütünlüğünün kesin ve değiştirilemez olarak korunması, bürokratik işlemlerin saniyeler içerisinde gerçekleştirilebilmesi, kağıt, işletme ve iş gücü maliyetinden tasarruf sağlaması gibi birçok avantajı bulunmaktadır.” dedi.
Yasal ve geçerli tek elektronik gönderi yöntemi
Nevruz, “KEP ile birlikte fesih, dilekçe, başvuru talimat, ödeme emri, sözleşme, taahhütname, sipariş, mutabakat, ihbar, ihtar ve itiraz gibi alıcıyı ve göndericiyi belirli yükümlülükler altına sokan her türlü resmi evrak gönderimi güvenli, hızlı, kolay ve ekonomik olarak gerçekleştirilir. Sistemde tüm gönderici ve alıcıların kimlikleri kayıtlıdır. İletim süreci kayıt altındadır ve takip edilebilir. İleti içeriğinin veri bütünlüğü korunur ve değişmezliği güvence altına alınır. KEP; yasal ve geçerli tek elektronik gönderi yöntemidir” dedi.
Özel sektör tarafından da KEP ile birlikte yoğunlukla tercih edilen e-İmza ile ilgili de konuşan Nevruz, “E-İmza, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca, ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahiptir. Elektronik işlemlerde gönderilen bilginin yolda değişmediğini, gönderen kişiye ait olduğunu ve inkar edilemeyeceğini garantiler. e-İmza; elektronik ortamda gerçekleşen işlemlerde kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğunu garantiler” şeklinde konuştu.
E-İmza Nerelerde Kullanılabilir?
2005 yılında yürürlüğe giren e-İmza kanunu ile birlikte e-Dönüşüm sürecinin çok hızlı bir şekilde ilerlediğinin altını çizen Nevruz, “Bugün gelinen noktada e-İmza birçok farklı alanda kullanılabiliyor. Bunların başında; e-Devlet uygulamaları, e-İmza’nın zorunlu tutulduğu kamu projeleri, MERSİS Projesi kapsamında ticari sicil işlemleri, gümrük ve dış ticaret işlemleri, KEP sistemi, çalışan hizmet sözleşmeleri ve diğer tüm sözleşmeler, banka talimatlarının gönderilmesi, performans, izin, fazla mesai ve masraf onay formları, Genel Kurul, Ortaklar Kurulu ve Yönetim Kurulu kararlarının imzalanması, bayi ağı iletişiminde sipariş süreci, elektronik arşivin e-İmzalanması gibi ıslak imza gerektiren tüm uygulamalar geliyor” diye konuştu.
TÜRKKEP şirketlerin dijitalleşmesini sağlıyor
KEP, e-İmza, e-Tebligat, e-Fatura, e-Arşiv ve e-Saklama gibi hizmetler ile şirketlerin dijitalleşmesini sağlayan Türkiye’nin ilk özel kurumu olan TÜRKKEP, yaygın satış ağı ve 190’ın üzerindeki bayisi ile tüm bu hizmetlerin aynı noktadan alınabildiği tek hizmet sağlayıcısı kurum olma özelliği taşıyor.