EĞİTİM SEKTÖRÜ OLASI VERİ KAYIPLARINA HAZIRLIKLI MI?
EĞİTİM SEKTÖRÜ OLASI VERİ KAYIPLARINA HAZIRLIKLI MI?
Geleneksel kağıt temelli eğitim sisteminden dijitalleşmeye geçişte önemli avantajlar elde eden eğitim sektöründe yaşanabilecek veri kayıplarına dikkat çeken Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, dijital ortamlarda saklanan öğrenci verilerinin kaybı durumunda okullarda eğitimin sekteye uğrayabileceği uyarısında bulunuyor.
Eğitim sektörü, kağıt temelli geleneksel sistemi geride bırakarak dijitalleşiyor. Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, öğrencilere dair tüm verileri dijital ortamda saklayan okulların olası veri kayıplarına karşı hazırlıklı olması gerektiğini belirterek, yaşanabilecek olumsuz bir durumda sınav notlarından devamsızlık bilgisine kadar birçok verinin tehlikeye girebileceğini ve bu nedenle eğitimin sekteye uğrayabileceğini vurguluyor.
Eğitim Sektöründe Yaşanabilecek Veri Kayıpları Ders İşleyişini Baltalayabilir
Kayıt bilgileri, yıllık ders planları, öğrencilerin nesnel ve öznel bilgileri ya da çevrim içi sınıf paylaşımlarındaki veriler artık dijital ortamlarda saklanıyor. Dijitalleşmeyle sağlanan avantajların yanında yaşanabilecek sorunların okullardaki eğitim sürecini baltalayabileceğini belirten Serap Günal, büyük bir sınavdan sonra öğrenci notlarının kaybı, bir öğrenci projesinin kaybına neden olan veri bozulması, dönem içi tüm ders planlarına erişilememesi ve öğrenci kayıtlarının yanlışlıkla silinmesi gibi durumların eğitim sektöründe yaşanabilecek olası veri kayıplarına örnek gösterilebileceğini belirtiyor.
Eğitim Sektöründe Veri Kaybı Nasıl Yaşanıyor?
Okullarda verilerin kaybolmasında akıllara gelen ilk durumun kullanıcı hatası ya da donanım arızaları olduğu sanılsa da, güç kesintilerinden bilgisayar virüslerine, doğal afetler sonucu oluşan fiziksel tahribattan fidye yazılımı ile dosyaların şifrelenmesine kadar birçok sorunun neden olduğunu dile getiren Günal, eğitim sektöründe hızla artan veri ve depolama alanı ihtiyacına karşılık yeterli bütçe ayrılmamasının da veri kayıplarında başrol oynadığını ifade ediyor.
Kaybolan Öğrenci Verileri Kurtarılabilir mi?
Veri kaybına karşı atılacak uzun vadeli adımın veri güvenliği kültürünün teşvik edilmesi olduğunu belirten Serap Günal, verilerin öneminin gün geçtikçe arttığı önemli sektörlerden biri olan eğitim sektöründe de tüm verilerin profesyonel ve güvenli bir şekilde depolanması ve olası veri kayıplarında bir veri kurtarma planının hazırlanması gerektiğini dile getiriyor. Günal; güç kesintisi, sıvı teması, yangın ve siber saldırılar sonucu depolama aygıtlarında oluşacak hasarlara karşı verilerin kurtarılmasının da mümkün olduğunu ifade ediyor.