Evdeki Wi-Fi Bağlantısının Güvenliği İçin 5 Kritik Adım !
Evdeki Wi-Fi Bağlantısının Güvenliği İçin 5 Kritik Adım !
Ne zaman internete bağlanmak isteseniz, dail-up bağlantı girişini bilgisayara bağladığınız zamanları hatırlıyor musunuz? Bağlantı yavaş olsa da meraklı komşularınızın Wi-Fi bağlantınızı kullanıp kullanmadığı konusunda endişelenmenize gerek yoktu.
Wi-Fi modemlerin ortaya çıkması, internette gezmek için de birçok seçeneği beraberinde getirdi; fakat endişelenmemiz gereken bir ekipman daha ortaya çıktı. Evinizin tamamını kapsayan Wi-Fi ağı, gerekli güvenlik önlemlerine sahip olmadığı takdirde, davetsiz misafirlerin ağınıza bağlanmaları için açılan bir kapıdır.
Sizin ve ailenizin güvenliği için aşağıda 5 adet ipucu veriyoruz;
1) WPS Ayarını Kapatın
Ev için wi-fi modem güvenlik önlemleri, hackerlardan nasıl korunurum? Modeminizi kurarken ayarlarını değiştirmeden en kısa sürede işinizi halletmek göze kolay gelse de daha sonrasında büyük problemlere yol açabilir.
Bazı modemlerde anlık cihaz bağlantısı için kolay ve etkili bir yol olan WPS (Wi-Fi Protected Setup) özelliği bulunuyor. Firmalara göre bazen isimlendirilmesi değişse de modem üzerinde bulunan bir tuşa bastıktan sonra ağ içerisindeki herhangi bir cihaz sizin şifre girmenize ihtiyaç duymadan modeme bağlanabiliyor.
Tüm bu kolay ulaşımın getirdiği büyük bir güvenlik zafiyeti var. WPS şifresi modemin altında ya da arkasında bulunabilen yapışkanda yazıyor ve bilgisayar korsanları da geliştirdikleri algoritmalar ile WPS Pin’inizi tahmin etmeye çalışıyorlar. Modeminize açılan bir arka kapı sayesinde, hackerler ağ üzerindeki tüm trafiği takip edebilirler.
2) Ağ İsminizi Değiştirin
İlk başladığınızda, ağ adınız genellikle internet servis sağlayıcınız tarafından belirlenir. Ancak bunu değiştirmeniz iyi bir fikirdir.
Ağınız daha güvenli hale gelmekle beraber ağınızın daha kolay yönetilmesine yardımcı oluyor. Örneğin, siz veya misafiriniz oturum açmaya çalışırken, modeminizin markası ve modeli gibi şifreli model adlarını hatırlamak zorunda kalmazsınız. Bunun yerine, hatırlanması kolay bir ad atayabilirsiniz.
3) Modem Yönetici Şifrenizi Değiştirin
Modemin kutusunu açtığınızda, cihazınıza bir şifre atanmış olduğunu fark edeceksiniz. Bununla birlikte, router üreticilerinin sıklıkla bu parolaları tekrar kullandıklarına dikkat etmek gerek.
Yalnızca birkaç saniye içinde herhangi bir modemin yönetici şifresini bulmaya yardımcı olan siteler bile var. Modem yönetici şifrenize sahip biri modem üzerinden tüm ağınızı kontrol edebileceği gibi haberiniz olmadan illegal işlerde ağınızı kullanabilir.
Ayrıca, güvenilir bir şifreleme protokolü ve güçlü bir ağ güvenlik şifresi ile ağınızı güçlendirmenizi tavsiye ediyoruz. Bu şifrelemeyi elde etmek için, önerilen ayara WPA2 denir. Bu ayar, güvenlik seçenekleri içinde bir açılır menü seçeneği olarak karşınıza çıkacaktır.
Not: Her modem biraz farklıdır, bu nedenle yönlendiricinizin kullanım kılavuzuna bakmanız gerekebilir.
4)Modem Yönetim Sayfanızın Uzaktan Yönetime Kapalı Olduğuna Emin Olun
Birçok modern aygıt her yerden bağlanılabilme yetenekleri ile övünür. Bu özellikler, kolaylık sağlasa da aynı zamanda insanların ağınıza uzaktan kolayca girmelerini de olanak vermektedir. Modeminiz, özellikle, dışarıdan erişmek istemediğiniz (veyahut ihtiyaç duymadığınız) bir alettir. Bunun yerine, herhangi bir girişi engellemek istersiniz.
Modern yönlendiriciler genellikle ayarların internet üzerinden uzaktan değiştirilmesine izin veren özelliklere sahiptir. Bazı durumlarda kullanışlı olmasına rağmen, yönlendiricinizi uzaktan yönetmenize gerek yoksa, bu seçeneği devre dışı bıraktığınızdan emin olun.
5) Diğer Cihaz ve Ağları Göz Ardı Etmeyin
Günümüzde ev kullanıcıları için birden fazla Wi-Fi ağı gerekebilir ve bağlanabilecek çok sayıda cihaza sahip bu ağlarda; bir ağ için giriş bilgilerini güncellemek yeterli değil. Tam güvenlik için hepsini güncellemeniz gerekir.
Kişisel bilgisayarlarınız, akıllı telefonlarınız ve tabletleriniz gibi daha kişisel cihazlarınızı korumanın basit bir yolu da onları ana cihazınızdan farklı olan ayrı bir ağa koymaktır.
Bunu tamamen farklı bir Wi-Fi yönlendirici kurarak veya çoğu yönlendirici için popüler bir özellik olan "Misafir Ağı" seçeneğini etkinleştirerek yapabilirsiniz.
Misafir ağları, evinizde bir Wi-Fi internet bağlantısına ihtiyaç duyan ağınızdaki paylaşılan dosyalara ve cihazlara erişmesini istemediğiniz ziyaretçilere yöneliktir. Ancak bu ayrım akıllı cihazlarınız için de geçerli olacak ve ana cihazlarınızın belirli sanal saldırılara karşı korunmasını sağlayacaktır.
Kaynak; https://www.karel.com.tr/blog/evdeki-wi-fi-baglantisinin-guvenligi-icin-5-kritik-adim