Fotoğrafınızı çeken bir hacker olabilir
Dünyada büyük ilgi gören fotoğraf düzenleme uygulaması Prisma, kısa süre içinde Türkiye’de de popüler uygulamalar arasına girdi. İlk olarak iOS işletim sistemi için yayınlanan ve indirilme oranı milyonlara ulaşan Prisma gördüğü ilgi üzerine Android kullanıcıları için Google Play Store’da da yer aldı.
Google Play’de Prisma’nın yasal olmayan versiyonlarını tespit eden ESET araştırmacıları, bu popüler uygulamanın sahte indirilme linklerine dikkat edilmesi uyarısında bulundu.
Prisma Lab. tarafından geliştirilen ve ilk yayınlandığı iOS platformunda büyük beğeni toplayan fotoğraf filtreleme uygulaması Prisma‘yı Android kullanıcıları dört gözle bekliyordu. Android cihazlar için uygulamanın resmi yayınlanma tarihi belirtilmesine rağmen sabırsız kullanıcıların aklını çelecek sahte uygulamalar Google Play Store’da yer almaya başlamıştı.
Hackerlar fırsat peşinde
ESET Kötü Amaçlı Yazılım Araştırmacısı Lukáš Štefanko “Google Play Store’da bir çok sahte Prisma uygulaması belirlediklerini söyledi. Štefanko sahte Prisma uygulamalarının fotoğraf düzenleme şöyle dursun, sadece reklam oynatıp, sahte anketler ve uyarılarla kullanıcıların kişisel bilgilerini almaya çalıştıklarını belirtti. Google Play Store’da piyasaya sürülen en tehlikeli sahte Prisma uygulamasının ESET tarafından Android/TrojanDownloader.Agent.GY. olarak tespit edildiğini ifade eden Štefanko, ESET Mobile Security‘in bu ve benzeri uygulamaları Android/Sahte Uygulama olarak tespit edip, kullanıcıları koruduğunu söyledi.
ESET Uzmanlarından Öneriler
- Sadece güvenilir kaynaklardan indirme işlemi yapın.
- Kullanıcı yorumlarını dikkatlice okuyun ve olumsuz yorumlara odaklanın.
- Pozitif yorumların üretilmiş olabileceğini aklınızdan çıkarmayın
- Uygulamanın kullanıcı sözleşmesi bölümünü mutlaka okuyun ve izinler kısmına dikkat edin
- Lisanslı mobil güvenlik çözümleri kullanın.