HAVELSAN Ocak 2022 Dijital Bülteni Yayımlandı



HAVELSAN Ocak 2022 Dijital Bülteni Yayımlandı

Milli Muharip Uçak Projesi’nde HAVELSAN’a önemli görevler

Türkiye’nin en kritik savunma sanayi projelerinden biri olan Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi’nde HAVELSAN önemli görevler üstleniyor.

HAVELSAN; Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı projesiyle başlatılan MMU projesine, 2011 yılında başlatılan kavramsal tasarım çalışmalarından itibaren sahip olduğu tüm kabiliyetler ölçüsünde destek veriyor.

MMU Geliştirme Projesine yönelik olarak HAVELSAN’da 2020 yılında ilk olarak Milli Muharip Uçak Direktörlüğü kuruldu. 17 Nisan 2020 tarihinde ise TUSAŞ ile iş birliği protokolü imzalandı. HAVELSAN; bu iş birliği protokolünden 4 ay sonra da, 19 Ağustos 2020 tarihinde Mühendislik Desteği vereceği alanlara yönelik Genel Şartlar Anlaşması’nı yine TUSAŞ ile imzaladı. Sonrasında, Proje kapsamında oluşturulan MMU Çalışma Gruplarında, HAVELSAN personeli de görevlendirilmeye başlandı.

Geçen yıl imzalanan iki önemli sözleşme de, MMU Projesinde HAVELSAN’ın rolünü artırdı. 16 Nisan 2021 tarihinde MMU Mühendislik Simülatörü Görsel Sistem Sözleşmesi, 21 Ekim 2021 tarihinde ise MMU STS Destek Sözleşmesi HAVELSAN ile TUSAŞ arasında imzalanarak yürürlüğe girdi.

İmzalanan tüm bu sözleşmeler ile HAVELSAN; TUSAŞ’a aşağıdaki teknolojilerin ön tasarımında destek vermeye başladı:

  • Eğitim ve Simülasyon Sistemleri
  • Lojistik Bilgi Sistemi
  • Yer Görev Planlama Sistemi
  • İtki Entegrasyonu
  • KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer) tehdit algılama
  • Platform Siber Güvenliği
  • Harekât Analizi

Bu kapsamda HAVELSAN’ın; gömülü eğitim, mühendislik, pilot ve uçak bakım simülatörü, yazılım teknolojileri, platform siber güvenliği ve bilişim, lojistik destek altyapısı alanlarında projeye maliyet, takvim ve performans bakımından olumlu yönde katkı yapması bekleniyor.

5’inci nesil ve sonrası Hava Aracı platform ve alt sistem üreticileri, doğru ürünü maliyet etkin bir şekilde yapabilmek amacıyla, analiz, tasarım ve test aşamalarında mühendislik simülatörleri kullanmaktadır. Bu simülatörler ile uçuş kritik tüm sistemlerin olgunlaşmasında yer ve uçuş testlerini geçerlemeden temel tasarım kararları daha doğru bir şekilde verilmekte, bu da platformu ve sistemi maliyet etkin kılabilmektedir. Bunun için gerekli olan Taktik Ortam Simülasyonu ihtiyacı HAVELSAN Taktik Çevre Yazılımı kullanılması uçak görev yazılımı, uçak görev halindeyken, simüle edilen dost/düşman taktik unsurlar ile stimüle edilerek pilotun havada simüle bir tatbikat yapabilmesi imkanı vermektedir. Ayrıca, Mühendislik Simülatörü ile entegrasyonu ilegeliştirilecek Hava Aracı uçuş kontrol ve aviyonik görev sistemlerin uçuş şartlarında projenin erken safhalarında olası hataları veya gereksinim değişikliklerinin etkisini gösterilmesi çalışmalarına destek verilmektedir.

Milli Muharip Uçak Programı kapsamındaki BÜHSET (Bütünleşik Haberleşme Seyrüsefer Tanımlama Sistemi-ICNI) Projesinde HAVELSAN kabiliyetlerimize yönelik olan fonksiyonlarının geliştirilmesi, tasarlanması ve prototip birim üretilmesine ilişkin sözleşme çalışmaları devam etmektedir.

MMU Platform Siber güvenliğinde

Geliştirilecek olan sistemlerin ömür devri boyunca güvenlik tehditlerini belirlenmesi, analiz edilmesi, önceliklendirilmesi,

Belirlenen risklerin azaltılması için gerekli tedbirlerin ortaya konması ve gerekli faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi,

Test, doğrulama, analiz, simülasyon ihtiyaçlarının belirlenmesi,

Hava Aracı ve kritik alt sistemleri için operasyonel, bakım, idame sürecinde  kullanılacak yazılım, donanım ve iletişim ortamının güvenliği, havacılıkla ilgili sertifikasyon gereksinimleri de dikkate alınarak siber güvenlik gereksinimleri karşılanacaktır.

HAVELSAN, “Ülkemizin yazılım yoğun teknolojiye dayalı stratejik ihtiyaçlarının milli çözümler ile karşılanmasında öncü olma ve azami katkı sağlamak” hedefi doğrultusunda 13 Aralık 2019 tarihinde TÜBİTAK BİLGEM ile “Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi (GİS) İşbirliği Projesi Çerçeve Sözleşmesi’ni imzalamıştır. Milli Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi ile

Emniyet kritik sistemlerdeki dışa bağımlılığın asgari seviyeye indirilmesine

Sızmalara ve müdahalelere karşı kendimizi tam olarak güvende hissetmemize

Sistemler üzerinde tam hâkimiyet kurulmasına, bilinmeyen arka kapılar ile sistem bilgilerinin izinsiz kullanımının engellenmesine imkân sağlanmaktadır.

Milli Muharip Uçak sistemlerin gerçek zamanlı işletim sistemi ihtiyaçlarını karşılamak üzere GİS’in geliştirme çalışmaları sürdürülmektedir.

Sonuç olarak, MMU Geliştirme Projesi Ana Yüklenicisi TUSAŞ’ın çözüm ortağı olan HAVELSAN’ın, geçmiş dönemde başarıyla gerçekleştirdiği Barış Kartalı, F-16, HvBS, ADVENT vb. gibi büyük çaplı projelerden elde ettiği mühendislik birikiminin,

  • Eğitim ve Simülasyon Sistemleri,
  • Yazılım Teknolojileri,
  • Platform Siber Güvenliği,
  • Lojistik Bilgi Sistemleri ve Altyapıları alanlarında MMU projesi için önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Gemiler için üretildi, ilk görevi kutuplarda yapacak

HAVELSAN’ın, gemiler ve deniz platformları için tamamen yerli imkânlarla geliştirdiği GNSS, gemilerden önce ilk kez kutuplarda görev yapacak.

HAVELSAN’ın bir süredir üzerinde çalıştığı GNSS, gemilerde bağımsız bir navigasyon kullanılması ihtiyacını karşılamak için geliştirildi. HAVELSAN-TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Merkezi (KARE) iş birliği yaparak, bu global konumlandırma sisteminin ilk olarak Antarktika’daki milli kutup seferinde kullanılmasını kararlaştırdı.

HAVELSAN ile TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Merkezi’nin sadece 4 ay önce Teknofest kapsamında başlayan iş birliği çalışması ve HAVELSAN’ın bu alandaki tecrübeli mühendislik gücünün ve yetkinliklerinin seferber edilmesi, 4 ay gibi kısa bir sürede GNSS ürününün geliştirilmesini sağladı.

GNSS; TÜBİTAK Kutup Araştırmaları ekibine teslim edildi, gerekli eğitimler verilerek kutup seferine yetiştirildi. HAVELSAN tarafından kutup çalışmalarına özel olarak ek özellikler ve donanımlar eklenen

GNSS alıcısı, TÜBİTAK KARE ekibi tarafından kutuplarda ülkemiz adına yapılacak çalışmalarda kullanılacak.

HAVELSAN GNSS; GPS, Galileo, Beidu, Glonass, QZSS gibi birçok farklı ülkenin uydularını kullanarak konum hesaplama yapılabilme ve küresel kapsama alanı sağlama özelliğine sahip.

Gerçek zamanlı konum, hız ve zaman bilgisi ile kesintisiz çalışma performansı sunan HAVELSAN GNSS, kutup görevi sonrasında birçok gemide de kullanıma hazır hale gelecek.

6.Ulusal Antarktika Bilim Seferinde Kullanılacak Milli Teknolojilerin Tanıtım ve Teslim Töreni’ne Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara Valisi Vasip Şahin ile birlikte HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar da katıldı.

TÜBİTAK Başkanlık binasında gerçekleşen tören sonrasında HAVELSAN Kurumsal Gelişim Genel Müdür Yardımcısı Semih Demirtoka ve proje ekibi, Prof. Dr. Burcu Özsoy başkanlığındaki Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibine GNSS ürününüzü teslim etti.

Yeni Tip Denizaltılar HAVELSAN teknolojileriyle donatıldı

HAVELSAN, REİS Sınıfı denizaltıları için geliştirilen ve denizaltının beyni olan Komuta Kontrol Sistemini, 5. Denizaltı olan SEYDİ ALİ REİS’e kurulması için Gölcük Tersanesi Komutanlığı’na gönderdi.

HAVELSAN tesislerinde kurulu olan ve HAVELSAN mühendisleri tarafından entegre edilip testleri tamamlanan Denizaltı Komuta Kontrol Sistemi, REİS Sınıfı Denizaltılarının beşincisi olan SEYDİ ALİ REİS’e kurulmak üzere Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Gölcük Tersanesi Komutanlığına gönderildi.

HAVELSAN, sistemin kurulumunu ve detaylı testlerini gerçekleştirdi. Sistemin Fabrika Kabul Testleri 26 Kasım 2021 tarihinde yine HAVELSAN sorumluluğunda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı personellerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

HAVELSAN; Yeni Tip Denizaltı Projesi (YTDP) kapsamında denizaltının beyni olarak nitelendirilen komuta kontrol sistemi başta olmak üzere birçok sistem ve yazılımın geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı.

REİS Sınıfı Denizaltılarda HAVELSAN’ın geliştirdiği Savaş Yönetim Sistemi yazılımı kullanılacak.

Ayrıca, komuta kontrol sisteminin tüm yazılım kaynak kodunun konfigürasyon yönetimi, sistem entegrasyon ve testi HAVELSAN sorumluluğunda gerçekleştirildi. Bu amaçla HAVELSAN’ın Ankara’daki tesislerinde denizaltında bulunan ve 7. Denizaltı olarak tanımlanan donanım ve yazılımlarının birebir eşleniğinin yer aldığı Karaya Konuşlu Test Sistemi (KKTS) kuruldu.

Bunun dışında, Yeni Tip Denizaltıların kalbi olarak nitelendirilen Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi de (DBDS) HAVELSAN tarafından geliştirildi.

Gerçek zamanlı çalışan gömülü yazılım teknolojisi kullanılan DBDS’nin denizaltı bünyesindeki 105 farklı birim ile kesintisiz entegrasyonu sağlanıyor.

HAVELSAN, sorumluluğu kapsamında olan DBDS’lerin tamamını teslim etmeyi başardı, sistemin geliştirilmesi sürecinde, sözleşmede öngörülen yerlilik düzeyinin de üstüne çıktı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın yönetimi ve koordinasyonunda sürdürülen Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında, HAVELSAN tarafından üstlenilen sistemlerde gösterilen üstün başarı, çalışmaları başlayan Milli Denizaltı Projesindeki başarıların habercisi olarak görülüyor.

HAVELSAN ile Ostim Teknik Üniversitesi ortak akademi kuracak

HAVELSAN, KOVAN Akademi için ilk iş birliği anlaşması HAVELSAN ile Ostim Teknik Üniversitesi arasında imzalandı.

HAVELSAN KOVAN Akademi için ilk iş birliği anlaşması HAVELSAN ile Ostim Teknik Üniversitesi arasında imzalandı.

Milli Teknoloji Hamlesinin en kritik projelerinden HAVELSAN KOVAN Projesi’nin önemli adımlarından biri de teknoloji eğitim süreci olacak.

HAVELSAN KOVAN Akademi ile üniversite öğrencileri, yeni nesil iş yönetimi alanındaki bu milli teknolojimizi eğitim hayatında öğrenme ve mühendislik yeteneklerini geliştirme fırsatı bulacak.

Protokol kapsamında HAVELSAN ile Ostim Teknik Üniversitesi arasında, HAVELSAN KOVAN Akademi dışında, açık kaynak teknolojileri alanında da akademi oluşturulacak.

HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, “HAVELSAN KOVAN Akademi’de sertifikasyon eğitimleri verilmesini ve yerli veri tabanımızla tüm kurumlarımızın işlemlerini gerçekleştirmesini istiyoruz” diye konuştu.

Ostim Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek ise sanayi ile bağlantılı birçok bölümü olan Üniversite için anlaşmanın önemine değinerek, “Gözbebeği kurumumuz HAVELSAN ile birçok alanda iş birliği yapmak istiyoruz” dedi.

Başkan Demir,Türkiye’nin 2022 savunma sanayi vizyonunu HAVELSAN’da anlattı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), 2022 yılı hedeflerini HAVELSAN’da açıkladı.

SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle gerçekleştirdiği kahvaltılı basın toplantısında, 2021 yılında savunma sanayinde yapılan faaliyetleri anlattı, ardından da 2022 hedeflerini paylaştı.

Basın mensuplarının sorularının cevaplandığı bölümün ardından, Prof. Dr. İsmail Demir HAVELSAN tarafından geliştirilen Airbus A-320 Tam Uçuş Simülatörü ile İstanbul üzerinde bir sanal uçuş gerçekleştirdi.

Uçuşun ardından HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Celal Sami Tüfekci ve HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar tarafından, Başkan Demir’e uçuş sertifikası takdim edildi. Başka Demir ve beraberindeki heyet, daha sonra HAVELSAN Teknoloji Kampüsü’nü ziyaret ederek burada yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

Mühendislerimizle de görüşen Demir, projelerimiz hakkında çalışanlarımızdan ve yöneticilerimizden bilgi aldı.

HAVELSAN ile SSB arasında Karasim Sözleşmesi imzalandı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in, Türk savunma sanayinin 2022 hedeflerini anlattığı basın toplantısında, SSB ile HAVELSAN arasında Karasim Sözleşmesi de imzalandı.

SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ile HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar tarafından atılan imzalar sonrasında, Başkan Demir açıklamalarda bulundu.

Demir, Karasim sözleşmesinin 15 adet simülatör sistemi paketini kapsadığını ve bu sistemlerin, Kara Kuvvetleri Komutanlığı personeline nişancılık, atış, taktik uygulamalar ve kayak konularında eğitim alma imkânı sunacağını belirtti.

Başkan Demir, “Bu projemiz; gerçek mühimmat, malzeme, silah, araç gerektirmeden zamanı ve kaynakları etkin kullanmak suretiyle, aynı anda daha fazla askeri personele eğitim verilmesine ve eğitimlerden alınan verimin arttırılmasına olanak sağlayacak.” ifadelerini kullandı.

HAVELSAN’ın, askeri ve sivil alanda simülasyon çalışmalarında ülkemizin lider kurumlarından olduğunu da hatırlatan Demir, “HAVELSAN da bulunduğumuz bugün, Kara Kuvvetlerimiz için önemli bir ihtiyacı giderecek bir simülasyon projemizin sözleşme imzasını sizlerin önünde atmanın memnuniyetini yaşıyoruz.” diye konuştu.

Karasim Projesi kapsamında HAVELSAN;

  • Piyade Tüfeği Atış Simülatörleri
  • Keskin Nişancı Eğitim Simülatörleri
  • Kayak Simülatörleri
  • Taşınabilir Tank Simülatörleri
  • Kule Simülatörü Dershanesi

geliştirecek ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edecek.

HAVELSAN’dan YSK’ya Yüksek Teknolojili Veri Merkezi

HAVELSAN, SSB projesi kapsamında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Veri Merkezi Projesinin birinci fazını sözleşme süresinden daha erken zamanda başarıyla tamamlayarak teslim etti.

YSK’nın yeni binasında yapılacak yüksek teknolojili veri merkezinin ikinci fazı için de Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, Yüksek Seçim Kurulu ve HAVELSAN arasında sözleşme imzalandı.

Projesi tamamlandığında en güncel, modern ve siber güvenlik açısından güçlü donanımlar ve aktif sistemlerle donatılmış yeni bir veri merkezi ortaya çıkacak.

YSK Veri Merkezi Projesinin Faz-1 aşamasının tamamlanması, Faz-2 aşamasının sözleşme imzası için SSB’de düzenlenen törende SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, projenin tamamlanan Faz-1 teslim belgesini YSK Başkanı Muharrem Akkaya’ya verirken, Faz-2 sözleşmesi ise SSB ile HAVELSAN arasında imzalandı.

HAVELSAN tarafından yürütülen projeyle, YSK’nın yeni binasındaki veri merkezinin en güncel, modern ve siber güvenlik açısından güçlü donanımlar ve aktif sistemlerle donatılması amaçlanıyor. Faz-1 aşamasında Yeni Veri Merkezinin altyapı, inşaat ve destek faaliyetleri tamamlandı. Sözleşme imzaları atılarak süreci başlatılan Faz-2 aşamasında ise; sistem bileşenleri, siber güvenlik bileşenleri, yazılım mimarisi, sistem ve ağ izleme bileşenleri geliştirilerek Veri Merkezinin kurulumu tamamlanacak.

Törende bir konuşma yapan SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, günümüzde fiziki güvenliğin siber güvenlikle, yerli yazılımlarla, yapay zekâyla ve dijital sanayiyle tahkim edilmesinin zorunlu hale geldiğini vurguladı. “YSK, büyük bir hassasiyet ve teknolojiye verdiği önemin göstergesi olarak Faz-1’in ardından, Faz-2’yi de başlatmış bulunuyor” diyen Demir, SSB ve HAVELSAN olarak bu projenin içinde olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

YSK Başkanı Muharrem Akkaya ise YSK’nın bilişim altyapısının geliştirilmesi ve süreçlerin dijitalleştirilmesi çalışmalarının 35 yıl öncesine dayandığını, SEÇSİS olarak adlandırılan Seçim Bilişim Sisteminin bu doğrultuda atılmış önemli bir adım olduğunu ifade etti. Zaman içinde ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli geliştirilen bu bilişim sisteminin lokomotifi olan Veri Merkezinin bu kapsamda hayata geçirildiğini söyleyen Akkaya, “Yeni binamızda, veri merkezimizin de güçlü bir altyapıyla dijitalleşme çalışmalarına hız verdik. Bugün attığımız yeni adımla da mevcut sistemimizi modern teknoloji ve donanım altyapısıyla daha güçlü hale getiriyoruz” şeklinde konuştu.

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar ise şunları söyledi: “Faz-1 ile sistemin üzerinde çalışacağı veri merkezinin inşasını tamamlayıp, gerekli pasif bileşenleri kurduk. FAZ 2 projesi ile YSK’yı en güncel, modern ve siber güvenlik açısından en güçlü donanımlar ve aktif sistemlerle donatacağız. SSB ve YSK proje ekipleriyle birlikte çalışarak uzun süre YSK’ya ve ülkemize güç katacak bir veri merkezini ortaya çıkaracağız.”

HAVELSAN KOVAN kullanıma hazır

HAVELSAN mühendisleri tarafından geliştirilen yeni nesil iş yönetim sistemi HAVELSAN KOVAN kullanıma hazır hale getirildi.

Bütün kamu kurumları ve özel sektör firmalarının iş süreçlerini yönetmesine büyük katkı sağlayacak HAVELSAN KOVAN ile kurumlar daha etkin, daha hızlı ve daha sürdürülebilir işlere imza atacak.

2019 yılında Yeni Nesil İş Yönetim Sistemleri alanında rekabetçi ve sürdürülebilir bir ürün ailesi geliştirilmesi amacıyla başlatılan HAVELSAN KOVAN çalışmalarında önemli bir aşama başarıyla tamamlandı.

Askeri kurumlar, kamu ve özel sektör için tasarlanan KOVAN Temel Ürünü 2022 yılı Ocak ayında geliştirmeler tamamlandı, müşterilerin ve proje ekiplerinin kullanımına sunuldu.

KOVAN Temel Ürün ile birlikte kullanıcılara;

  • İnsan Kaynakları alanında; Personel ve Organizasyon Yönetimi, Özlük ve Sicil Hareketleri, Zaman Yönetimi, Bordro ve Ücret Yönetimi, Ceza/Ödül Yönetimi,
  • Finans alanında; Mali Muhasebe, Sabit Kıymetler ve Nakit Yönetimi,
  • Lojistik alanında; Malzeme ve Stok Yönetimi,
  • Dikey çözümler alanında; Veri Sözlüğü ve Görev Yönetim Sistemi yetenekleri

sağlanıyor.

Airbus A-320 teslim gününü bekliyor

HAVELSAN tarafından Türk Hava Yolları için geliştirilen Airbus A-320 Neo

Tam Uçuş Simülatörü, teslimat için gün sayıyor.

Türkiye’nin en büyük, dünyanın da ilk 10 simülatör üreticisi olan HAVELSAN, askeri uçuş simülatörleri dışında, sivil uçuş simülatörlerinde de önemli bir başarı elde ediyor.

2018 yılında Türk Hava Yolları ile imzalanan sözleşme kapsamında daha önce bir adet Boeing 737 NG Tam Uçuş Simülatörünü teslim eden HAVELSAN, şimdi de Airbus A-320 Neo Tam Uçuş Simülatörünün teslimatına hazırlanıyor.

Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi EASA’nın en yüksek sadakat seviyesini gösteren Level D sertifikasına sahip olan Airbus A-320 Tam Uçuş Simülatörü, pilotların eğitimi için büyük önem taşıyor.

Simülatörde oluşturulan her türlü hava şartı ve arıza/emercensi durum senaryosu sayesinde pilotların gerçek bir uçuşta yaşanabilecek durumlara karşı hazırlıklı olmaları sağlanıyor.

Boeing 737 NG simülatöründen sonra Airbus A-320 Neo simülatörü de, Türk Hava Yolları’nın pilot eğitimleri için kullandığı simülasyon merkezinin yerlileşmesi açısından büyük önem taşıyor.

HAVELSAN, sözleşme kapsamında Airbus A320 ve Boeing 737 Max platformlarına ait 5’i tam uçuş simülatörü olmak üzere 11 adet simülatörü Türk Hava Yolları’na teslim etmiş olacak.

HAVELSAN’ın sivil uçuş simülatörleri ihracat potansiyeli yüksek ürünler olarak da dikkat çekiyor.

Test ve Eğitim Gemisi TCG Ufuk, Mavi Vatan’da hizmette

HAVELSAN, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı projesi kapsamında, TCG Ufuk Gemisi’ne milli teknolojilerimizi entegre etti.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Araştırma Merkez Komutanlığı ile birlikte geliştirdiğimiz Ağ Destekli Veri Entegre Savaş Yönetim Sistemi ADVENT, bu teknolojilerin başında geliyor.

ADVENT dışında Gemi Veri Dağıtım Sistemi, Gemi Entegre Bilgi Sistemi ile Mesaj İşletim Sistemi de yine HAVELSAN tarafından TCG Ufuk’a entegre edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle Mavi Vatan’da hizmete giren TCG Ufuk, ülkemize ve milletimize hayırlı olsun.

ADVENT SAVAŞ YÖNETİM SİSTEMİ

TCG UFUK gemisinin en kritik savunma sanayi sistemlerinden biri olan Ağ Destekli Veri Entegre Savaş Yönetim Sistemi (ADVENT SYS) Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Araştırma Merkez Komutanlığı ile birlikte geliştirildi.

ADVENT SYS; Türk Deniz Kuvvetleri’nin yüzer, dalar, uçar ve karada konuşlu platformlarına daha etkin, teknolojik gelişmelere açık, ölçeklenebilir, güvenli ve ağ destekli yeteneğe sahip bir sistem özelliğini taşıyor.

2019 yılı sonunda, ADA Sınıfı Korvetlerin 4. gemisi olan TCG KINALIADA Deniz Kabul Testlerinin başarı ile tamamlanması ile kendini kanıtlayan ADVENT SYS Türk Deniz Kuvvetleri’nin vazgeçilmez Komuta ve Kontrol Sistemi haline geldi.

TCG BURGAZADA, TCG ANADOLU, Denizde İkmal ve Muhabere Destek Gemisi , Test ve Eğitim Gemisi, BURAK Sınıfı Korvet, Barbaros Sınıfı ve İ-Sınıfı Fırkateyn platformlarında da SYS olarak ADVENT kullanılacak. Ayrıca Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin Türkiye’den tedarik edeceği 4 adet Firkateyn üzerinde de ADVENT SYS olacak.

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları