İnternet Kazıyıcılığı Karlı Bir İşe Dönüştü
İnternet kazıyıcılığı son yıllarda bir yükseliş içinde, özellikle şirketleri hedef alan fikir haklarını ve rekabetçi zekaları çalmaya yönelik ataklar artıyor. 2014 yılında %17 olan bu ataklar şu anda % 22'ye ulaşmış durumda.
Bu işi yapmak yasal olduğu için internet kazıyıcılığı için gerekli araçlar her yerde bulunabiliyor. Fakat bu durum aynı zamanda yasal şartlarını sürekli güncellemeyen şirketler için güvenlik sorunları yaratabiliyor.
Ticketmaster ve Massachusetts Institute of Technology kurumları kendilerine ait dataları çalan ve telif haklarına zarar vermediklerini iddia edenler hakkında yasal işlemlere başvurdular.
Ne Yapılabilir?
İnternet kazıyıcılığı bu gidişle sona ermeyecek fakat şirketler birkaç adım atarak bunlarla savaşabilirler. Botnetler hızlı bir şekilde çok büyük rakamlara ulaşıyor ve genellikle bulaştıkları sistemleri zayıflatıyor. Birden fazla katmanda yapılacak karşı ataklar bu suçlarla mücadelede en iyi savunma olacaktır.
Uygulama Zeka Seviyesi
Uygulama ile çalışan bir ürün zeka seviyesi ile data trafiğine bakarak bunun bir tarayıcı mı yoksa bir bot mu tarafından kullanıldığını tespit edebilir.
Kullanım Sınırlaması
Bir kullacının belli bir süre içinde belli bir oranda aktif olmasına izin vererek bu tarz aktiviteleri yavaşlatabilir.
Kafa Karıştırıcı Data
İçerikleri genel olarak resimler ya da flash dosyaları halinde bulundurmak internet kazıyıcılarını caydırabilir.
Sürekli olarak html etiketlerini değiştirmek de bu olayların tekrarlanmasının önüne geçebilir.
Rakamlarla Güvenlik
Bazı şirketler botnetlerle mücadelede büyük internet servis sağlayıcılarıyla ortaklık yaparak internette büyük bir yere sahip oluyor. Bu sayede saldırıları görebiliyor ve IP'leri tespit ederek saldırganları engelleyebiliyorlar.
Yasal Koruma
Kazıyıcılar ve botnet kullanıcılarını tespit etmek son derece zor. Yine de şirketler internet sitelerinin kullanımı hakkında yasal şartları açıkça belirtmeleri gerekiyor.
Ayrıca bilgilerin kopyalanmaması için yasal korumayı da sağlamaları gerekir. Kazıyıcılar sitelerden materyalleri kopyaladığında, kopyalama haklarını ihlal etmiş oluyorlar. Site sahipleri bu durumda hiçbir kanıta ihtiyaç duymadan yasal işlemleri başlatabilirler.