INTERPOL ve Kaspersky Lab tehdit istihbaratı anlaşması imzaladı



INTERPOL ve Kaspersky Lab tehdit istihbaratı anlaşması imzaladı

 

INTERPOL ile bir tehdit istihbaratı paylaşımı anlaşması imzalayan Kaspersky Lab, siber suça karşı küresel çapta işbirlikleri yapmaya olan taahhüdünü pekiştirmiş oldu. Anlaşmanın hukuki çerçevesi, Kaspersky Lab ile INTERPOL’ün dünya çapındaki en son siber suç faaliyetleri üzerine tehdit istihbaratı verileri paylaşarak bir işbirliği geliştirmesini sağlayacak şekilde tasarlandı.

Siber tehditlerin genelde sınır tanımayan doğası doğrultusunda, Kaspersky Lab her zaman sektör içerisinde işbirlikleri yapılmasının önde gelen savunucularından biri oldu. Şirketin uzmanları INTERPOL ile düzenli olarak işbirliği yaparak, üye ülkeleri kapsamında polisi en yeni siber tehditler konusunda bilgilendirdi. Örneğin INTERPOL tarafından yürütülen, Güneydoğu Asya bölgesinde yaklaşık 9000 botnet komuta ve kontrol (C2) sunucusu ile hükümet portalleri de dahil olmak üzere yüzlerce ele geçirilmiş web sitesinin tespit edilmesini sağlayan siber suç operasyonuna Kaspersky Lab da dahil olmuştu.

Şirket daha önceleri, INTERPOL’ün Singapur’daki inovasyon merkezi olan INTERPOL Global Complex for Innovation (IGCI) tarafından yönetilen küresel bir operasyona da destek olarak, 770.000’den fazla kişisel bilgisayarı ele geçirmiş olan Simda adlı botnetin çökertilmesinde rol oynamıştı.

INTERPOL ile işbirliği yapmak, daha hızlı ve kolayca siber tehdit araştırmaları yapmayı sağlayan ücretsiz ve açık kaynaklı bir araç geliştirip test etmeleri konusunda Kaspersky Lab uzmanlarına yardımcı oldu. Geliştirilen araç, araştırmacılara zamandan tasarruf etme fırsatı vermesinin yanı sıra, bir siber saldırı sonrasında emniyet güçlerinin önemli ipuçlarını hızlıca keşfetmesine de yardımcı oluyor.

İki kuruluş arasındaki ilişkiyi güçlendiren yeni anlaşma, INTERPOL’e bu tür soruşturmalarda yardımcı olabilecek verilerin alış-verişini resmileştirmiş oluyor. Böylelikle Kaspersky Lab’ın, yürüttüğü siber tehdit araştırmaları doğrultusunda, tam kapsamlı adli bilişim çalışmalarına yardımcı olarak siber suçluların durdurulmasını sağlayabilecek bilgiler paylaşması hedefleniyor.

“Bugünün sürekli büyüyen tehdit ortamında istihbarat paylaşmak hayati bir önem taşıyor ve dolayısıyla siber suçla mücadelesinde INTERPOL ile olan işbirliğimizi geliştirmekten dolayı gurur duyuyoruz” diyen Kaspersky Lab Kamu İşleri Birimi Müdür Yardımcısı Anton Shingarev, sözlerini şöyle tamamladı: “Uzmanlarımız siber güvenlik araştırmaları alanında öncülük ediyor ve bazen belirli bir saldırıyı tespit edebilen tek şirket biz olabiliyoruz. INTERPOL ile süregelen ilişkimizi güçlendirmemiz doğrultusunda, ilgili ülkelerdeki siber suç durumları konusunda kritik bilgiler paylaşarak emniyet güçlerini desteklemeyi umuyoruz. Siber suçun giderek daha da karmaşık ve hızla değişir bir hale gelmesiyle birlikte, bir zararlı yazılımla ilgili ve bir davanın çözülmesi için gerekli değerli veriler özel sektörün elinde olabiliyor.”

IGCI Yönetici Müdürü Noboru Nakatani ise, “INTERPOL’ün Kaspersky Lab ile imzaladığı yeni anlaşması, dünya çapında faaliyet gösteren emniyet güçlerinin siber tehditlerle mücadelede ihtiyaç duydukları bilgilere erişebilmesini sağlama çabalarımız doğrultusunda ek bir adım oldu.” şeklinde konuştu.

Nakatani, “Özel sektörle işbirliği yapmanın, her geçen gün büyüyen ve karmaşıklaşan bu küresel olguyla etkili bir şekilde mücadele etmek için ne kadar önemli olduğunu gördük” dedi.

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları