KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ’NDEN BÜYÜK VERİDE ÜNİVERSİTE-SEKTÖR İŞBİRLİĞİ İÇİN ADIM



KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ’NDEN BÜYÜK VERİDE ÜNİVERSİTE-SEKTÖR İŞBİRLİĞİ İÇİN ADIM

Kadir Has Üniversitesi İNEO Teknoloji Transfer Ofisi, sektörde öncü olarak kabul edilen paydaşlarla biraraya geldi. ‘Büyük Veri’nin kullanım alanları, hangi ihtiyaçların öncelikli olduğu ve bu ihtiyaçların nasıl karşılanacağı konularına değinilen toplantıda üniversite – sektör işbirliği için ciddi bir adım atılmış oldu.

 

İNEO Teknoloji Transfer Ofisi’nin tüm paydaşlar nezdinde Büyük Veri ihtiyaçlarının karşılanacağı bir merkez ve şirketler için bir çözüm ortağı olma amacı taşıdığını belirten Kadir Has Üniversitesi İNEO Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Aydın, “TÜBİTAK destekli İNEO Teknoloji Transfer Ofisi olarak sektörlerin ihtiyaçlarını karşılamak adına bilimsel çalışmalar yapıyoruz. Bugüne dek birçok girişimcilik etkinliği düzenledik. Ancak bugünkü toplantı bir ilk niteliği taşıyor. Son dönemde birçok sektörün en önemli gündem maddelerinden biri olan ‘Büyük Veri’ ile ilgili fikir alışverişinde bulunmak istedik. Bu ilk toplantı Kadir Has Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti, ancak farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin davetlerine açığız. Bu toplantının sürdürülebilir olmasını arzu ediyoruz. Bugün burada B/S/H Ev Aletleri, Borusan Lojistik, Gantek Teknoloji, Kartaca Bilişim, Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetleri, Gelecekhane gibi şirketlerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda ciddi bir adım atmış oluyoruz” ifadelerini kullandı.

“Uçtan uca bir Büyük Veri merkezi olarak altyapı, eğitim, araştırma, prototip geliştirme, üretim ve dikey uygulama olanakları sunacak bir ortam yaratmak istiyoruz. Bunun için gerekli olan enerji, insan kaynağı ve teknolojiye sahibiz. Büyük verinin anlamı hala çok net anlaşılmış değil. Burada asıl önemli olan sahada veya herhangi bir sistemden toplanan veriden bilgi elde etmek ve bu bilginin kurumların ihtiyaçlarına göre kullanılmasını sağlamaktır. Bu sayede şirketlerin kendi piyasalarında rekabet gücü artacak, katma değerli üretim mümkün olacak” açıklamasında bulunan Doç. Dr. Aydın, İNEO Teknoloji Transfer Ofisi’nde Ar-Ge çalışmalarıyla yaratılacak bilginin, verilecek eğitimlerle yetiştirilecek insan kaynağı aracılığıyla ve geliştirilecek işbirlikleriyle oluşturulacak inovatif projeler üzerinden katma değer sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

 

“Verilerini paylaşırsa Türkiye’nin önü çok açık”

Kadir Has Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Dağ, farklı sektörlerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda Büyük Veri konusunda çalışmalara başladığını belirterek, “Birçok alanda özellikle Batı kökenli markalar gelişmekte olan ülkelere ürün veya hizmet pazarlar. Bu durum şu anda Büyük Veri için de geçerli. Ancak satın alınan bu hizmetin her şirket için farklı çözümler üretebilmesi ve özel ihtiyaçlara cevap verebilmesi pek mümkün değil. Önemli olan burada veri topladıktan sonra üretilen bilginin işletmelerin kendi iş ortamlarında etkin bir şekilde kullanılması. Bunun gerçekleştirilmesi için nitelikli eleman ihtiyacı var. Türkiye’nin bu treni kaçırmaması gerekiyor. Yüzde 90’ı KOBİ olan bir ülke olarak Türkiye ciddi veriye sahip. Bu veriler paylaşılırsa ülkemizin önü çok açık. Amerika, İngiltere, Hindistan ve Japonya gibi ülkeler bütün verilerini tek bir yerde topluyor; isteyen kurum ve kuruluşlar verileri edinerek çalışmalar yapıyor, başarılı projelere imza atıyor. Bu verilerden gelecekte yüksek katma değerli ürün üreteceklerinin farkındalar. Biz de ülke olarak bu konuda geç kalmamalıyız” şeklinde konuştu.


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları