Kamuda Yerli Siber Güvenlik Ürün Kullanımı Artıyor
Kamuda Yerli Siber Güvenlik Ürün Kullanımı Artıyor
10’uncu Kamu Siber Güvenlik Günü Kamunun Karar Vericilerini Bir Araya Getirdi.Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, Kamuda Siber Güvenlik kullanım oranını arttırmak için büyük buluşma gerçekleştirdi.T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı himayelerinde çalışmalarını yürüten Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, Türkiye’de siber güvenlik alanında güçlü bir ekosistem kurmak maksadıyla çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
Kamuda yerli ve millî siber güvenlik ürünlerinin yaygınlaştırılması maksadıyla Siber Küme tarafından 10’uncusu düzenlenen Kamu Siber Güvenlik Günü etkinliği Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker başkanlığında toplandı.
Toplantı, Siber Güvenlik Kümelenmesi Genel Koordinatörü Alpaslan Kesici’nin küme faaliyetlerini anlatan sunumuyla başladı. Kesici, uçtan uca yerli siber güvenlik çözümü olanTürkiye Ulusal Siber Güvenlik Gösterim Merkezi (TUSGM), Siber Hijyen Sertifikası,Bugbounty Projesi(ödül avcılığı) veYerli Ürün Olgunlaştırma Projesi kapsamında Ürün-Kurum Eşleştirilmesiile ilgili detaylı bilgi paylaştı.
Kesici’nin ardından TR-TEST A.Ş. Siber Güvenlik Direktörü Mustafa Yılmaz, yerli ve millî ürünlere yönelik yürütülen test ve sertifikasyon süreçleri vebugüne kadar verilen 21 ürün sertifikası hakkında bilgi vererek katılımcıların sorularını cevapladı.Firewall, SIEM, DLP, Zafiyet Yönetimi, Tehdit İstihbarat, EPP-EDR, Güvenli Mesajlaşma, Video Konferans, Kimlik Erişim Yönetimi, IoT, Adli Bilişim, Yönetişim ve Risk Uyumluluk, Donanım Ürünleri, NAC, Şifreleme, Veri Diyotu, SDN ve WAF kategorilerindeki ürünlerin kriterlerinin tamamlandığını belirterek sunumunu tamamladı.
Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker moderatörlüğünde devam eden toplantıda ürünlere ilişkin tecrübeler paylaşıldı ve yerli ve millî ürün kullanımını arttırmak için yol haritası çizilerek yeni kararlar alındı.
Geniş katılımlı toplantıya, Savunma Sanayii Başkanlığı, Adalet Bakanlığı,Aile Bakanlığı, Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, AFAD, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türksat’ın üst düzey yöneticileri ve karar vericileri katıldı.
Toplantı sonunda, kamu kurumları tarafından 2022-2023 hedefler belirlenerek yerli ve millî ürünlere verilecek desteklerin arttırılacağının altı çizildi.
Siber Küme, bir yılı aşkın süredir Kamu Siber Güvenlik Günü etkinliğini her ay düzenleyerek üye firmalarıyla kamunun önde gelenlerini bir araya getiriyor. Şimdiye kadar 18 üye firma kamu kurumlarının karar vericilerine ürün sunumu yaptı.