Kaspersky Lab’ın Tespit Ettiği Zararlı Yazılımların Sayısı 1 Milyara Ulaştı



1481008255_kasperskylab_pngKaspersky Lab’ın bulut temelli veri tabanında virüsler, Truva atları, arka kapılar, fidye yazılımları, reklamcılık uygulamaları ve komponentleri de dahil olmak üzere, bir milyar adet zararlı yazılıma ulaşıldı. Bunlardan beşte biri, Kaspersky Lab’ın alt yapısında çalışan ve makine öğrenimi tabanlı bir zararlı yazılım analiz sitemi olan Astraea tarafından tespit edilen yazılımlardan oluşuyor.

Her geçen gün ortaya çıkan siber tehditlerin sayısı o kadar büyüdü ki, tek tek insan eliyle işlenmeleri imkansız hale gelmiş durumda. Bu sebeple, zararlı yazılım keşfi ve analizi işlemlerinin insan tecrübesinden de faydalanarak otomatik bir sürece döndürülmesi, modern tehditlerle savaşmak konusunda en uygun uygulanabilir yaklaşım olarak karşımıza çıkıyor.

Astraea tarafından keşfedilerek Kaspersky Lab’ın bulut temelli veri tabanına otomatik olarak eklenen zararlı yazılımların oranı, büyüyüşünü son beş yıldır sürdürüyor: 2012 yılında %7.53 iken, 2016 Aralık ayında %40.5’e kadar yükselmiş olduğu görülüyor. Söz konusu oran, her gün Kaspersky Lab uzmanları ve tespit sistemleri tarafından keşfedilen yeni zararlı yazılımların sayısı doğrultusunda büyüyor. Bu sayı 2011 yılında günde 70.000 dosya iken, 2016 yılında ise günde 323.000’e kadar yükselmiş bulunuyor.

Bu sayı Kaspersky Lab’ın iç tespit sistemleri tarafından işlenmiş olan dosyaların adedini temsil etmektedir. Kaspersky Lab ürünleri kullanıcılarının cihazlarında otomatik olarak tespit edilen yeni zararlı yazılımları dikkate almamaktadır.

1481015107_astraea_grafik

Kaspersky Lab Anti-Zararlı-Yazılım Ekibi Lideri Vyacheslav Zakorzhevsky konuyla ilgili olarak: “Bir milyar tekil zararlı dosya gerçekten önemli bir dönüm noktası. Bu bize, isteğe göre uyarlanmış zararlı yazılımlar sunan küçük forumlardan tutun, seri olarak üretilen zararlı yazılımlara ve özel siber suç hizmetlerine varana kadar, siber-suç yeraltı dünyasının ne denli büyük olduğunu gösteriyor. Diğer yandan ise otomatik zararlı yazılım analiz teknolojilerimizin ne kadar yüksek kalitede olduğunu ve gelişmiş olduğunu gösteriyor. Bu bir milyar dosyanın 200 milyonundan fazlası Astraea makine öğrenimi sistemi tarafından eklendi. Gelişmiş sistemlerimiz artık sadece bilinen zararlı yazılımları her gün tespit etmekte kalmıyor, yeni ve bilinmeyenlerini de keşfedebiliyor. Geri kalan 800 milyon dosya başka tespit sistemlerimiz ve uzmanlarımız tarafından eklenmiş olsa da makine öğrenimi sistemlerinin Kaspersky Lab’ın bulut veri tabanına yaptığı katkı dikkate değer ve büyümeye de devam edecek.” diyor.

Astraea, Kaspersky Lab’ın koruma altyapısını oluşturan makine öğrenimi temelli zararlı yazılım analiz sistemlerinden biri ve koruma altındaki bilgisayarlardan gelen bildirimleri otomatik olarak analiz ederek daha önce bilinmeyen tehditleri ortaya çıkarmaya yardımcı oluyor. Sistem, tehditler hakkındaki (tarih, kaynak, dosya yolu ve benzeri) tanımlayıcı verileri (meta data) kullanarak, dosyaların içeriği hakkında bilgiye ihtiyaç duymaksızın zararlı yazılımları tam olarak tespit edebiliyor.


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları