Madencilerin Güvenliği İçin Anlık Takip Teknolojisi



Madencilerin Güvenliği İçin Anlık Takip Teknolojisi

Endüstri 4.0’ın temelini oluşturan endüstriyel IoT sektörünün öncü markası Okyanus Teknoloji, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kapsamında gerçek zamanlı konum belirleme sistemi Wipelot ile madenlerdeki zorlu çalışma ortamlarına ve iş süreçlerine sağladığı yüksek katma değere dikkat çekti. Türkiye’nin ilk kablosuz konum tabanlı çalışan güvenliği sistemine sahip olan Wipelot, kilometrelerce karelik büyüklükteki maden ocaklarında güvenle çalışabilme olanağı sunuyor.

Çalışma ortamının uygunluğu, çalışanların konumu, araç, ekipman ve demirbaşların yeri ve ne kadarının kullanılır durumda olduğu gibi pek çok farklı unsuru da takip eden Wipelot, bu sayede madenlerde her türlü süreci kontrol altında tutmayı sağlıyor. Wipelot’un maden ortamlarında riskli durumların oluşmasını engellemeye destek olduğunu belirten Okyanus Teknoloji CEO’su Rifat Ok, bu sistemin anlık değerlere göre gerekli durumlarda uyarı verdiğini ve ihtiyaç halinde çalışanların da cihaz üzerindeki SOS düğmesine basarak yardım isteyebildiğini vurguluyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) istatistiklerine göre Türkiye'de her yıl yaklaşık 70 binin üzerinde iş kazası meydana geliyor ve riskli sektörler arasında madencilik de yer alıyor. 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kapsamında madenlerde çalışma ortamının ve çalışanların konumunun anlık olarak takip edilmesinin kritik düzeyde önem taşıdığına dikkat çeken Okyanus Teknoloji CEO’su Rifat Ok, bu sayede çalışanların ne kadar süre hareketsiz kaldığını ya da ortamda ani bir değişim gerçekleştiğini algılayarak acil müdahalede bulunmanın mümkün olduğunu vurguladı.

Madenlerde görünmeyeni görünür kılan teknoloji

Okyanus Teknoloji tarafından geliştirilen gerçek zamanlı konum belirleme sistemi Wipelot ile madenlerdeki iş süreçlerinin daha güvenli, kontrollü ve kolay ilerlemesine imkan tanıdıklarını anlatan Rifat Ok, sözlerine şöyle devam etti; “Aktif Radyo Frekanslı Tanıma (RFID) ve Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojilerinden faydalanarak geliştirdiğimiz gerçek zamanlı konum belirleme sistemimiz Wipelot ile iş süreçleri ve ortamlarında anlık takip olanağı sunuyoruz. İş güvenliği açısından anlık takibin büyük önem arz ettiği madencilik sektöründe yoğun olarak tercih edilen Wipelot teknolojimiz ile riskli çalışma ortamlarının sıcaklık, nem, gaz, ışık gibi değerlerini anlık olarak takip ederek iş güvenliği ve verimlilik sağlıyoruz. Maden içindeki makinelerin ve forkliftlerin konumunu takip ediyor, bu araçların çalışanlara çarpmasını engellemek için gerekli uyarı mekanizmalarını çalıştırıyoruz.”

Kaza anında çalışanlar SOS düğmesine basarak acil yardım isteyebiliyor

Wipelot’un telsiz ve telefon iletişimi gerektirmeyen elektronik iş güvenliği ürünü olarak da tanımlanabileceğini belirten Ok, “Bu teknoloji ile çalışanların yaşadığı olası bir tehlike veya kaza anında hareketsizlik, darbe veya düşmeyi algılayarak alarm sistemini devreye sokuyor ve işçinin yerini belirleyerek acil duruma hızla müdahale edilebilmesini sağlıyoruz. Çalışanlar ihtiyaç halinde taşıdıkları cihaz üzerindeki SOS düğmesine basarak yardım talebinde de bulunabiliyor” diye konuştu.

Türkiye’nin ilk kablosuz konum tabanlı çalışan güvenliği sistemi

Türkiye’nin ilk kablosuz konum tabanlı çalışan güvenliği sistemine sahip olan Wipelot, kilometrelerce karelik büyüklükteki maden ocaklarında güvenle çalışabilme olanağı tanıyor. Nesnelerin konum bilgilerinin anlık olarak toplanıp yönetilmesini sağlayan Wipelot sistemi; ISG, SafeZone ve OTX gibi yan modülleriyle ekstra güvenlik ve verimlilik sunuyor. Wipelot’un ISG modülü çalışan güvenliğine odaklanırken, SafeZone modülü iş makinaları, işçiler veya ekipmanlar arasında meydana gelebilecek kazaları önlemek için çalışıyor. OTX modülü ise çalışma ortamındaki sıcaklık, nem, gaz, ışık gibi bilgileri ölçerek değerlendirme imkanı sunuyor.


İlginizi Çekebilecek Yazılar







İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları