MARDİNLİ ÇOCUKLAR, “YARINI KODLAYANLAR” İLE TEKNOLOJİNİN DİLİ KODLAMAYI ÖĞRENDİ
MARDİNLİ ÇOCUKLAR, “YARINI KODLAYANLAR” İLE
TEKNOLOJİNİN DİLİ KODLAMAYI ÖĞRENDİ
Türkiye Vodafone Vakfı, kodlama eğitimlerini Türkiye’nin dört bucağına taşımaya devam ediyor. Vakfın, Habitat Derneği işbirliği ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın desteği ile hayata geçirdiği “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında yola çıkan Yarını Kodlayanlar Eğitim Tırı’nın yeni durağı Mardin oldu.
Mardin Valiliği ve Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yerel desteği ile Yarını Kodlayanlar Eğitim Tırı’nda düzenlenen eğitimlerde, yaşları 7-14 arasında değişen 150 çocuğa teknolojinin dili kodlama öğretildi.
20 Ekim 2018 - Toplumsal değişim ve gelişimin öncüsü olma hedefiyle faaliyet gösteren Türkiye Vodafone Vakfı, genç nesilleri dijital geleceğe hazırlamaya devam ediyor. Vakfın, Habitat Derneği işbirliği ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın desteği ile hayata geçirdiği “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında kodlama eğitimlerini Türkiye’nin köy ve kasabalarına taşıma hedefiyle yola çıkan Yarını Kodlayanlar Eğitim Tırı’nın yeni durağı Mardin oldu.
150 çocuğa kodlama eğitimi
Mardin Valiliği ve Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yerel desteği ile Yarını Kodlayanlar Eğitim Tırı’nda düzenlenen eğitimlerde yaşları 7-14 arasında değişen yaklaşık 150 çocuğa teknolojinin dili kodlama öğretildi. Yarını Kodlayanlar Eğitim Tırı’nda verilen eğitimlerle birlikte, Mardin’de bugüne kadar kodlama eğitimi verilen toplam çocuk sayısı 400’ü aşarken, ilde devam eden sınıf eğitimleri ile toplam 500 çocuğa ulaşılması hedefleniyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi genelinde ulaşılan toplam çocuk sayısı ise 3 bin 800 olacak.
Yarını Kodlayanlar Eğitim Tırı’nın Mardin’deki durağı, Sakarya Aycan Çaltekin İlkokulu oldu. Civar köylerden gelen çocukların da katıldığı eğitimleri Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan, Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ve Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır da izledi ve çocuklarla sohbet etti.
Colman Deegan: “Kodlama bilen nesiller yetiştirmeyi hedefliyoruz”
Vodafone olarak tüketen değil üreten bir nesil istediklerini belirten Colman Deegan, şunları söyledi:
“Teknoloji üretebilmek için dijital dünyanın dili olarak kabul edilen kodlamayı öğrenmek gerekiyor. Kodlama eğitimlerimizde çocuklarımız, programlama hakkında fikir sahibi oluyor, yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak çalışmalar yapıyor, kendi hayal dünyalarını oluşturuyor, kendi oyunlarını üretebiliyorlar. Onlara yenilikçi düşünmenin kapılarını açıyoruz. Projemizi iki yıldır başarıyla sürdürüyoruz. Bu süreçte 12 bini aşkın çocuğa kodlama öğrettik. Yeni dönemde hedefimiz, 20 bin çocuğa daha ulaşmak. Bu hedefle, Yarını Kodlayanlar Eğitim Tırı ile yola çıktık. Köy köy, kasaba kasaba dolaşarak mümkün olduğunca çok sayıda çocuğumuza ulaşmak istiyoruz. ‘Yarını Kodlayanlar’ ekibi olarak, Mardin’de daha önce de eğitimler düzenledik. Mardin’de bugüne kadar kodlama eğitimi verdiğimiz toplam çocuk sayısı 400’ü aştı. Devam eden sınıf eğitimleri ile birlikte Mardin’de toplam 500 çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz.”
Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ise şunları kaydetti:
“Habitat Derneği olarak, 20 yıldır toplumsal dönüşüm ve bilişim odaklı kalkınma alanlarında çalışmalar yürütüyoruz. Sürdürülebilir kalkınma alanında çalışan bir sivil toplum kuruluşuyuz. ‘Yarını Kodlayanlar’ ile bilişim odaklı dönüşümümüzü çocuklar aracılığıyla gerçekleştirmek istiyoruz. Kodlama bilmek artık okuma yazma bilmek kadar önemli. Bütün Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de kodlamanın ders olarak yer almamasının önündeki en büyük engel bunu verecek yetişmiş insan gücünün olmaması. Bunun için biz de projemiz kapsamında gençleri eğitiyoruz ve onlar da aldıkları eğitimi çocuklara ulaştırıyorlar. Şimdi yola çıkan Yarını Kodlayanlar Eğitim Tırı’mız ile birlikte ülkemizin dezavantajlı bölgelerinde bu teknoloji eğitimlerine ulaşamayan çocuklara ulaşmayı hedefliyoruz. Mardin, ‘Yarını Kodlayanlar’ projemizde çok önemli bir yere sahip. Projenin ilk uygulama dönemindeki 5 pilot ilimizden bir tanesiydi. Burada gerçekleştirdiğimiz çocuk hackathon’u ile Türkiye’deki en büyük katılımlı çocuk hackathon’unu gerçekleştirdik.”
Herkes için kodlama
Yarını Kodlayanlar Eğitim Tırı, yaklaşık 7 ayda 6 bin km’nin üzerinde yol kat ederek 12 ilde 2 bin 500 çocuğa ulaşacak. Ziyaret ettiği illerde şehir merkezlerinin yanı sıra köy ve kasabalara da giden Yarını Kodlayanlar Eğitim Tırı’nda çocuklara yaklaşık 1 hafta süreyle her gün 2 ayrı seansta 4’er saatlik eğitimler veriliyor. Eğitimlerde, dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınan MIT’nin (Massachusetts Institute of Technology) çocuklara yönelik geliştirdiği temel kodlama programı Scratch kullanılıyor.
Hedef 30 bin çocuk
“Yarını Kodlayanlar” projesiyle Türkiye’nin dört bir yanında yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara kodlama eğitimi veriliyor. Gönüllü eğitmenlerin yönetiminde programlamaya giriş, uygulama yapma, hikâye oluşturma ve oyun yapma gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitimlerin verildiği projeyle, Ağustos 2016’dan bu yana 30 ilde 12 bini aşkın çocuğa ulaşıldı. Projenin ilk yıl sonuçlarına göre, “Scratch ile kendi oyunumu yapabiliyorum” diyen çocuklarda %31’lik, “Bir yazılım problemini çözmek için daha zor ve uzun programlar yazabilirim” diyenlerde ise %35’lik artış görüldü. Yeni dönemde 20 bin çocuğa daha kodlama eğitimi verilecek. Böylece Nisan 2019 sonuna kadar tüm Türkiye’de toplam 60 ilde 30 binin üzerinde çocuk kodlama ile tanışmış olacak.
Sürpriz meslekler yolda
OECD’nin dijital ekonomi konulu son raporuna göre 3 çocuktan 2’si bugün bilinmeyen mesleklere sahip olacak. Gelecekte robot veterinerliği, holoportasyon uzmanlığı, etik hacker’lık, duygu tasarımcılığı, bilgi madenciliği, yapay organ imalatçılığı ve rüya gerçekleştiriciliği gibi meslekler ortaya çıkacak. Temelinde kodlamanın olacağı bu meslekler, 20 yıl içinde hayatımızdaki yerini alacak.