Metamorfik Virüs Nedir?
Metamorfik Virüs Nedir?
Metamorfik bir virüs, kendi kodunu çevirme, düzenleme ve yeniden yazma yeteneğine bağlı olarak dönüşebilen bir türdür. En bulaşıcı bilgisayar virüsü olarak görülür ve hızlıca algılanmadığı takdirde sisteme ciddi zarar verebilir. Antivirüs tarayıcıların bu virüs türünü algılaması zordur, çünkü virüs bilgisayar sistemine her bulaştığında kendisini yeniden yazıp yeniden programlayarak iç yapısını değiştirebilir. Orijinal kodunu algılanmaması için şifreleyen polimorfik virüsten farklıdır. Karmaşıklıkları nedeniyle metamorfik virüslerin oluşturulması, kapsamlı programlama bilgisi gerektirir.
Sağlam Bir Savunma Nasıl Oluşturulur?
Metamorfik bir virüs, ciddi veri kaybına yol açar ve bilgisayar sisteminin savunmasını düşürür. Birden çok ana bilgisayara da bulaşabilir. San Jose Devlet Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, şu anda pazarda bulunan çoğu antivirüs programının imza algılama tabanlı olduğunu ancak metamorfik virüsleri algılama yeteneğine sahip olmadığını ortaya koydu. Başta doğru güvenlik araçları bulunmuyorsa metamorfik bir virüs, daha karmaşık hale gelme ve daha fazla zarar verme yeteneğine sahiptir. Bilgisayarda ne kadar uzun süre kalırsa o kadar çeşit üretilir, bu da antivirüs programlarının sonunda virüsü algılayıp sistemi temizlemesini son derece zor hale getirir.
Metamorfik virüsler, e-posta ekleri yoluyla veya kullanıcılar tehlikedeki web sitelerinde gezindiğinde dağıtılabilir. Bir kez serbest bırakıldığında şantaj, kara para aklama ve diğer dolandırıcılık türlerini gerçekleştirmek üzere özel bilgilerin ve şirket verilerinin çalınması hedeflenir. Bu virüs bulunduğunda bildirilip araştırılmak üzere Kaspersky Lab'e gönderilebilir, böylece diğer bilgisayar kullanıcıları ve kuruluşlar zarardan korunur. Virüsün ardında ne olduğunun anlaşılması, internet güvenliği yazılımlarının ve antivirüs çözümlerinin geliştirilmesine yardımcı olabilir.