Pandemi Dönemi ile Yükselişe Geçen Siber Saldırılar “Gölge İstihdam” Yaratabilir
Pandemi Dönemi ile Yükselişe Geçen Siber Saldırılar “Gölge İstihdam” Yaratabilir
Pandemi dönemiyle birlikte yaşanan dijital dönüşümün ardından yükselişe geçen siber saldırılar, holding ya da KOBİ fark etmeksizin tüm kurum ve kuruluşları büyük zarara uğratırken, salgın nedeniyle uzun bir süre evlerine kapanan, eğitimlerine de online olarak devam etmek zorunda kalan gençlerin de yakın markajına girdi. Bu kapsamda; iş yaşamından sosyal hayata, eğitimden sağlığa kadar pek çok alanda yaşanan dijital dönüşüm hackerların adeta yeni görev alanı haline gelirken, siber güvenlik uzmanı olmak isteyen gençlerin sayısı da yükselişe geçti. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Türkiye’nin ilk siber mühendislik şirketi İnfrasis Siber Mühendislik Genel Müdürü Can Sobutay, “Bu dönemde çok fazla siber saldırı meydana geldi. Bu saldırılar daha da artacak. Bu dönemde hackerların sayısı artarken, bir yandan da hem Türkiye’den hem de dünyanın her yerinden çok fazla siber güvenlik uzmanının yetişeceğini düşünüyorum. Bunu ‘gölge istihdam’ olarak da adlandırabiliriz” dedi.
Dünyayı etkisi altına alan pandeminin ardından yükselişe geçen siber saldırılar, gençlerin gündeminde de daha fazla yer almaya başladı. Salgınla birlikte uzun bir süre eğitimlerine online olarak devam etmek zorunda kalan ve bu kapsamda bilgisayar ve internet kullanımı daha da artan çok sayıda genç, siber güvenlik konularını adeta yakın takibe aldı. Özellikle bu dönemde siber güvenlik konularına ilgi duyan gençlerin sayısında artış yaşandığına dikkat çeken İnfrasis Siber Mühendislik Genel Müdürü Can Sobutay, yaşanan bu sürecin geleceğin mesleklerinin seçiminde de etkili olacağını vurguladı. Sobutay, “Bu dönemde çok fazla siber saldırı meydana geldi. Bu saldırılar daha da artacak. Bu dönemde hackerların sayısı artarken, bir yandan da hem Türkiye’den hem de dünyanın her yerinden çok fazla siber güvenlik uzmanının yetişeceğini düşünüyorum. Bunu ‘gölge istihdam’ olarak da adlandırabiliriz. Pandemi ile birlikte başlayan evden çalışma, uzaktan eğitim gibi konular dijital dönüşümü hızlandırdığı için hayat ne tarafa doğru akarsa problemler de o tarafa doğru akıyor” diye konuştu.
“Bu iş için sofistike bir beyin gerekiyor”
Bu alana ilgi duyan gençlerin yaş aralığına da değinen Sobutay, “Bu işin üniversitesi yok. Dolayısıyla kişi bu konuları ne zaman anlamaya başlıyorsa, bu konular ne zaman dikkatini çekmeye başlıyorsa, yaş aralığını da o şekilde belirtebiliriz. Benim, 16-17 yaşlarında olup, teknik konularda görüştüğüm insanlar var. Bazı konulara bakış açıları hoşuma gidiyor. Siber güvenlik uzmanları, sistemlerin çalışması gerektiği gibi çalışıp çalışmadığını fark edebilen kişiler. Aslında bu konu; ‘Bu çocuk çok iyi mimar, mühendis, doktor olur’ gibi değil. Bu iş; her mecradan bir pay çıkarabilecek insanların yapabildiği bir iş. Sofistike bir beyin gerekiyor bunun için” açıklamasını yaptı.
Enerji sektörüne yönelik siber saldırılar artacak!
Siber saldırganların artık insanların hayatlarını etkileyebilecek alanları hedef aldığını vurgulayan Sobutay, “Siber saldırılar artık ağırlıklı olarak sağlık kuruluşları ve enerji kuruluşlarına yönelik düzenleniyor. Bu konuda enerji sektörünün daha fazla darbe alacağını düşünüyorum. Hackerlık artık ticari finansal bir iş haline dönüştü. Artık bu tür saldırılara sosyal medya hesaplarında da sık sık rastlıyoruz. Bireysel kullanıcıların sosyal medya hesapları da sürekli saldırıya uğruyor. Saldırıların ardından kişilerin sosyal medya hesaplarından yatırım danışmanlığı dekontlarının paylaşıldığını görüyoruz’’ dedi.
Siber saldırganlar da beyaz yakalılar gibi aynı mesai saatlerinde çalışıyor!
Tüm dünyanın gündeminde yer alan ColonialPipeline saldırısını da anımsatan Sobutay, söz konusu siber saldırının çok sayıda hava yolu şirketinin uçuş programını değiştirmesine neden olacak kadar etkili olduğunu vurguladı. Sobutay, “Örneğin; ColonialPipeline saldırısının ardındaki örgüt DarkSide… Buradaki siber saldırganların sabah 10:00’da işe geldikleri, öğlen yemek molası verdikleri ve akşam mesailerini yaptıkları ortaya çıktı. Yani onlar da çalışma saatlerinde çalışıyorlar” diye konuştu. “Hacker” yerine “siber dolandırıcı” tanımını kullanmanın daha doğru olacağına da dikkat çeken Sobutay, “Bu tür olaylar için ‘hacker’ artık belki de doğru bir terim değil, bunun için ‘siber dolandırıcı’ tanımını kullanabiliriz. Sokaktaki dolandırıcıya nasıl gözle bakıyorsak, bunlara da aynı şekilde bakmak gerekli. Çünkü insanları kandırıp, güvenlerini kötüye kullanıp, kolay yoldan para kazanma derdindeler” dedi.