Platin Bilişim Genel Müdürü Ayhan BAMYACI İle Söyleşi



Platin Bilişim Genel Müdürü Ayhan BAMYACI İle Söyleşi

 Platin Bilişim Genel Müdürü Ayhan BAMYACI ile Türkiye’de bilişim sektörünün durumu, devletimizin kalkınmasında IT ve Telekomünikasyon sektörünün önemi ve özellikle bilgi güvenliği alanında ülkemizin geleceği adına atılması gereken adımları konuştuk. Bilgi güvenliği alanında toplumun her kesiminde bilgi ve bilinç düzeyini arttırmanın önemine dikkat çeken BAMYACI, “Milli teknolojilerin geliştirilmesine daha çok fırsat tanınmalı. Yetişmiş iş gücü sorununu çözmek için bir strateji belirlenmeli ve ortak proje geliştirilmeli.” dedi.

CyberMag: Öncelikle dünyada ve Türkiye’de bilişim sektörünün bugünü ve geleceği hakkında neler söylemek istersiniz?

Ayhan BAMYACI: Dünya, her geçen gün daha da dijitalleşiyor. Sadece bilgisayarlar ve telefonlar ile ilgili gelişmelerden değil, insan vücuduna yerleştirilecek çiplerde konuşulmaya başladı. Özellikle teknolojinin üretimde kullanılmaya başlanması ile birlikte insan kaynağı gerektiren pek çok işi artık robotlar ve bilgisayarlar yapıyor. Hem üretim hem de hizmet sektöründe dijital teknolojilerin önümüzdeki günlerde daha da ön plana çıkacağını düşünüyorum. Bu da hem yurt içinde hem de yurt dışında dijital altyapıyı oluşturan bilişim sektörünün çok daha önemli ve stratejik bir hale gelmesine yol açacaktır.

Pandemi dolayısıyla uzaktan çalışma sisteminin de kültürümüze yerleşmeye başlaması ile, bilişim sektörü de tüm dünya ile daha kolay iş yapabilir hale geldi. Tüm bu gelişmeler sektörümüze çok büyük fırsatlar sağlayabilir. Hizmet sunduğumuz kurumlar eskiden kendi ofislerinde hizmet vermemizi isterlerdi, biz ise uzaktan çalışmak isterdik. Şimdilerde ise bu yaklaşım değişti. Zaman/mekân bağımsız çalışma modeli artık herkesin tercihi haline geldi. Birçok firma bu anlamda bakış açısını değiştirdi. Lokasyon artık eskisi kadar önemli olmazken, tüm dünyaya entegre ve anında kesintisiz iletişim her şeyden önemli hale geldi.

CyberMag: Yıllarca bu sektörde görev almış birisi olarak; devletimizin kalkınmasında IT ve Telekomünikasyon sektörünün yeri ve önemi nedir?

Ayhan BAMYACI: Devletin politika değişikliklerine gitmesi gerektiğini düşünüyorum. IT ve Telekomünikasyon bence diğer sektörlerden çok daha hızlı iş gücü üretebilen sektörlerin başında geliyor. Özellikle yüksek işsizlik oranına sahip Türkiye gibi ülkeler için bu alanda eğitim ile yetkin kişilerin yetiştirilmesi ülkemize büyük katkı sağlayacaktır. IT sektöründe insana yatırım yapıldığında, başka pek çok sektöre de katkı sağlayacak bir üretkenlik de sağlanır.

Devletimizin kalkınması için gerekli altyapıya ve bu altyapıyı yönetebilecek nitelikli insan kaynağına ihtiyacımız var. Bu doğrultuda daha az yatırım gerektirecek ve uzaktan erişim esnekliği ile gerçekleştirilebilecek online eğitimler, devletimizin ihtiyaç duyduğu insan kaynağını kazandırarak yüksek iş gücü üretebilir.

CyberMag: Türkiye’de ki Ar-Ge ve inovasyon yaklaşımları ve politikaları göz önünde bulundurulduğunda, bu konuda yapılan düzenlemeler nelerdir? Ar-Ge destekleri ve teşviklerini yeterli buluyor musunuz? Sizce yapılması gerekenler nelerdir?

Ayhan BAMYACI: Türkiye’de Ar-Ge tarafında devletin teşvik verdiği firmalar ve projeler var ve bu teşviklerle güzel şeyler de ortaya çıkıyor. Fakat bu gibi teşviklerin daha geniş kapsamlı ve inovasyonun daha çok yer verileceği şekilde yenilenmesinde fayda var. Örneğin; yurt dışına ürün ihraç etmek istiyorsanız ve bunun için yeni bir yazılım üretiyorsanız daha rahat teşvik alabiliyorsunuz ama yurt dışına servis ihraç etmeniz durumunda teşviklerden yararlanmanız çok daha zor oluyor.

Bu yüzden Ar-Ge komisyonunda kuralların katı ve pratikte de çok reel olmadığını düşünüyorum. Ar-Ge komisyonunun yatırımcı firmalara yol gösterici olması gerekir. Aksi halde esnek olmayan katı bir bürokrasinin olması firmaların önemli fırsatları kaçırmasına neden olabiliyor.

CyberMag: Son yıllarda internetin kullanımının artmasıyla birlikte ortaya çıkan IoT(nesnelerin interneti) kavramı ve internete bağlı cihaz sayısının artışı; bir başka hayati husus olarak bilgi güvenliği konusunun önemini, yerli ve milli çözümlerin ülkemiz adına geliştirilmesi gerektiğini gösteriyor. Bu bilgiler ışığında, Platin Bilişim Genel Müdürü olarak, Türkiye’deki siber güvenlik sektörünün durumu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ayhan BAMYACI: Bilgisayarlar ve telefonlar dışında artık akıllı pek çok nesne internete bağlı. Dolayısıyla IoT, siber güvenliğe olan ihtiyacın her geçen gün artmasının da en önemli nedenleri arasında. Bu anlamda Türkiye’de siber güvenlik ise yeni oluşan bir sektör ve şu anda bu alanda çok fazla ciddi oyuncu da yok. Bu, gelişmesi ve aynı zamanda da regüle edilmesi gereken bir sektör olduğunu gösteriyor.Ayrıca siber güvenlik, yetkin olmayan kişi ve kurumlara teslim edilmemesi gereken bir konu.

Fakat günümüzde bu işi yapabilecek kurum ve kişilere özel uygulanan bir standardizasyon mevcut değil. Örneğin; bir hastaya bakabilmeniz için doktor, eğitim verebilmeniz için öğretmen olmanız gerekiyor ama bir firmanın güvenliğini sağlamak istiyorsanız okur yazar olmanıza dahi gerek yok. Bu noktada eğitimle yetiştirilecek güvenlik mühendisleri tarafından güvenlik hizmetinin verilmesi ile ancak kaliteli güvenlik hizmetinin sağlanabileceğini ve sektörü geliştirebileceğini düşünüyorum.

Her şeyinmillî veya yerel yapılması ise bence mümkün değil. Bu noktada uzun bir süre yazılımları ve güvenlik ürünlerini yurt dışından almaya devam edeceğiz gibi gözüküyor. Fakat bu durum, teknolojileri kullanabilecek nitelikli insan kaynağına olan ihtiyacı da doğuruyor. Eğer insan kaynağınız bu teknolojileri kullanamaz ise yurt dışından getirdiğiniz her ürün için yaptığınız yatırım da boşa gidecektir. Bu yüzden ülkemizde öncelikle bu teknolojilerin kurulumunu, bakımını ve işletimini yapabilecek yetkin firmalara ihtiyaç var. Bu doğrultuda Platin Bilişim olarak bizler de nitelikli insan kaynağımız ile yurt dışından getirdiğimiz lider markaların ürünlerini yurt içindeki firmalara entegre ediyor, bakımını yapıyor ve işletiyoruz.

CyberMag: İnternet kullanım oranlarındaki artışı neye bağlıyorsunuz? İnsanlar açık bilgi ortamlarına neden bu kadar istekli?

Ayhan BAMYACI: İnsan sosyal bir varlıktır, başka insanlar ile iletişim ihtiyacı duyarlar ve onlar tarafından beğenilmek, onaylanmak isterler. Dolayısıyla internet aynı zamanda sosyal amaçlarımız için de önemli bir araç ve açık bilgi ortamlarına olan ilginin de bu anlamda psikolojik olduğunu söyleyebiliriz.

Öte yandan internet, hayatımıza kolaylık sağlayan ve zaman kazandıran bir avantaj haline geldi. Artık bir ürünü satın almak ve/veya ürünü/fiyatını diğer satış noktaları ile kıyaslamak için mağaza mağaza gezmemiz gerekmiyor. Fiyat ve performans olarak beklentilerimize uygun olan ürünün satın alma kararını vermemiz artık çok daha kolay ve hızlı. Hatta bu pandemi döneminde internetiniz yok ise artık okula bile gidemiyorsunuz. Bu yüzden internet kullanımının da her geçen gün artması kaçınılmaz.

CyberMag: Ülkemizde internet yoluyla işlenen suçlarda artış var. Bunu nasıl açıklayabiliriz? Yapılan saldırıların yol açtığı maddi zarar ne boyuttadır?

Ayhan BAMYACI: Ülkemizde yakın zamana kadar internet yolu ile yapılan saldırıların yol açtığı maddi zararların ne boyutta olduğunu ölçmemiz mümkün değildi. Bunun nedeni ise çoğu internet saldırılarının gizli tutuluyor olmasıydı. Fakat son dönemde KVKK ile beraber siber saldırılara uğrayan firmalara, bu durumu açıklama zorunluluğu getirildi. Bu noktada gelecek günlerde siber saldırıya uğrayan firmaları takip edebilmemiz ve maddi/manevi zararlarını konuşabilmemiz daha olası gözüküyor.

E-ticaret sitelerinin son dönemde pandemi ile birlikte kullanımı ve iş hacimleri ise oldukça arttı. Siber saldırıların da her zaman parayı izlediğini görüyoruz. Bu anlamda siber saldırıların hedefi olan e-ticaret firmaları, her türlü teknolojiyi bünyelerine entegre ederek kapsamlı bir güvenlik yatırımı yapsa dahi; siber saldırganlar inovatif yaklaşımlarla çok hızlı bir şekilde yeni bir saldırı yöntemi geliştirebiliyorlar. Bu anlamda %100 güvenlik diye bir şey de maalesef ki mümkün değil.

CyberMag: Siber güvenlik pazarının ve tehditlerin bugünkü durumu nedir? Bir siber savaşta neler tehdit altında?

Ayhan BAMYACI:Şu anda karşılaştığımız en önemli zorluk; ekonominin daralması nedeni ile firmaların güvenlik yatırımları için yeterli finansal kaynağa sahip olmaması ve güvenlik sektörünün küçülmesi. Bu durumun her anlamda bizim gibi güvenlik hizmeti sağlayan firmaları zorladığını söyleyebilirim. Bir taraftan da her gün yeni bir tehdit türü ile karşılaşıyoruz. Her tehdidin aynı zamanda çözümü de var fakat bu da firmalara bütçe yükü getiriyor. 

Aslında bir siber savaşta hedeflenenin ne olduğuna bağlı olarak dijital olan her şeyin tehdit altında olduğunu söyleyebiliriz. Bu da internete bağlı olan hatta olmayan her şeyin tehdit altında olduğunu gösterir. İran’daki uranyum zenginleştirme tesisinde yaşanan örnekte olduğu gibi internete bağlı olmayan dijital sistemler de saldırıya uğrayabiliyor. Bu da riski arttıran en önemli etkenin aslında insan olduğunu gösteriyor.

CyberMag: Bilinen siber saldırı yöntemleri ve güvenlik çözümleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ayhan BAMYACI:Fidye yazılımları (ransomware) ile yapılan saldırılar en yaygın siber saldırı türüdür. Bu gibi saldırılara karşı öncelikle her bireyin güvenlik konusunda farkındalık eğitimlerini alması gerekir. Bunun yanı sıra yedekleme ürünleri ile verilerinizi koruyabilirsiniz. Bu çözüm ile verileriniz şifrelense dahi bir kopyası alındığı için, verileriniz zarar gördüğünde de yedeklenen veriler ile devam edebilirsiniz. Fidye yazılımlarının bazıları web siteleri üzerinden gerçekleştirilir. Bazı güvenlik yazılımları bu gibi tehlikeli web sitelerine girmek istediğinizde site ile iletişiminizi keser. Ama fidye yazılımları ile yapılan saldırıların çoğu e-postada gönderilen ekler üzerinden gerçekleştirilir. Bu noktada güvenlik konusunda farkındalık eğitimi almayan kişilerin tehlike arz eden ekleri açması, saldırının birincil nedenidir.

Güvenlik tarafında pek çok çözümümüz var ama veri koruma için ‘VeritasNetbackup’ çözümünü sunuyoruz. Tabii ki bir ürünle tamamen veri güvenliğini sağlamanız mümkün değil, kapsamlı bir güvenlik hizmeti için birden fazla teknoloji kullanmanız gerekir.

CyberMag: Siber saldırıların mağduru ya da bu saldırılara istemeden alet olmamak için vatandaşlarımızın alabileceği önlemler nelerdir?

Ayhan BAMYACI:Öncelikle mutlaka bilgi güvenliği hakkında temel bilgiye sahip olmak için online ve erişilebilir platformlardan eğitim alınmasını tavsiye ederiz. İkincisi; emin olmadığınız yazılımları bilgisayar ve telefonunuza yüklememeye özen gösterin. Üçüncü olarak ise; kullandığınız online platformlar için mutlaka güçlü şifreler kullanın ve düzenli olarak güncelleyin.

Bunun yanı sıra kullanılan dizüstü bilgisayarlarda lisanslı yazılım bulundurulması ve özellikle riskli olabilecek umuma açık ağlara bağlanıldığında kritik işlemlerin yapılmaması tavsiye edilir(banka işlemleri vb.).

CyberMag: Siber güvenlikte teknik tedbirleri destekleyecek diğer unsurlar nelerdir?

Ayhan BAMYACI: Öncelikle güvenlik sadece bir kişinin sağlayacağı bir hizmet değil, kurumdaki herkesin güvenlik alanında bilinçli olması lazım. Bu yüzden eğitimli insan gücü sektörümüz için herşeyden önemli, bu da siber güvenlik mühendislerine olan ihtiyacı doğuruyor.

Güvenlik; sürekli güncellenmesi gereken hizmettir diyebiliriz. Güvenlik yatırımı yaptık, artık güvendeyiz bakış açısı pek doğru değildir. Örneğin; evinizin etrafına güvenlik kameralarından ne kadar çok koyarsanız koyun, kameraları izleyen ve bir sorun olduğunda müdahale eden bir kişi olmadığında veya kameralardan biri bozulduğunda onu tamir edecek görevli biri yoksa tam olarak güvende değilsiniz demektir. Bu yüzden güvenlik yatırımlarının sürekliliği, güncelliği ve sistemin yakın takibi çok önemlidir.

CyberMag: Bu bilgiler ışığında, siber güvenlikle ilgili strateji ve politikalar nasıl oluşturulmalı? Türkiye’de siber güvenlikten kim sorumlu? Bugüne kadar bu konuda neler yapıldı?

Ayhan BAMYACI: Öncelikle siber güvenlik ile ilgili devletin mutlaka bir yol haritası oluşturması gerekiyor. KVKK ile kişisel veriler nasıl disipline edildiyse, dijitalleşen her firma için de devletin birtakım regülasyonlar planlaması gerekir. Bu nedenle ülkenin güvenlik durumunu düşünerek, hangi sektöre ve firmaya nasıl bir siber güvenlik standardının uygulanması gerektiğine karar verilmesi önemli. Bu noktada da herkese aynı standardı uygulamamalısınız. Sektörün riskine göre farklı standartların ve stratejilerin oluşturulması gerekiyor.

CyberMag: Yerli ve milli çözümlerin üretilmesi adına, teknokentlerimize, yerli ve milli firmalarımıza düşen görevler nelerdir?

Ayhan BAMYACI:Öncelikli olarak teknolojiyi öğrenmek ve teknolojiyi bilen insan sayısını arttırmak çok önemli. Dolayısıyla teknokentlerimizin ve bizler gibi yerli/millî firmaların birincil görevi de ülkemize iş gücü kazandırmak olmalı. Platin Bilişim olarak biz de bilgi ve deneyimlerimizi aktararak yeni teknolojileri kullanabilen insan kaynağını eğitmek ve yetiştirmek için çalışıyoruz. Yetiştirilen nitelikli her insan kaynağı, ilerleyen zamanlarda ülkemizden uzman yerli yazılımların öne çıkmasına vesile olacaktır.

CyberMag: Yapılan araştırmalar sonucunda, dünyada 1,5 milyon siber güvenlik uzmanı açığı olduğu söyleniyor. Türkiye’nin dünya pazarından %1 pay aldığı göz önünde bulundurulursa, ülkemizde 15.000 siber güvenlik uzmanına ihtiyaç olduğu söylenebilir. Bu bilgiler ışığında, yeni nesil insan kaynaklarının eğitilmesi ve yetiştirilmesinde, Türkiye’deki üniversitelerin ve STK’ların yeri ve önemi hakkında kısaca bilgi verir misiniz? Genelde ne tür oluşumlar var ve ne tür faaliyetler yürütmektedirler?

Ayhan BAMYACI:Öncelikle STK’ların, üniversitelerin hatta firmaların her biri kolektif bir şekilde emek vermelidir. Bu amaç doğrultusunda birbirinden farklı disiplinler ile teknik veya mühendis kökenli insan kaynağı kazandırılabilir.

Son dönemlerde hacking siber güvenlik alanında çok trend bir konu olduğu için, Türkiye’de de çok fazla “ethical hacking” eğitimleri veriliyor ama ofansif olduğu kadar defansif tarafta da yetiştirilecek mühendisler bir o kadar önemli. Dolayısıyla yetiştirilecek insan kaynağı için de kaynak planlaması doğru yapılmalı.

Biz Platin Bilişim olarak bu zamana kadar onlarca güvenlik mühendisini sektöre kazandırdık ve her yıl onlarca insanı daha bu alanda yetiştirmeye devam ediyoruz. Şimdi her biri güvenlik sektöründe hizmet veriyorlar ve biz de onlarla gurur duyuyoruz.

CyberMag: Platin Bilişim şirketinin genel müdürü olarak bize şirketinizden bahsedebilir misiniz? Genel olarak çözüm ve hizmet alanındaki platformlarınız/çalışmalarınız nelerdir?

Ayhan BAMYACI:Platin Bilişim, 2001 yılından beri veri koruma ve siber güvenlik çözümleri alanında hizmet veren bir teknoloji firmasıdır. Veri güvenliği alanında uzman olan firmamız, hizmet sunduğu kurumların verilerini tehditlere karşı güven altına almaktadır. Güvenlik hizmetlerinin tam olarak sağlanması için pek çok ürünün birbiriyle entegre bir şekilde çalışması gerekmektedir. Platin Bilişim olarak IBM, Veritas, Symantec, Rapid 7, Transvault, HitachiVantara, Thycotic, F5 gibi lider markaların 360 derece güvenlik ve veri koruma çözümlerini; güçlü teknik kadromuz, kurulum, işletim, bakım ve danışmanlık hizmetlerimiz ile birlikte sunmaktayız.

Güvenlik teknolojilerinin kurumların bünyesine entegre edilmesinden, eğitimlerinin verilmesi, bakımının yapılması, işletim hizmetinin verilmesine kadar uçtan uca güvenlik ve veri koruma çözümlerinin yanı sıra güçlü bir teknik kadromuz bulunmakta. Dolayısıyla insan kaynağı sıkıntısı çeken firmalara da ihtiyaçları doğrultusunda yerinde veya uzaktan bir veya birkaç personelimizi atayabiliyoruz.

Sunduğumuz servisler ürün tabanlı olabildiği gibi aynı zamanda pentest, atak simülasyonu, veri yedekleme çözümleri, boşluk analizi gibi yönetilebilir farklı konularda da servisler verebiliyoruz. Tüm bunlara ek olarak müşterilerimize özel olarak dizayn ettiğimiz servisler de bulunmakta. Örneğin 7x24 SOC hizmetinin yanı sıra kendi SOC merkezi bulunan firmalara tamamlayıcı ve destekleyici hizmetler de sağlayabiliyoruz.

CyberMag: Teknik tedbirleri destekleyecek diğer unsurlar nelerdir? Birey, şirket, kurum ve devlet özelinde konuşursak bu hususta neler yapılmalıdır ve nelere ihtiyaç vardır?

Ayhan BAMYACI: Öncelikle teknik tedbirleri destekleyecek en önemli unsurlardan birinin farkındalık eğitimleri olduğunu düşünüyorum. Fakat bu noktada eğitimlerde sürekliliğinin sağlanması da gerekiyor. Çünkü siber saldırıların türü her geçen gün değişip gelişiyor, bu yüzden eğitimlerin de bu değişimlere göre güncel tutulması ve belirli periyotlar ile tekrar edilmesi çok önemli.

CyberMag: Fidye yazılımlarının artışı ve ATM’lere, bankalara yönelik yapılan siber soygunlar, internet yoluyla işlenen suçlarda ciddi bir artışın olduğunu gösteriyor. Sizce bu durumun sebepleri nelerdir? Siber suçların önüne geçebilmek için hem teknik hem de hukuki anlamda ne gibi düzenlemeler yapılmalıdır?

Ayhan BAMYACI:Hırsızlık, ilk çağlardan beri olan bir suç ama soygun yapmak artık daha az riskli ve kolay bir hale geldi. İnternet sadece bize değil, suçlulara da kolaylık ve rahatlık sağladı. Bu yüzden siber suçların öncelikle çok iyi bir şekilde tanımlanması ve caydırıcı cezaların belirlenerek uygulanması gerekmektedir. Bu noktada siber suçlara özel bir hukuk sistemi oluşturulması da gerekiyor. Örneğin; şu anda bir siber suç olduğunda, siber suçun kanıtını mağdurun sunması gerekiyor. Bu durumun teknik olarak çok daha kolay bir hale getirilmesi gerekir. Hatta bazı suçlar otomatik cezaya dahi çevrilebilir.

CyberMag: “İnsan Faktörü: Davranışlar, Amaçlar ve Kırık Şirket Verileri Kavşağı” adlı araştırma sonucuna göre; siber güvenlik profesyonellerinin sadece %13’ü daha fazla siber güvenlik aracına ihtiyaç duyduklarını belirtirken, %80’i etkili bir siber güvenlik için kritik verinin kullanımında kişilerin davranışları ve amaçlarının anlaşılmasının önemli olduğunu vurguluyor. Kullanıcı davranışı ve amaç odaklı strateji geliştirmek için ne yapmak gerekiyor? İnsan psikolojisini anlamlandırmak mümkün değilse, kişilerin sosyal medyadaki ve internetteki hareketlerini mi izlemek gerekiyor?

Araştırmanın sonucu olarak, büyük veriyi doğru okumak ve anlamlandırmak gerekiyor diyebilir miyiz?

Ayhan BAMYACI:Büyük veri ile insan davranışlarını takip edebilirsiniz ama bu durum insanlar nereye kadar özgür, nereye kadar özgür değil gibi felsefi bir konuya geliyor. Günümüzde çalışanların davranışlarını inceleyen birtakım yazılımlar mevcut. Bu yazılımlar ile çalışan davranışları gözlemlenerek, normal olmayan davranışlar tespit edilebiliyor. Ama bu yazılımların henüz insan psikolojisine uygun olarak değerlendirilmesi mümkün değil. Bu gibi bir durumda da kişinin özgürlüğü ortadan kalkıyor.

Bu gibi yapay zekâ ile çalışan güvenlik yazılımları ile şirket çalışmalarının kullanıcı davranışları izlenerek normal olmayan davranışlara karşı tedbirler alınabilir. Ama bu teknolojiler çok yeni ve maliyetleri yüksek. Ayrıca kişilerin özgürlüğüne müdahale de etik olmayacaktır. Dolayısıyla bu gibi teknolojilerin firmalar tarafından olmasa da güvenlik örgütleri gibi dar kitleler tarafından kullanılabileceğini düşünüyorum.

CyberMag: Özellikle sormak istediğimiz bir başka çözüm olarak, basında da geniş yer bulan “WannaCry” fidye yazılımı saldırısı için değerlendirmeniz nedir?

Ayhan BAMYACI:WannaCry fidye yazılımının öncelikle bir yazılımcı olarak çok başarılı olduğunu söyleyebilirim. Bu gibi yazılımlara karşı insanların basit bir şekilde uygulayabileceği önlemler bulunmakta. Fakat firmaların ve çalışanların bu gibi tedbirleri alması konusunda hala birtakım yetersizliklerinin olması, güvenlik alanında daha çok fazla işin yapılması gerekliliğini gösteriyor.

Bu gibi saldırıları önlemenin yolu öncelikle o yazılımın yüklenmesini engelleyecek e-postanın açılmamasını sağlamak ki bu da çalışan farkındalık eğitimleri ile olabilir. İkinci olarak, çalışanların yetkilerini görevleri doğrultusunda sınırlandırmak gerekiyor. Bu iki unsur, riskinizi azaltacaktır. Ancak bu önlemlerden sonra doğru bir yazılım ile saldırılara karşı tedbirli olmanız mümkün.

CyberMag: Platin Bilişim gelecekte ne gibi organizasyonlar planlıyor? Genel olarak düzenlenen organizasyonların siber güvenlik sektörü açısından önemi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ayhan BAMYACI:Pandemi dönemi ile sektörümüze özel düzenlenen etkinliklerin hemen hemen hepsi dijital platformlara aktarıldı. Dolayısıyla bilişim sektörüne yönelik yapılan organizasyonlar da yeni dünya düzenine hızlı bir şekilde adapte edildi. Bu anlamda yapılış şekilleri değişse de organizasyonların sektörümüz için her zaman önemini koruduğunu söyleyebiliriz. Son aylarda partnerlerimiz ve iş ortaklarımız ile birçok webinar vb. etkinlikler gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde ise dijital bilişim zirvelerine katılmayı planlıyoruz.

CyberMag: Yürüttüğünüz çalışmalar neticesinde gelecek yıllar için belirlemiş olduğunuz hedef nedir?

Ayhan BAMYACI:Platin Bilişim olarak hedefimiz önce yurt içinde sonra yurt dışında uçtan uca güvenlik hizmeti denildiğinde akla ilk gelecek firmalardan biri olabilmek... 

Bu hedefi gerçekleştirmek amacı ile yatırımlarımızı her geçen gün daha da arttırıyoruz. Güvenlik tüm boyutları ile ele alınması gereken bir konu. Bu alandaki teknolojiler ise çok hızlı gelişiyor. Siber ataklar, her geçen gün daha da komplike hale geliyor. Bu yüzden güvenlik zafiyetlerini çözebilecek yeni teknolojileri her daim takip ediyor, bu doğrultuda ürün ve hizmetlerimizi geliştirecek teknolojilere ve nitelikli insan kaynağına ise sürekli yatırım yapıyoruz.

CyberMag: Son olarak, yeni projelerinizden, çalışma ve faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

Ayhan BAMYACI:Platin Bilişim olarak pandemi döneminde kendi öz kaynaklarımızla yeni yatırımlara hız kesmeden devam ettik. Son altı ayda teknoloji yatırımlarımız dışında yeni iş modeli ve hizmetlerimiz ile çözüm ailemizi zenginleştirdik.

Geçtiğimiz aylarda firmaların güvenliğini tehditlere karşı daha görüntülenebilir ve proaktif bir yaklaşımla önlenebilir bir hale getirmek üzere Fusion SOC merkezimizi hayata geçirdik. Hedefimiz; küçük/orta ölçekli firmalardan büyük ölçekli firmalara kadar tüm müşteri segmentine uygun 360 derece güvenlik hizmetini gerek yerinde gerek uzaktan deneyimli insan kaynağı ile sağlayabilmek.

Yetişmiş siber güvenlik uzmanı açığı sektörümüzün en büyük probleminden biri. Bu doğrultuda Platin Bilişim olarak bizler de özelikle insan kaynağı anlamında oldukça yatırım yaptık. Ekibimiz şu anda 95 kişi fakat sene sonuna kadar 115 kişi olmayı hedefliyoruz. Ayrıca Platin Akademi için planlamalarımızı da yaptık. Sektörün büyümesine katkı sağlayacak bu oluşum için hazırlıklarımız devam ediyor.

CyberMag: CyberMag Dergisi, siber dünyadaki riskler ve siber güvenlik konusuna odaklanmış Türkiye’nin ilk basılı ve elektronik dergisi olarak farkındalığı artırmayı ve insanları bilgilendirmeyi amaç edinmektedir. Bu amaçla yola çıkan ve yayın hayatına 5 seneyi aşkın bir süredir devam eden CyberMag Dergisi hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Ayhan BAMYACI:Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yayıncılık en zorlu günlerini yaşıyor. Özellikle teknoloji gibi çok derin teknik birikime ihtiyaç duyulan alanlardaki yayınların yeni yaşlarına birlikte tanık olmak da sektör tarafındaki okuyucular olan bizler için çok sevindirici. Akıcı dili, özenle hazırlanan içerikleri ile bilgiyi ve özellikle yeni ürünlerin teknik detaylarını en doğru şekilde paylaşan CyberMag Dergisi’nin sektörümüze katkısını her zaman takdirle karşılıyorum. Tüm ekibi tebrik ediyor, teknolojinin hızla geliştiği bu günlerde başarılarınızın her zaman olduğu gibi artarak devam etmesini diliyorum.

 

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları