Platin Bilişim, kadın mühendis açığını kapatmaya kararlı!
Platin Bilişim, kadın mühendis açığını kapatmaya kararlı!
Siber güvenlik mühendislerine ihtiyaç her geçen gün artıyor Yıldız Teknik Üniversitesi’nde mühendis adayları ile buluşan Platin Bilişim, yeni nesil iş kolları hakkında gençleri bilgilendirdi. Kariyer koçluğu programı kapsamında elektronik ve bilgisayar mühendisliği öğrencileri ile bir araya gelen firma yöneticileri, gelecek yıllarda sektörde siber güvenlik mühendislerine olan ilginin artacağına dikkat çekti.
Türkiye’nin önde gelen kurumlarına “Bilgi Güvenliği Teknolojileri” konusunda profesyonel çözümler sunan Platin Bilişim, kurumsal sosyal sorumluluk projelerine bir yenisini daha ekledi. Bugüne kadar birçok sivil toplum kuruluşu ile başarılı projelere imza atan firma, son olarak Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Fakültesi öğrencilerine siber güvenlik alanında yeni nesil meslekler hakkında bilgi verdi. Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde mühendislik öğrencileri ile bir araya gelen Platin Bilişim Genel Müdürü Ayhan Bamyacı ülkemizde ve tüm dünyada veri güvenliği alanında yetişmiş işgücü açığını olduğunun altını çizerek, gençlere bu alanda kariyer yapmaları yönünde çağrıda bulundu.
Bilgi teknolojileri son yıllarda çok gelişti ve uzmanlık alanlarına doğru evrilmeye devam ediyor.Eskiden yazılım/donanım iletişim olarak temelde 3 kola ayrılan bilişim teknolojileri artık onlarca dala ayrılmıştır. Güvenlik teknolojileri, ile ilgilendiğimizden bu konudaki gelişmeleri sizlerle paylaşmak isterim. Bilgi güvenliği konusu oldukça popüler. Her geçen gün, yeni ürünler ve teknolojiler ortaya çıkıyor. SOC-Security Operations Center- hizmetleri şu aralar çok popüler. Her geçen gün yeni gelişen dallarla beraber ileride çok daha fazla sayıda SOC mühendisi ortaya çıkacağını düşünmekteyiz. Bu mühendislerin bilgi güvenliği konseptine hakim, ürünler konusunda da bilgili olmaları gerekmektedir. Görevleri bilgi güvenliği ihlallerini ve saldırıları saptamak ve önleme için gerekli tedbirleri almaktır. Altyapı tarafında, firewall, IPS, IDS gibi ağ güvenliği uzmanlıklarına ihtiyaç artacaktır. Bu terminoloji ve ilgili meslekler giderek gelişmektedir. Mühendislerimizin de bu gelişen teknolojilere ayak uydurmaları gerekmektedir.
Yazılım Mühendisi, Yazılım Mimarı ve Yazılım Geliştirme uzmanlarına sektörün ihtiyacı olduğunu belirten Bamyacı, “Teknik analist, iş analisti, ağ mühendisi, veri tabanı uzmanı da bugün olduğu gibi gelecekte de talep gören iş kolları pozisyonları olacak. Veri Sızıntılarının Önlenmesi” (Data Loss Prevention) alanında çalışan bilgisayar mühendislerinin sayısının da artacağını tahmin ediyoruz. Kişisel Verilerin Korunması Kanununun yürüklüğe girmesinin ardından tüm veri akışları kayıt altına alınacak ve bir güvenlik ihlali olduğunda yapanın kim olduğu tespit edilecek teknolojiler rağbet görecek. Kurumlarda Siber Güvenlik Merkezleri (SOC =Security Operation Center) oluşturulacak. Bu da “Siber Güvenlik Uzmanı” personellerin artan bir sayıda kullanılması gerekliliğini beraberinde getirecektir. Veri hacimleri artış göstereceğinden dolayı bunların saklanması, arşivlenmesi, erişilmesi için de “Veri Depolama” (= Storage”) mühendislerinin sayısının artmasını bekliyoruz ”dedi.
Sektöre kadın mühendis kazandırma hedefi
Bilişim sektöründe ciddi anlamda kadın istihdamı sorunu olduğuna da dikkat çeken Bamyacı, “ Özelikle yazılım mühendisliği alanında çalışan kadın sayısı oldukça az. Oysa bu sektörün daha çok bayan mühendise ihtiyacı var. Kadınlar aynı anda birden çok görevin üstesinden gelebilme ve üstün duygusal zekâ yeteneği ile fark yaratabiliyor” dedi.
“Teknik eğitim veren ve mühendis yetiştiren üniversitelerimize de bu konuda çok büyük görevler düşüyor” şeklinde konuşan Bamyacı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Cesur Yürekli” kadınlara ihtiyaç var
“Hepimiz biliyoruz ki mühendislik mesleği eğitiminden iş hayatına kadar kadınlar için çok zorlu koşullar içeriyor. Ancak bizim gibi firmaların da cesur ve lider kadınlara ihtiyacı bulunmakta. Biz de Platin Bilişim olarak, İstanbul’daki çeşitli devlet üniversiteleri ile irtibata geçtik ve kariyer koçluğu programımızı başlattık. Amacımız gençleri hem yeni meslekler hakkında bilgilendirmek hem de sektördeki cesur yürekli kadın mühendislerin sayısını artırmak. Gelişen teknoloji ile beraber iş hayatı da yeniden şekilleniyor. Çalışmanın mekândan bağımsızlaşmasının yanında, yatay iş örgütlenmesi ve iş hayatındaki kararların giderek otomatize olması söz konusu olacak.”
Ahlaklı hacker’lara ve sosyal mühendislere ihtiyaç artacak
Bilişim sektöründe hala bazı alanlarda yetişmiş insan kaynağı açığı olduğuna değinen Ayhan Bamyacı, bu konuda şunları söyledi: “Son yıllarda özellikle bankalarda, perakende ve havacılık sektörün ile kamu kurumlarında güvenlik yatırımları artış gösterdi. Bu talep Elektronik Güvenlik Yöneticisi ve ahlaklı hacker pozisyonuna olan ilgiyi de artırdı. İngiltere’de ahlaklı hacker takım liderleri yılda 60 bin-90 bin pound arasında (yaklaşık 220 bin-330 bin TL arası) maaş alırken, işe yeni başlamış ve yetenekli bir hacker en az 35 bin-50 bin pound arası (yaklaşık 128 bin-183 bin TL arası) maaş alıyor. Şirketler, ahlaklı hacker’ların sistemlerine sızmasını ve sistemin ne kadar iyi korunduğunu test etmesini istiyorlar. Böylece gerçekten bir siber saldırı yaşandığında, şirketin altyapısı hazır oluyor. Bu kişilere “sızma deneycileri” ya da “beyaz şapkalılar” da deniyor. 12 yaşındaki bir çocuğun dahi WiFi şifresini kırabildiği günümüzde, bu sorunlarla baş edebilecek bilgiye sahip çok az kişi bulunuyor. İşte bu eksiklik, önümüzdeki yıllarda ortaya çok önemli bir iş kolunun ortaya çıkmasını sağlayacak. Uzmanların açıklamalarına göre fidye yazılımları gibi birçok zararlı yazılımın daha da artacak ve bu yalnızca şirketleri değil, mobil platformla birlikte nesnelerin internetini de tehdit ediyor. Siber saldırganlar, buldukları yöntemler deşifre edilse dahi yeni yöntemler keşfetmeye devam ederek kurbanlarının paralarını gasp etmeye devam edecekler. Bunun dışında -şimdilik- güvenli ödeme sistemleri olan ApplePay ve AndroidPay’le birlikte borsaların da siber saldırılara daha fazla maruz kalacağı öngörülüyor.”
Kariyer koçluğu, iş ve staj imkanı
Etkinlik kapsamında mühendis adaylarına başarılı bir kariyer için tavsiyelerde bulunan Ayhan Bamyacı, öğrencilerin sorularını da yanıtladı. Panel sonunda veri güvenliği alanında kariyer yapmak isteyen öğrencilere birebir görüşme yapan Platin Bilişim yöneticileri, iş ve staj başvurularını da değerlendirdi.