SİBER SAVAŞ-II



 SİBER SAVAŞ-II

Korona virüs ile birlikte biyolojik savaştan ve fiili savaştan bahsettiğimiz bu günlerde eşzamanlı bir başka savaş daha yaşanıyor.

Bu savaşın adı Siber Savaş!

Bugün siber ordular, uzayda, yeraltında ve açık denizlerde mevzi alıyorlar. Geçen yazımda da belirttiğim gibi en fazla siber saldırı alan ülke olarak bizde bu savaşın tam da ortasındayız. Bu savaşta en önemli olan ise;  yapılan saldırıların gerçek, ancak saldırının nereden geldiğinin gerçekliği net olmayabilir.

Bu saldırının nereden geldiğinin bulunamayacağı demek değildir ancak biraz zaman ve ince iş gerektirir! Bu siber savaşta 3 grup öne çıkıyor:

1- Siber korsanlar, siber dolandırıcılar:  Kişi ve şirketlerin sistemine girip kilitleyip, para koparmak isteyenlerdir.

2- Siber teröristler: Sisteme girip, sisteme zarar vermek ya da sistemden bilgi çalmak isteyenlere verilen isimdir.

3- Siber savaşçılar ve siber istihbaratçılar: Sisteme girip, içeriye trojan yerleştirip, açık kapıları kapatarak sistemden çıkıp, sürekli bilgi akışı sağlayan, sistemi istediği zaman istediği eylemi gerçekleştirmeye hazır tutan ve bunu kullanarak dilediği zaman diğer ülke ya da sistemlere saldırmak için kullananlardır.

İlk gruptakiler kendilerini çabucak ele verirler. İkinci gruptakiler planlı hareket ederler, ideolojik ve politik davranmakla beraber ilk fırsatta saldırırlar. Üçüncü gruptakiler ise stratejik bir planın parçasıdırlar ve en tehlikeli grupturlar. Altın vuruşu yapana kadar verdikleri zarar hissedilmez. Bu gruplarla birlikte son teknolojiler kullanılarak savaş daha dramatik hale getirilmektedir.

Şöyle ki, Uzaydaki dev scannerler, yeryüzünü ve yeraltını tarayabiliyorlar.

Uzay teleskopları ile uzaydan yeryüzü taranabilmektedir. Denizin ve karanın altı 50 m ve daha derinine kadar taranabiliyor. Maden, su, petrol, gaz, sismik hareketler, rüzgar, bulut, arkeolojik eserler hepsi tespit edilebiliyor. Uzay fotoğrafçılığı teknikleriyle topografik haritalama yapılabiliyor. Yeryüzünün manyetik alan, atık ürün ve gaz haritalaması çıkarıldı.

Yüksek Frekanslı Aktif Aurorasal Araştırma Programı adıyla bilinen (High Frequency Active Auroral Research Program) HAARP (ABD Hava KuvvetleriDeniz Kuvvetleri, Alaska eyaletinin en büyük üniversitesi Alaska Fairbanks ve Defansif İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) tarafından finanse edilmiş, aktif aurora tabanlı, iyonosferin özelliklerini ve davranışlarını araştırmak üzere Alaska'da sürdürüldüğü iddia edilen çalışma, İngiliz havacılık şirketi BAE Systems tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir); boşu boşuna ege kıyılarımıza gelmedi.

Siber savaşın sayısal haritasını çıkarılıyorlar. Starlink, robotların uzaydaki gözleri olacak ve bizim görmediklerimizi görecekler. Ayrıca küresel iletişim ağı için siber kuşatmayı tamamlamak üzere. Yapay zekâlı insanımsı robotlar geliyor. Ama biz hâlâ güçlü bir siber altyapıya sahip değiliz.

İyi bir pazarız, iyi bir müşteriyiz.

Son zamanlarda bu alt yapıya yönelik bazı çalışmalar olsa da henüz hayata geçiremedik. Bu alanı millileştiremedik.  ABD ve İsrail Siber ordu kuruyor İslam dünyası hâlâ meselenin farkına varabilmiş değil.

Likit çipler sayesinde suya ver yükleniyor, nesneler kendi aralarında iletişim kurabiliyor.

Bugün dünya için yeni bir tehdit var, bu tehdit ’in adı Starlink, nükleer tehditten daha büyük bir tehdit.

Biyolojik ve kimyasal silahlarla kıyaslanamayacak bir tehditle karşı karşıyayız.

Uzay filmlerindeki gibi, ışın ya da elektro manyetik silahlar yapıldı.

Saniyede 300.000 km hızla fırlatılan ışın bombaları yeryüzünde, yeraltında ve hatta uzayda sığınılacak yer bırakmıyor.

Biz ise eli böğründe magazin gibi Starlink geçişlerini takip ediyoruz.

Kovid-19 belasından kurtulursak, sıra bu konulara da gelecek sanırım.

Korkarım ki o zamanda çok geç kalmış oluruz.

Devletimizi yönetenlerin ve özelliklede Savunma bürokrasimizin bu konuya dikkatini çekmek istiyorum.

Savunma sanayinde yapılan güzel işleri bu alanda yapacağımız atılımlarla taçlandırmak dileğiyle….

Hoşça kalın, Esen kalın, Sağlıcakla kalın!

Allah (C.C) yar ve yardımcımız olsun.

 

Dr. Öğr. Üyesi Muharrem Tuncay GENÇOĞLU
Fırat Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri Bölümü


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları