Sosyal Medya Hesapları İçin Güvenlik İpuçları
Sosyal Medya Hesapları İçin Güvenlik İpuçları
Sosyal medya platformları giderek büyüyor. Statista verilerine göre 2027 yılında sosyal medya kullanıcı sayısının 6 milyara ulaşması bekleniyor. Bu durum, küresel anlamda milyonlarca insanın vakit harcadığı sosyal medya platformlarında hesap güvenliğini gündeme getiriyor. BYG Dijital Kurucusu Mustafa Tatar, sosyal medya hesaplarının güvenliğine ilişkin önemli bilgiler paylaştı.
“Sosyal medya çok komplike bir yapı”
BYG Dijital Kurucusu Mustafa Tatar, küresel nüfusun yaklaşık yüzde 50'sinin, sosyal dokunun bir parçası haline gelen sosyal medyada yer aldığına dikkat çekti. Sosyal medyanın günlük yaşamda vazgeçilmez bir konuma yükseldiğine işaret ederek, şunları söyledi: “Sosyal medya artık bir haber kaynağı, arkadaşlarla iletişim ve etkileşim kurmanın en popüler yolu. Aile üyelerimizle günlük iletişimimizde bile artık sosyal medyadaki grupları kullanıyoruz. Sosyal medyadan alışveriş yapıyoruz, tüketici yorumlarını inceliyoruz ve eğleniyoruz. Yani çok komplike bir yapıdan bahsediyoruz. Bu yapıdaki ağlar üzerinde gerçekleştirilebilen faaliyetlerin ve uygulamaların sayısı giderek artıyor.”
“Arka planda büyük bir siber savaş var”
Tatar, şunları ifade etti: “Son yıllarda sosyal medya hesabı hackleme vakaları çok arttı. Belki sosyal medya hesaplarımızı sorunsuz kullanıyoruz; ancak arka planda büyük bir siber savaş var. Bir yandan platformlar bir yandan da siber güvenlik uzmanları siber saldırganlarla mücadele ediyor. Kullanıcı hataları, siber saldırganların elini güçlendiriyor ve bu savaşta galip gelebiliyorlar. Bunun en önemli sebepleri; hatalı şifre kullanma, bilinmeyen bağlantılara tıklama ya da sosyal medya hesaplarının açık olduğu cihazların güvenliğini sağlamama gibi faktörlerdir.”“DM’den gelen linkleri asla açmayın”
Sosyal medya hesap güvenliğine ilişkin çeşitli önerilerde bulunan BYG Dijital Kurucusu Mustafa Tatar, “En temel güvenlik önlemleri şunlardır; sosyal medya hesaplarınız için üçüncü taraf uygulama kullanmayın. Sosyal medya hesaplarınızın şifreleri aynı olmasın; her hesap için farklı, benzersiz ve güçlü şifreler kullanın. Kimlik avı mesajlarına özellikle dikkat etmek gerekiyor. Sosyal medyada direkt mesaj olarak gelen ve güvenmediğiniz hiçbir linke bağlantıya tıklamayın. Instagram’da öncelikli güvenlik kuralı; DM’den gelen linkleri asla açmamaktır. Bu bağlantılarda cihazdaki dosyalara tam erişim sağlayan kötü amaçlı yazılımlar bulunabiliyor. Tıklasanız bile açılan linkte istenen bilgilerini vermeyin. Örneğin; Instagram asla direkt mesaj göndermez; Instagram’da gönderilmiş gibi mesajla gelen linklere tıklayarak bilgilerinizi girerseniz hesabınızı başkalarının eline geçmiş demektir.” Mustafa Tatar, sosyal medyayı güvenli kullanmak için diğer önerilerini de şöyle sıraladı; “Sosyal medya platformlarında profilini ve gönderileri sadece arkadaşlara açık yapmak, gizliliği korumaya yardımcı olacaktır. Hiç tanınmayan ya da sahte hesap olduğu anlaşılan hesaplardan gelen arkadaşlık istekleri, siber suç riski taşıyabilir. Ayrıca, sosyal medya platformlarından kısa sürede zengin olma vaatleri ya da duygusal ilişki talepleri gelebilir. Bunlar genellikle sahte hesaplardan gelir. Güveninizi kazandıktan sonra para veya kişisel bilgilerinizi isteyebilirler. Bu tür mesajlara itibar etmemek gerekir. Bunlar dışında sosyal medya hesaplarına yönelik güvenlik yazılımları kullanmak, güvenliği artıracaktır.”
“Sosyal medyayı çocuklar için güvenli hale getirmek lazım”
Mustafa Tatar, diğer önerileri de şöyle sıralardı: “Şüphelendiğiniz hesapları ve anormal yorumlar yapanları engelleyin. Şüpheli ve uygunsuz içerikleri ve hesapları, para ve hediye teklif eden kişileri platforma bildirin. Ayrıca, ‘hakkındaki şikayetleri gördün mü, bunları yaparken utanmadın mı?’ gibi mesajlar doğrudan dolandırıcılık ve hesabınızı çalma amaçlıdır. Bunlara itibar etmeyin!” Tatar, “Hesap güvenliğini güçlendirmenin en önemli yöntemlerinden biri, çift faktörlü kimlik doğrulama sistemidir. Platformlar bu özelliği sunuyor. Yani farklı bir cihazda oturum açıldığında e-posta, telefon ya da bir uygulama ile doğrulamayı aktif etmek önemlidir. Bu doğrulama ile hesap saldırıya uğradığında tekrar hesabı açabilmek için hesabın sahibi olduğunuzu onaylatmak anlamına geliyor” sözlerini ifade etti. “Sosyal medyayı çocuklar için de güvenli hale getirmek lazım” diyen Tatar, “Ebeveynleri ilgilendiren gözetim araçlarını mutlaka kullanmak gerekiyor. Böylece ebeveynler günlük zaman limitleri belirleyebilir, çocuklarının kimleri takip ettiğini görebilir, paylaşımlarından bilgi sahibi olabilirler” dedi. Mustafa Tatar, BYG Dijital olarak siber güvenlik alanında profesyonel hizmet sunduklarını kaydetti. Ayrıca, çalınan sosyal medya hesaplarının kurtarılmasından güvenli sosyal medya yönetimi hizmetlerine kadar birçok alanda destek sağladıklarını sözlerine ekledi.Sosyal medya ekosistemi giderek büyüyor
Sosyal medya platformlarının kullanıcı sayısı her geçen gün artıyor. Statista verilerine göre, 2022 itibarıyla dünya genelinde 4.6 milyar sosyal medya kullanıcısı var. 2027 yılında bu rakamın 6 milyara ulaşması bekleniyor. En popüler sosyal medya platformu olan Facebook’un kullanıcı sayısı 3 milyara ulaşmış durumda. Facebook’un peşinde 2.5 milyar kullanıcı rakamı ile Youtube yer alıyor. İki milyar kullanıcı sayısı ile WhatsApp üçüncü sırada yer alırken, Instagram’ın kullanıcı sayısı yaklaşık 1.5 milyar olarak kaydediliyor. Giderek yaygınlaşan TikTok’ta kullanıcı sayısı da 1 milyara ulaştı. We Are Social’ın istatistiklerine göre ise, küresel olarak insanlar sosyal medya platformlarda her gün ortalama olarak 2.5 saat vakit harcıyor. Türkiye’de bu ortalama 3 saate ulaşmış durumda.