STM THINKTECH ODAK TOPLANTISI, COVID-19 GÜNDEMİYLE İLK KEZ ONLINE OLARAK GERÇEKLEŞTİ



STM THINKTECH ODAK TOPLANTISI, C

OVID-19 GÜNDEMİYLE İLK KEZ ONLINE OLARAK GERÇEKLEŞTİ

Türkiye’nin ilk teknoloji odaklı düşünce merkezi STM ThinkTech, yeni odak toplantısını “COVID-19 Şoku ve Elastikiyet: Toplumsal Adaptasyon Nasıl Sağlanabilir?” başlığıyla ilk defa sosyal medya hesaplarından canlı yayınladı.

Video konferans aracılığıyla bir araya gelen uzmanlar; Türkiye’nin salgınla mücadeleyi başarıyla yönettiğini belirterek, bundan sonraki süreçte halk sağlığının devletlerin esas mücadele alanları olacağını ve halk sağlığının pek çok denklemle birlikte ele alınması gerekeceğinin altını çizdi.

STM’nin mühendislik, teknoloji ve danışmanlık alanlarındaki derin bilgi birikimi ve tecrübesini bölgesel ve küresel ölçekte bir sinerjiye dönüştürmek üzere kurduğu STM ThinkTech; artık gelenekselleşen ve konusunda uzman isimlerle gerçekleştirdiği odak toplantılarını ilk defa Twitter ve Youtube hesaplarından canlı yayınladı. Dijital platformlarda yaklaşık 50 bin izleyiciyle buluşan “COVID-19 Şoku ve Elastikiyet: Toplumsal Adaptasyon Nasıl Sağlanabilir?” başlıklı “ThinkTechOnline|Focus” toplantısı STM ThinkTech Koordinatörü Emekli Korgeneral Alpaslan Erdoğan’ın moderatörlüğünde gerçekleşti.

Toplantıya AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, Sağlık Bakanlığı Koronovirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Müşerref Şule Akçay, Drexel Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bilimleri ve Sağlık Sistemleri Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Banu Onaral ve STM ThinkTech Modelleme ve Simülasyon Lideri Dr. Gökhan Özkan katıldı.

“Türkiye’nin tecrübesi sürecin iyi yönetilmesini sağladı”

Online toplantıda ilk söz Türkiye’nin afet yönetimini üstlenen kurum AFAD’a (Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı) verildi. AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu “Dünyanın daha az gelişmiş pek çok bölgesinde COVID-19 sürecinden çok daha fazla sayıda insanın hayatını kaybettiğini ama yaşananların gelişmiş ülkelerde olmadığı sürece kimsenin dikkatini çekmediğini ifade etti. Güllüoğlu, “Suriye’de, Yemen’de, Afrika’nın farklı bölgelerinde savaşlardan, açlık ve susuzluktan çok sayıda insan hayatını uzun süredir kaybediyor. Biz bu bölgelere aşina ve tecrübesi olan bir kurumuz. Türkiye afet gibi olağanüstü olaylarda Batılı ülkelere oranla kas yapısı daha gelişmiş bir ülke. Bu tecrübemiz  ve kurumlar arası uyumlu iş birliğimiz salgınla mücadelemizi kolaylaştırdı“ şeklinde görüşlerini aktardı.

“Potansiyeli yeterli bir sağlık hizmetimiz var”

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Müşerref Şule Akçay, Türkiye’nin gerekli önlemleri alarak pandemiyi hazırlıklı bir şekilde karşıladığını ve potansiyeli yeterli bir sağlık hizmeti sunabildiğini aktardı. Pandeminin olası sonuçlarına ilişkin öngörülerini de paylaşan Akçay; ”Normalleşmenin tanımı değişiyor. Pandemi bize daha farklı toplumsal yaklaşımlara ihtiyaç olduğunu gösterdi. Bazı toplumsal ritüellerimiz değişecek, toplumsal izolasyonu uzun döneme yayarak halk sağlığını yönetmeyi öğrenirken, teknoloji kullanımımız artacak.Toplumsal bağışıklanma genele yayılacak” dedi.

“Sağlık ve gıdada bağımsızlığa odaklanmalıyız“

Sağlık, gıda, enerji ve çevrenin bir ülkenin en temel ulusal güvenlik konuları olduğuna dikkat çeken Drexel Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bilimleri ve Sağlık Sistemleri Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Banu Onaral, ”Batılı ülkeler ve ABD COVID-19 sürecine geç tepki verdi, yeterli ve planlı bir hazırlık süreci yönetemedi. Türkiye ise bu aşamada çok daha planlı hareket etti. Şimdi ise; bu süreçten dersler çıkararak insan merkezli bir düşünce yapısına geçmeliyiz. Bunun için savunma gibi sağlık, gıda, enerji ve çevre alanlarında da bağımsızlığımızı sağlayacak politikalar belirlemeliyiz. Devletlerin özellikle bu süreçten sonra esas mücadele alanları halk sağlığı olacak. Halk sağlığının da pek çok denklemle birlikte sistematik ve bütüncül olarak ele alınması gerekecek” şeklinde görüşlerini aktardı.

"Şoklara karşı elastikiyet artırılmalı“

STM ThinkTech Modelleme ve Simülasyon Lideri Dr. Gökhan Özkan ise; siber saldırı, savaş, doğal afet, pandemi gibi şoklara karşı “hazırlık”, “şoka maruz kalma”, “telafi” ve “adaptasyon” aşamalarından oluşan elastikiyet sürecini modellediklerini belirtti. NATO’ya geliştirdikleri elastikiyet karar destek sistemini de hatırlatan Özkan; ”Devlet, özel sektör, üniversite ve toplum, bütüncül ve iş birliği içinde  politikalar belirlemeli ve bu tür şoklara karşı elastikiyet artırılmalı. STM ThinkTech olarak modelleme ve simülasyon yeteneklerimizle bu sürece destek vermeye hazırız” dedi.


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları