TEKNOLOJİ CEO’LARINA GÖRE KORUMACILIK TRENDİ BÜYÜMEYİ TEHDİT EDİYOR!
TEKNOLOJİ CEO’LARINA GÖRE KORUMACILIK TRENDİ BÜYÜMEYİ TEHDİT EDİYOR!
Medya ve Telekomünikasyon Sektör Lideri Serkan Ercin
Vergi, denetim ve danışmanlık şirketi KPMG, küresel çapta 104 teknoloji CEO’suyla yaptığı araştırmada dev şirketlerin teknoloji liderlerinin ekonomi öngörülerini belirledi. Buna göre teknoloji CEO’larının yüzde 54’ü dünyadaki ‘korumacılık’ trendinin büyümeleri önünde en büyük risk olduğuna inanıyor.
KPMG küresel ölçekte şirketlerin teknoloji liderlerine ülkesellik, büyüme, kamu yararına teknoloji, siber ve güvenilirlik, yapay zeka, müşteri odaklı hizmet ve milenyum kuşağı ile ilgili değerlendirmelerini sordu. Araştırmayı değerlendiren KPMG Türkiye Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Sektör Lideri Serkan Ercin, dünyada yükselen korumacılığın tüm ülkeleri ve tüm sektörleri tedbirler almak zorunda bıraktığını söyledi. Ercin, “Milliyetçiliğin yükselişi ve birbiriyle bağlantılı küresel gerilimler, gelir artışı beklentilerinde ihtiyatlı bir tutuma yol açıyor. Buna rağmen her 10 teknoloji CEO’sundan yaklaşık 9’u şirketlerinin büyüyeceğine inancını koruyor. Teknoloji CEO’ları karlılığın yanı sıra teknoloji ve çalışan yatırımına odaklanmakla birlikte yeni iş modellerini de değerlendiriyor” dedi. Araştırmadan çıkan başlıklar şöyle:
- Teknoloji CEO’larının yüzde 3’ü üç yıl içinde gelirlerini yüzde 5 veya daha fazla artıracaklarını söylüyor. Yüzde 49’u yüzde 2-5 arası, yüzde 48’i yüzde 2’den az artış olacağına inanıyor.
Teknoloji istihdamı artıracak
- Yine üç yıl içinde CEO’ların yüzde 42’si yüzde 6-10 arası istihdam artışı gerçekleşeceğini belirtiyor. Yüzde 43’ü ise istihdamda yüzde 5’ten az artış bekliyor.
- Teknoloji liderlerinin, teknoloji stratejilerini toplumsal yarar ile ilişkilendirmeleri yönündeki beklenti giderek artıyor. CEO’ların, şirketlerinin vizyon ve inançları doğrultusunda stratejilerinin, müşterileri, çalışanları ve genel olarak toplumu nasıl etkilediği hakkında net ve tutarlı bir duruşa sahip olmaları önem taşıyor. Araştırmaya katılan CEO’ların yüzde 35’i şirketlerinin büyüme stratejilerini toplumsal bir amaçla ilişkilendirmeye çalıştıklarını söylüyor.
- Yüzde 59’u, şirketlerinin müşteri tabanını geliştirmesi için müşteri verilerini korumanın en önemli sorumluluklardan biri olduğunu söylüyor.
- Yüzde 49’u, güçlü bir siber stratejinin paydaşlar arasında güven oluşturmak için kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor.
İkinci büyük risk siber güvenlik
- Yüzde 54’ü dünyada giderek yayılan korumacılık trendini, şirketlerinin büyümesi önündeki en büyük risk olarak görüyor. Siber güvenlik tehdidi ise riskler arasında yüzde 45’le ikinci sırada yer alıyor.
Yapay zekayla verim yükselecek
- Teknoloji liderlerine göre, yapay zeka ve algoritmalar, insan çalışanların daha yüksek faaliyetlere odaklanmalarını, müşterilere daha etkin hizmet vermelerini, daha iyi ürün ve hizmet geliştirmelerini sağlayacak. CEO’ların yüzde 60’ı önümüzdeki üç yıl içinde yapay zekanın şirketteki işlerde net bir artış sağlamasını bekliyor.
- Yüzde 42’si, yapay zekanın şirketlerine sağlayacağı en büyük faydanın ‘müşteri deneyimini geliştirmek’ olacağına inanıyor.
Milenyum kuşağını kazanma yarışı
- Teknoloji CEO’ları milenyum kuşağını kazanmak için müthiş bir çaba sarf ediyor. CEO’lara göre milenyum kuşağına hizmet vermenin önünde çeşitli zorluklar var;
- Yöneticilerin yüzde 53’ü, online içerik rekabetiyle milenyum kuşağının dikkatini çekmenin zorlukların başında yer aldığını söylüyor.
- Yüzde 44’üne göre, talebe bağlı hizmetlerde milenyum kuşağının beklentilerine yanıt vermek zorluklardan biri.
- Satış ve dağıtım modellerini milenyum kuşağı beklentilerine göre uyarlamanın zorluklardan bir diğeri olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 43.
- Yüzde 42’lik kesim ise markalarını yeniden konumlandırmayı zorluk sıralamasına koyuyor.
- Araştırmaya katılan CEO’arın yüzde 40’ı ise, milenyum kuşağının ihtiyaçlarının eski müşterilere göre farklı olduğunu anlamanın bu zorluklar arasında yer aldığını ifade ediyor.