Türkiye İçin Rekabetin Anahtarı Robotik Otomasyon
Türkiye İçin Rekabetin Anahtarı Robotik Otomasyon
KPMG Türkiye Danışmanlık Bölümü Şirket Ortağı Tanıl Durkaya, dünyada yaygınlaşan Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) uygulamalarının, Türkiye'nin verimlilik problemine hızlı ve etkin bir çözüm getirebileceğini, bunun da Türk şirketlerinin katma değerli işlere daha fazla odaklanmasına yardımcı olacağını belirtti Uluslararası vergi, denetim ve danışmanlık firması KPMG'nin Türkiye ortaklarından Tanıl Durkaya, günümüzde artan Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) ve akıllı otomasyon uygulamalarının Türkiye ekonomisi için büyük fırsat potansiyeli taşıdığını söyledi. KPMG Türkiye'de bilgi teknolojileri danışmanlığı ve süreç danışmanlığı hizmetlerinin liderliğini yürüten Durkaya, dünyada insanlar ve makineler arasındaki görev dağılımının son dönemde kayda değer bir değişim yaşadığını ifade etti. Şirketlerin ve kurumların verimliliklerinin artırılmasında büyük role sahip olan RPA uygulamalarının ülkemizdeki verimlilik problemine çözüm sağlayabileceğinin altını çizen Durkaya, "Bu konjonktürde verimlilik probleminin çözülmesi, Türkiye'deki firmaların katma değerli işlere daha fazla odaklanabilmesinin önünü açacak" diye konuştu. |
Sürdürülebilir kalkınmada RPA’nın yaratacağı fırsatlar
Türkiye'nin RPA teknolojilerinde henüz başlangıç aşamasında olduğunu hatırlatan Durkaya, "RPA uygulamalarına ilişkin 5 seviyeli bir olgunluk tablomuz var. Türkiye henüz bunun başında. Gelecek 5 yılda bu teknolojilerin kullanımı ile birlikte yatırımlar da hızla artacak. RPA teknolojisi ile eşleşecek çözümler geliştirerek ülke olarak bu ekosistemde yer edinmemiz lazım. Aksi takdirde trenin gerisinde kalırız, bu teknolojilerin sadece kullanıcısı değil, bunlara katkıda bulunan bir ülke olmalıyız. Bu bizi dünya arenasında da ön plana çıkaracaktır" dedi.
Yoğun ilgi var
KPMG Türkiye'nin iş ortaklarından, RPA platformu sağlayan UiPath'ın Türkiye Genel Müdürü ve Avrupa Bölgesi Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen ise Türkiye’de faaliyete başlarken akıllarındaki en büyük soru işaretinin, "Ülkemiz RPA ürünlerine hazır mı?" olduğunu söyledi. Türkiye’deki firmalardan büyük ilgi gördüklerini kaydeden Yeğen, "Çünkü RPA uygulamalarına geçen firmalar inanılmaz hızlanıyor!" ifadelerini kullandı.
Ek çalışan kapasitesi
Japonya'daki şirketlerin binin üzerinde RPA uygulaması kullandığının altını çizen Yeğen, "Batı Avrupa'da bu rakam 100'le 500 arasında. ABD'de ise 500 ile bin arasında. Ülkemizdeki şirket ve kurumlar RPA kullanmadıkları için bu anlamda rekabet avantajını da kaybediyor" dedi.
100 kişilik bir firmanın RPA kullanmaya başladığı zaman bir yılda 150 kişilik çıktı elde ettiğini vurgulayan Yeğen, bu uygulamaların çalışan memnuniyetinin artırılmasına da yardımcı olduğunu, zira robotlara aktarılan işler sayesinde vakitleri artan çalışanların kendilerini geliştirebilecekleri eğitimlere yönlendirdiğini ifade etti.
Araştırmalar, yakın gelecekte insanlar ve makineler arasında iş dağılımında yaşanacak dönüşümle ilgili çarpıcı rakamlar sunuyor:
- Avrupa Ekonomik Forumu verilerine göre 2022'de 130 milyon yeni iş imkânı olacak. Bunların 70 milyonunu robotlar alacak, 60 milyonunu ise insanlar üstlenecek. Araştırmalar çalışanların yüzde 54'ünün yeni ortaya çıkacak işleri yapmaya hazır olmadığını gösteriyor.
- 2019-2025 yılları arasında, 9 trilyon dolar değerindeki bilgi çalışanı piyasasının üçte ikilik bölümünün, insanlarla makineler arasındaki görev dağılımında yaşanan değişimden etkileneceği öngörülüyor.
- Dünya Ekonomik Forumu'nun 'İşlerin Geleceği' konulu son araştırmasına göre şu an mevcut işlerin ortalama yüzde 71'ini insanlar, yüzde 29'unu makineler üstleniyor. Bu dağılımın 2025 yılında insanlar tarafından yapılan işlerin yüzde 48’ine karşılık, yüzde 52 oranında makineler tarafına kayacağı tahmin ediliyor.
5 aşamalı iş planı
KPMG Türkiye, 2018'de yapılan 2 ayrı araştırmanın sonuçlarına dayanarak, şirket yöneticilerinin insan-robot işgücünü entegre etmede yaşadığı zorlukları aşmalarına yardımcı olmak için 5 aşamalı bir 'İşgücü Kılavuz Modeli' geliştirdi:
- Dönüştürme: İş ve teknoloji stratejisini çalışanlar için çıkarımlara dönüştürme
- Şekillendirme: Robotların işlemsel olan ve tekrarlayan işleri devralmasının ardından çalışanların artan serbest zamanlarını değerlendirme
- Tasarlama: RPA uygulamalarının mevcut işgücü üzerindeki etkilerini tasarlama ve yönetme
- Değişim: Mevcut iş süreçlerini ayrıntılı şekilde anlatılması ve süreç sahiplerinin seçilen RPA konusunda ayrıntılı olarak bilgilendirilmesi
- İzleme: RPA uygulamalarıyla kaydedilen ilerlemenin izlenmesi ve olası senaryolara karşı hazırlık.