Türkiye’de Bulut Hizmetleri Yerel Veri Merkezlerinden Alınıyor
Türkiye’de Bulut Hizmetleri
Yerel Veri Merkezlerinden Alınıyor
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de bulut hizmeti almak isteyenlerin kriterlerinin başında hizmet alınan şirketin güvenilirliği gelirken, en fazla tercih edilen şirket tipi ise veri merkezi oldu
Türkiye’nin en hızlı büyüyen veri merkezi Radore’nin desteğiyle M2S araştırma şirketi tarafından farklı sektörleri temsilen 100 ve üzeri çalışanı olan toplam 250 kurum ile anket yapıldı. Araştırma sonuçlarına göre, her dört kurumdan biri buluta yatırım yapmayı planlıyor.
Yatırım yapılacak konuların başında ise veri yedekleme ve felaket yönetimi ilk iki sırada yer alıyor. Yatırım kararında ise göz önünde bulundurulan kriterlerin başında, yüzde 71 ile “hizmet verenin güvenilirliği” geliyor. Bulut servislerini satın almak için tercih edilen şirket tipleri arasında ilk sırada veri merkezleri yer alıyor.
Bulut bilişim kullanımının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla arttığına değinen Radore Veri Merkezi Genel Müdürü Sadi Abalı, “Şirketlerin ihtiyaçlarına göre tercih edecekleri bulut hizmetleri değişmekle birlikte, bulut bilişimin temel faydaları adaptasyonu kolaylaştırıyor. Araştırma sonuçları gösteriyor ki işletmelerin yüzde 57’si bulut servisleri kullanımının maliyetleri düşüreceğini öngörüyor. Bu da önümüzdeki yıllarda bulut hizmetlerinin kullanım oranının hızla artmaya devam edeceği anlamı taşıyor” dedi. Abalı’nın verdiği bilgilere göre, işletmeler bulut servislerini şu üç nedenle tercih ediyor:
- Verilerin güvenli ortamda saklanması
- Operasyonel kolaylık
- İş sürekliliği
Şu anda bulut bilişim kullandığını açıklayan işletmelerin oranı ise yüzde 36’da kalıyor. En fazla alınan bulut hizmetlerinin başında yüzde 68 ile e-posta hizmetleri geliyor. Katılımcıların yüzde 41’i sunucu barındırma ve sanallaştırma hizmetini bulut üzerinden aldığını belirtirken veri yedekleme hizmetini bulut üzerinden kullananların oranı ise yüzde 39.
İşletmelerin bulut hizmetlerini kullanmaktan çekinmesinin sebepleri ise şu şekilde sıralanıyor:
- Verilerin güvenliği
- Öngörülemeyen gizli maliyetler
- Performans sorunları