Türkiye’de Ebeveynlerin %52'si Ebeveyn Kontrolü Uygulamaları Kullanıyor



Türkiye’de Ebeveynlerin %52'si Ebeveyn Kontrolü Uygulamaları Kullanıyor

 

Yeni Kaspersky  araştırmasına  göre çoğu ebeveyn, çocuklarının dijital davranışları konusunda endişeli ve bunu izleyip yönetmek istiyor. Türkiye’den ankete katılanların yarısından fazlası (%52) ebeveyn kontrolü uygulamalarını kullanıyor ve %44’ü çocukların internet geçmişini düzenli olarak kontrol ediyor. Ayrıca Türkiye’de ebeveynlerin %63’üçocuklarının dijital cihazları bir ebeveyn (%55) veya aile üyesinin (%8) gözetiminde kullandığını söylüyor.

Zamane çocukları önceki nesillere göre erken yaşlardan itibaren teknik olarak çok daha ileri düzeyde. Bunun ana nedenlerinden biri, yakın zamanda yapılan bir Kaspersky anketinin de onayladığı üzere çok daha genç yaşlardan itibaren teknolojik oyuncaklara ve uygulama deneyimine erişebilmeleri. Bununla birlikteçocuklar güvenli çevrimiçi davranışın tüm kurallarınınfarkında olmayabiliyor ve bunlar yavaş yavaş ebeveynleri tarafından öğretiliyor. Çocuklarınateknolojik cihaz verirkenebeveynler çocuklarının çevrimiçi ortamda güvende olmasını sağlamak istiyor. Bu nedenleebeveynlerin çoğu, güvenliklerini sağlamak için çocukların çevrimiçi etkinliklerini izlemeye çalışıyor.

Türkiye’de ebeveynlerin çoğuçocukların izledikleri videoları (%62), ziyaret ettikleri siteleri (%54) ve oynadıkları oyunları (%63) kontrol etmeye çalışıyor. Ayrıcaankete katılanların %47’si çocukların gün boyunca internette ve cihazlarında geçirdikleri zamanı sınırlamak istiyor.

Türkiye’de katılımcıların neredeyse yarısı çocukların çevrimiçi etkinliklerini izlemek için sağlıklı dijital alışkanlıkları (%44), ebeveyn denetimi uygulamalarını (%52) kullanıyor ve %44’ü tarama geçmişini kontrol ediyor. Ankete katılanların yaklaşık dörtte biri (%21) çocuklarına güveniyor ve onları hiçbir şekilde kontrol etmiyor.

Anketin sonuçlarına göredijital ortamda çocukların davranışlarını düzenlemede en büyük sorumluluk ebeveynlere ve aileye ait (%87). Bununla birlikteyaklaşık dörtte biri(%23) öğretmenlerin ve okulların bunu yapması gerektiğine inanıyor ve %27'si çocukların kişisel sorumluluklarının olması gerektiğini düşünüyor.

Bu duruşu desteklemek içinebeveynlerin %94’ü çocuklarıyla çevrimiçi davranış ve dijital görgü kurallarını konuştu. Katılımcıların sadece %6’sı bu konuyu çocuklarıyla birlikte gündeme getirmedi.

Kaspersky Tüketici Ürünleri Pazarlama Başkan Yardımcısı Marina Titova, sonuçları şöyle yorumluyor:“Zamane çocukları erken çocukluk döneminden itibaren akıllı telefonları ve diğer araçları kullandıkları için, dijital alanı yürüyüşe çıkmak gibi doğal ve tanıdık bir şey olarak algılıyorlar. Aynı zamandadijital alanınyabancılarla iletişim kurmamak veya bilinmeyen yerlere gitmemek gibi, birçoğunun çocukluktan öğrenilen kendi güvenli davranış kuralları da var. Ebeveynler, çocuklarını uygunsuz içerikten koruyarak ve çeşitli araç ve yöntemler kullanarak dijital ortamda nasıl güvende olacaklarını öğrenmelerine yardımcı olabilir ve dijital dünyalarını daha güvenli hale getirebilirler. Örneğinyetişkinler aile içinde belirli dijital alışkanlıkları teşvik edebilir veya istenen ve istenmeyen içerik kategorilerini filtrelemenin yanı sıra çocuğun çevrimiçi etkinliğini kontrol etmeye yardımcı olabilecek ebeveyn denetimi uygulamalarını kullanabilirler."

Münih’teki Liebling + Schatz'dan Terapistleri BirgittHölzel ve Stefan Ruzas da şunları ekliyor:“Terapistler olarak güvenin kontrolden daha iyi olduğuna inanıyoruz. Ancak konu medya tüketimi olduğunda ebeveynler kendi çocuklarına değil internetteki içeriklere güvenmiyor. Bu nedenle düzenleyici kontrol iyi bir fikir, çünkü ebeveynlerin çocuklarını koruma arzusuyla uyumlu. Bununla birliktene kadar kontrolün gerekli olduğu ve ne kadarının çok fazla olduğu konusunda bir ikilem var.Çocukların her zaman ebeveyn kontrolünden bağımsız deneyimlerin tadını çıkarmak için yeni alanlar aradıklarını biliyoruz. Bu bağımsızlık önemli ve çocuğun yaşına bağlı olarak buna izin verilmeli. Aynı zamandabazen zorlayıcı olsa bile, ebeveynlerin çocuklarla kuralları müzakere etmesi önemli. Çocuklar kurallara ve sınırlara saygı duyarlarsa, onları ve ilgili sonuçları anlayabilirler. Bu nedenleebeveynlerin çocuklarıyla önceden konuşarak çocuk koruma uygulamalarından yararlanmalarını veya güvenlik ayarlarını şeffaf şekilde etkinleştirmelerini öneriyoruz.Aktif eğitim bu şekilde başarılı olur.Çoğu çocuk ilk akıllı telefonuna dokuz veya 10 yaşında sahip oluyor. Bu, eğitici ve eğlenceli, aynı zamanda sorunlu içeriklerle dolu küresel dünyaya açılan bir kapı. Ebeveynlerin bu yolda çocuklarına adım adım eşlik etmeleri ve mümkün olduğunca iletişimde kalmaları çok önemli.”

Raporun tamamına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Aşağıdaki adımlar, ebeveynlerin çocuklarının çevrimiçi ortamda güvende olmalarını sağlamalarına yardımcı olacaktır:

  • Çocuklar cihazlarını kullanırken siber hijyen ve çevrimiçi güvenlik hakkında bilgi eksikliği yaşayabilirler. Ebeveynler, olası senaryoları çocuklarıyla tartışarak ve bir örnek oluşturarak yardımcı olabilir.
  • Çocuğunun cihazlarına ebeveyn denetimi uygulaması yüklemek iyi bir fikirdir.Bununla birlikte, bunu çocuğunuzla konuşmanız ve eylemlerinizin arkasındaki nedenleri açıklamanız önemlidir.
  • Çocuğunuz aktif bir sosyal ağ kullanıcısıysa ve çok fazla içerik paylaşıyorsa, aşırı paylaşım ve veri gizliliği sorununu onunla konuşmalısınız. Ayrıca sosyal ağlarda birbiriniziekleyebilir ve örnek olmaya çalışabilirsiniz. Fotoğraflardaki coğrafi etiketleri daima kontrol edin.Fotoğraflarda veya açıklamalarda gizli bilgilerin görünmediğinden emin olun.Yorumları takip edin. Bizzat örnek olmak, çocuğunuza gizliliğini korurken çevrimiçi ortamda nasıl güvenli bir şekilde bilgi paylaşacağını da gösterecektir.

İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları