Veri merkezinden hizmet alırken hangi TIER standardı tercih edilmeli?
Veri merkezinden hizmet alırken
hangi TIER standardı tercih edilmeli?
Radore, veri merkezinden hizmet alırken hangi hizmet standartlarının ne tip kullanıcılara uygun olduğunu, nasıl karar verilmesi gerektiğini açıklıyor.
Bilişim sektöründe önemli yer tutan veri merkezlerinin elektrik, soğutma, fiziksel güvenlik, yangın, bina sağlamlığı, network yapısı gibi konularda belli standartlara sahip olması gerekiyor. Doğal afetler, elektrik kesintileri ve benzeri hallerde dahi veri merkezinin ayakta kalabileceğinin ve hizmet vermeye devam edebileceğinin yeterlilik ve yetkinlik seviyesi uluslararası alanda kabul gören TIER standartlarına göre belirleniyor. TIER standartları veri merkezlerinin tasarım, uygulama ve operasyon alanlarındaki yetkinliklerini değerlendiriyor.
Veri merkezi sektöründeki hizmet standartlarını değerlendiren Radore Veri Merkezi Genel Müdürü Sadi Abalı, “Veri merkezleri, sahip oldukları altyapı kurgularının yeterliliği ve sağladıkları çalışabilirlik (Uptime) oranlarına göre dört farklı TIER standardı kapsamında sınıflandırılır. Bu doğrultuda işletmeler hangi veri merkezi standardında hizmet alacaklarını, kendi iş süreçlerinin kritiklik derecesine göre belirlemeliler. TIER standartlarının gerekliliklerini karşılayabilecek şekilde kurgulanmış altyapıya sahip bir veri merkeziyle çalışmak, iş sürekliliğinin sağlanması ve veri kayıplarının önlenmesi için önem taşıyor.” dedi. |
Sadi Abalı, TIER standartlarını şu şekilde özetliyor:
- TIER I: Sistemlerin elektrik ve mekanik yedeği yoktur. Enerji kaynakları genellikle 10 dakikadan fazla süren kesintilere dayanıklı değildir. BT altyapıları şirket içinde olan ya da web siteleri fazla aktif olmayan küçük işletmeler genellikle bu hizmet standardındaki altyapılarda çalışırlar.
- TIER II: Online hizmet zorunluluğu olmayan ve mesai saatleri dışında BT sistemlerini aktif kullanmayan küçük ve orta ölçekli şirketlerin daha çok tercih ettiği altyapılardır. Enerji ve iklimlendirme altyapıları belli bir seviyeye kadar yedekli olmakla birlikte 24 saati bulan güç kesintilerine dayanacak şekilde kurgulanmıştır.
- TIER III: 7/24 hizmet veren, kesintisizliği ön planda tutan ve kritik iş uygulamalarına sahip işletmelere uygun bir veri merkezi standardıdır. TIER III standartlarında hizmet veren bir veri merkezinde, bakım, aksaklık ya da kesinti gibi nedenlerle altyapı bileşenlerinin devre dışı kalması durumunda dahi iş sürekliliğinin sağlanabildiği tam yedekli bir kurgu mevcuttur. Elektrik kesintilerine karşı 72 saate kadar dayanabilir.
- TIER IV: Fiziksel bir izolasyona sahip olması gereken, 365 gün 7/24 şekilde hizmet veren oldukça kritik iş süreçlerine ve BT altyapılarına sahip işletmelere uygun veri merkezi standardıdır. Tamamen yedekli altyapıya sahiptir. TIER IV standartlarına sahip veri merkezleri elektrik kesintilerine karşı 96 saat dayanabilirler.