Vitel A.Ş. Teknik Danışmanı Gökhan Özkan İle PEPLINK Teknoloji Günü Hakkında Söyleşi
Vitel A.Ş. Teknik Danışmanı Gökhan Özkan İle PEPLINK Teknoloji Günü Hakkında Söyleşi
Ülkemizin bilgi güvenliği ve Ar-Ge faaliyetleri alanında toplumun her kesiminde bilgi ve bilinç düzeyini arttırmak, bu konu ile ilgili teknolojik gelişmeleri izlemek, milli teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlamak; bireysel, kurumsal ve ulusal düzeydeki riskler konusunda farkındalık oluşturmak amacı ile Vitel A.Ş. Teknik Danışmanı Gökhan Özkan ile görüştük.
CyberMag: Gökhan Bey Vitel A.Ş.’nin Teknik Danışmanı olarak okurlarımıza kendinizden ve şirketinizden bahsedebilir misiniz?
Gökhan Özkan: Merhaba Gökhan Özkan ben. Marmara Üniversitesi mezunuyum ve 10 seneden fazla bir zamandır network üzerine çalışıyorum. Vitel’de uzun süredir teknik danışman olarak görev yapmaktayım. Genellikle Peplink ve SD Wan konusundaki projeleri yürütüyorum.
CyberMag: Peplink Teknloji gününde neyi hedefliyorsunuz, bu etkinliğin önemi nedir?
Gökhan Özkan: Peplink Teknoloji gününde iş ortağı ve müşterilerimize redundancy, load balancing ve bonding başta olmak üzere SD Wan konusunda ufuk açıcı bilgileri vermeyi hedefliyoruz. 10 senden fazladır distribütörlüğünü yaptığımız Peplink’in kabiliyetlerini ve faydalarını Türkiye’ deki tüm network dünyasına duyurmak istedik. 5g ye geçiş ve kesintisiz İletişim konusundaki hedeflere birlikte yürümek adına etkinliğimizde tüm bilişim dünyasını ağırlamayı planlıyoruz.
Günümüz dünyasında bağlantı, internet ve erişim ihtiyacının her gün artışına tanıklık ediyoruz. Bu artışa paralel olarak, kesintinin hepimize yaşattığı, problemler özellikle de maddi kayıplara dönüştüğü anda önemi kendiliğinden ortaya çıkıyor. Bizim bu etkinlikte göstermek istediğimiz esas nokta da kişi ya da kurumların bilgi ve tecrübelerimize dayanarak bu problemleri yaşamasını nasıl engellediğimizdir. Çalışanlarının yarısından fazlasının AR-GE departmanında bulunduğu bir marka ile Vitel, güvenilirliğini bir arada sunabilmek nosyonuyla hareket ediyor. Dostlarımızı farklı ve çok fazla örneği görülmemiş olan bu etkinlikte bir araya getirmek istedik.
CyberMag: Peplink Teknoloji Gününde öne çıkacak teknolojilerden bahsedebilir misiniz?
Gökhan Özkan: Bu etkinlikte her sektöre hitap edebilecek çözümlerimizi ve teknolojilerimizi anlatmayı planlıyoruz. Kamu Güvenlik araçları, Toplu Taşıma araçları, raylı sistemler, Denizcilik, Finans, media ve ajans broadcast sektörü, IoT endüstriyel otomasyon iletişimi, sağlık ve eğitim sektörü, mağazacılık gibi sektörlerden örnekler göstereceğiz. Kısaca bahsetmek gerekirse; WAN Smoothing, Speed Fusion Bonding gibi Peplink’in patentli teknolojilerinin literature katkılarından bahsedeceğiz. Hot Failover LoadBalancing ve Bonding en fazla öne çıkan özelliklerimiz olsa da ayrıca merkezi yönetim yazılımımız Incontrol2 sayesinde zerotouch provisioning ile binlerce cihazın L2/L3 bondign tünelleri de dahil olmak üzere nasıl kolay yapılandırılabildiğini ve tüm Peplink cihazlarınızı tek bir ekran üzerinden monitör etme ve yönetme ayrıcalıklarını göstermeyi planlıyoruz
CyberMag: Bu teknolojiler siber güvenlik konseptine nasıl katkı sağlıyor?
Gökhan Özkan: Peplink patentli Speedfusion tünelleme teknolojisi ile uçtan uca kurduğu tünellerde 256bit-AES encryption ve Diffie-Hellman Key Exchange gibi dünyaca kabul görmüş anahtar değişim algoritması ile güvenliğinizi en üst seviyeye taşıyor. Kurulan güvenli bağlantı sayesinde man-in-the-middle gibi en yaygın görülen ataklara karşı bile kendinizi korumaya almış oluyorsunuz. Bununla birlikte her bir Peplink ürünü üzerinde bulunan Firewall özellikleri ile de local networkünüzün kendi içerisinde ve dışarı çıkarken kurallarınızı işletebilir ya da dışarıdan gelecek trafikleri tüm detayları ile yönetebilirsiniz. Grup bazlı yazılabilecek kurallarımıza ek olarak Application Blocking özelliği ile güvenlik noktasında büyük esneklik sağlamaktadır.
CyberMag: Önemli projelerden anlatabilir misiniz?
Gökhan Özkan: Türkiye’nin en büyük belediyelerinden biri için tüm toplu taşıma araçlarında Peplink konumlandırdık:
Kamu Güvenliği noktasındaki kurumlarımızın plaka tanıma ve anlık iletişimleri noktasında Peplink ürünleri tercih edildi. Ülke genelinde yüzlerce araç üstü ekipman ile anlık iletişim kurabilen sistemlerin kurulumları yapıldı.
Birçok kamu kurumunun şube ve merkezlerinin networklerini oluşturma noktasında tercihleri Peplink oldu. Otoyol ücret toplama noktalarındaki hat yedekliliği ve bonding konusunda da tercihleri yine Peplink’den yana oldu.
CyberMag: Maalesef son dönemde siber güvenlik noktasında bir bilgi kirliliği oluşmuş durumda ve insanlar bu bilgi kirliliği sebebiyle ne gibi önlemler alması gerektiğini tam olarak bilmiyorlar. Siber saldırıların mağduru ya da bu saldırılara istemeden alet olmamak için vatandaşlarımızın alması gereken önlemler sizce nelerdir?
Gökhan Özkan: Öncelikle konu ile ilgili yeterli bilgi sahibi olmaları önemlidir. Bu konuda kendilerini geliştirmeli ve sürekli yeni konseptlere entegre olmalılar. Cihazlarının güvenlik seviyelerinden emin olmalılar. Her gördüklerine tıklamamalılar. USB gibi donanımlarını insanlarla paylaşmamalılar. Çok basit kişisel şifreler belirlememeliler. Captha kullanımına özen göstermeliler. Verilerini mutlaka başka cihazlarda yedeklemeliler. Kimlik yönetimi yazılımları kullanmalılar. Bunun gibi çok fazla önlem var ama en önemlisi teknolojik bilinç seviyesi. Bununla birlikte de güvenlik duvarları kullanımları da en öneli kriterlerden bir tanesi. Kişi ya da kuruluşların internet çıkışı ya da internetten local networklerine erişimlerinde mutlaka bünyesinde özelleştirilmiş firewall özellikleri barındıran ürünler kullanmaları da çok önemli bir konu. Peplink ile biz noktada da çözüm sağlayabildiğimiz için ayrıca mutluyuz. Diğer yandan konu ile ilgili bilgi ve haberlere açık olmak ve gündemi takip etmek gerekiyor. CyberMag: Fidye yazılımlarının artışı ve ATM’lere ve bankalara yönelik yapılan siber soygunlar internet yoluyla işlenen suçlarda ciddi bir artışın olduğunu gösteriyor. Sizce bu durumun sebepleri nelerdir? Siber suçların önüne geçebilmek için hem teknik hem de hukuki anlamda ne gibi düzenlemeler yapılmalıdır? Gökhan Özkan: Evet. Phishing dediğimiz yöntemle çok farklı saldırılar yapılabiliyor. Bunun sebebi yaşam standartlarının artması ile dolandırıcılık eğiliminin ve dolandırıcılık vakalarının artmasıdır. Kişi ve kurumların bu konuda çok bilinçli olması gereklidir. Siber soygunlar artık çok moda, siber suçların önüne geçmek için ilgili güvenlik donanım ve yazılımlarına uçtan uca hâkim olmalısınız. Aynı şekilde kurumunuzun kullanıcı ve çalışanlarını bu konuda sürekli güncel tutmalısınız. Bu konudaki cezalar da ağırlaştırılmalı. Aslında günümüzün madeni veri. Ve bu tür siber suçların karşılığında ceza mekanizması caydırıcı olmalı, iz sürme teknolojileri ile bu vakaları gün yüzüne çıkarıp kamuoyu ile paylaşmalısınız. Bu şekilde topyekûn bir bilinç kazanılabilir. Ayrıca man-in-the-middle ataklarına karşın uçtan uca şifrelemeli özelliklere sahip ve güçlü, kendini global olarak ispatlamış algoritmaların kullanıldığı ürünlerin seçim ve kullanımı oldukça önemlidir. Peplink ürünlerinde yer alan AES256 bit encryption ve Diffie-Hellman Key Exchange gibi. |
CyberMag: Eklemek istediğiniz başka bir konu ya da konular var mı?
Gökhan Özkan: Eklemek istedikleriniz: 21 Ekim’de çok farklı konulara değineceğiz. Tüm katılımcılarımızı etkinliğimize bekliyoruz.
Etkinlik Kayıt Linki; https://zoom.us/webinar/register/WN_ruma1uGkQ7eEGOHl6t5V5g