Yapay Zekayı Daha Akıllı Olmak İçin Kullanmalıyız
Yapay Zekayı Daha Akıllı Olmak İçin Kullanmalıyız
Dünyada yapay zeka üzerinde çalışan etkili isimlerden University College London Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rose Luckin, yapay zekanın meslekler üzerindeki etkisine, mesleklerin zamanla insanların elinden alınacağına dair korkulara yanıt verirken, insanların yapay zekaya karşı ellerindeki en önemli kozun sosyal zekaya sahip olmaları olduğunu vurguladı. Yapay zekanın akıllı ve çok iyi öğrenen bir öğrenci olduğuna değinen Luckin’in dikkat çektiği nokta ise; insanların yapay zekayı daha akıllı olmak için kullanmaya çalışmaları gerektiği oldu.
Dünyada yapay zeka üzerinde çalışan etkili isimlerden University College London Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rose Luckin, Türk Eğitim Derneği’nin düşünce kuruluşu TEDMEM’in Kürsü konuğu olarak Türkiye’deydi. Eğitimde Yapay Zekanın Kullanımı ve Olası Güçlükler” başlıklı bir sunum yapan Luckin, yapay zekanın insanları korkuttuğunu, insanların mesleklerine dair endişelerinin arttığını belirtti. Luckin bu konudaki endişelerin aslında yapay zeka konusunda bilgi sahibi olmamaktan ileri geldiğini söylerken, insan zekası ve yapay zekanın aynı şey olmadığını, bunu topluma öğretmek için de eğiticilerin kilit noktada olduğunun altını çizdi.
Yapay zeka bizim sosyal zekamıza sahip değil
Her şeyden çok insan zekasına önem verilmesini gerektiğini ısrarla vurgulayan Luckin, yapay zekanın eğitim sistemlerinde kullanılması konusunda dikkat çekici bir örnek sundu ve yapay zekayla birebir çalışmış öğrencilere göre insan öğretmenle birebir çalışan öğrencilerin öğrenme oranlarının ve verimliliklerinin daha yüksek olduğunu açıkladı. Öğretmenlerin hangi becerilerinin değerli ve geliştirilebilir olduğuna dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Luckin, şunları söyledi: “Öncelikle toplumdaki eğiticilerin yapay zeka konusunu anlamaları gerekiyor. Bunun için de yapay zeka sistemlerinin ve eğitimcilerin bir arada çalıştırılması önemli. Eğitimsel zorlukların yapay zeka kullanılarak çözülmeye çalışılması ve eğitim paydaşlarının, profesyonellerinin, kurumların ortak bir çalışma yürütmesi önemli. Yani biz yapay zekayı daha akıllı olmak için kullanmalıyız. Biz toplumlarda insan zekasının değer verilmeyen noktalarına değer vermeliyiz. Yapay zeka öğrenebiliyor ama biz onu kullanarak daha akıllı hale gelebiliriz. Yapay zeka bizim duygularımıza ve sosyal zekamıza sahip değil. Bunun içinde yapay zekayı okullarda ve eğitimde kullanmak önemli. Yapay zekayı insan öğretmeni destekleyen bir sistem olarak kullanmalıyız.”
Duygularımıza sahip çıkmalıyız
TEDMEM Kürsü’de kısa bir konuşma yapan Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu da teknolojinin dolayısıyla yapay zekanın tartışmasız bir gerçeklik olduğunu belirterek, “Bizler duygularımıza sahip çıkmalıyız” dedi. “Yapay zeka öğretmenlerin yerini alabilir mi” sorusunun tartışıldığını belirten Pehlivanoğlu, şöyle konuştu: “Öğretmenlik sadece öğretmek olarak nitelenseydi bu düşünülebilirdi ancak biz öğretmenlerimizin duyarlı ve duygularıyla çocuklara erişebildiği, çocuğun ruhuna dokunabildiğini düşünüyoruz. Öğretmen şefkat ile yaklaştığı her çocuğu kazanır. Eğitimde dünya üzerindeki gelişmeler tabi ki iyi analiz edilip takip edilecektir ancak dünya insanı yetiştirirken, duygusuz nesle giden yoldan dönülmesi şarttır.” |