Yaşlı kullanıcıların yaklaşık 4’te 1’i İnternette Korumasız!



Yaşlı kullanıcıların yaklaşık 4’te 1’i İnternette Korumasız!

Gençlerin zamanının büyük bir kısmını internette geçirdiği biliniyor. Ancak bu konuda yalnız değiller. Yaşı daha ilerlemiş kullanıcılar (55 yaş ve üzeri) da dijital hayata her geçen gün daha fazla ayak uyduruyor. Ailenin diğer üyeleri ise bu kişilerin gerekli güvenlik önlemi almadığından endişeleniyor. Türkiye’de kullanıcıların %23’ü, yaşı ilerlemiş akrabalarını internetteki tehlikelere karşı korumak için hiçbir şey yapmıyor. Endişeleri aşmak için harekete geçilmediğinden, sevdiklerimiz tehlikelerle baş başa kalıyor.

İnternette yaptıklarımızın günlük hayatımıza etkisi her geçen gün giderek artıyor. Bu durum genç nesillerde olduğu kadar yaşı daha ileri kullanıcılar için de geçerli. Kaspersky Lab ve B2B International tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, 55 yaş ve üzerindeki kullanıcıların büyük bir kısmı (%84) evde günün birkaç saatini internette geçiriyor. Bu kullanıcıların %44’ü haftada en az 20 saat internete giriyor.

2017’nin ikinci yarısında yapılan ölçümlere göre bu yaş grubundaki insanların evinde, 2 bilgisayar ve 2 mobil cihaz olmak üzere, internet bağlantılı ortalama 4 adet cihaz bulunuyor.

İnternete bağlı olmanın çok sayıda faydası olsa da aile üyeleri yaşı ilerlemiş akrabalarının internette kendilerini korumak için gereken önlemleri almadığını düşünüyor. Türkiye’de kullanıcıların %56’sı internet kullanan yaşlı akrabalarının güvenliğinden endişe duyuyor. Araştırmaya Türkiye’den katılanların %57’si, ileri yaştaki akrabalarının bir internet tehdidiyle karşı karşıya kaldığını dile getiriyor. Bunların arasında internet dolandırıcılığı (%15), zararlı yazılımlar ve virüsler (%21) ve casus yazılımlarla izlenmek (%14) bulunuyor. Bu durum, korkuların yersiz olmadığını gösteriyor.

Ancak, yaşı ilerlemiş aile üyelerinin karşı karşıya kaldığı bunca tehdide rağmen duyulan endişeler insanların harekete geçmesine ve bu kişilere destek vermesine neden olmuyor. Türk katılımcıların %42’si ileri yaştaki akrabalarının cihazlarına bir güvenlik çözümü kurduğunu söylerken, yalnızca %29’u düzenli olarak bu kişilere internetteki tehditler hakkında bilgi verdiğini belirtiyor. %23’lük bir kesim ise yaşlı aile üyelerini internet tehditlerine karşı korumak için hiçbir şey yapmadığını itiraf ediyor. Bu da yaşı ilerlemiş kullanıcıların siber güvenlik saldırısına uğrama riskini artırıyor.

“İleri yaşlardaki kullanıcılar, siber suçlular tarafından saldırılara açık ve epey karlı hedefler olarak görülüyor. Bu nedenle zararlı yazılım, casus yazılım ve e-posta dolandırıcılıkları için bu kişileri hedef alıyorlar.” diyen Kaspersky Lab Ürün Pazarlama Başkan Yardımcısı Dmitry Aleshin, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Sürekli gelişen bu tehditlerle mücadele etmenin tek yolu çok dikkatli olmak ve mobil cihazlar da dahil tüm cihazlara etkili bir güvenlik çözümü kurmak. Böylece, güvenlik risklerini azaltıp yaşı ilerlemiş aile üyelerini dijital dünyadaki rahatsızlıklardan koruyabilirsiniz.”

İnsanların internet üzerinde geçirdiği süre arttıkça siber güvenlik riskleri de daha ciddi hale geliyor. Bu nedenle herkesin en son siber tehditlere karşı korunduğundan emin olması gerekiyor. Bunu yapmanın bir yolu Kaspersky Total Security gibi araçlar kullanmak. Çok işlevli bir çözüm olan Kaspersky Total Security, insanların dijital yaşantılarının her bölümünü koruyabiliyor ve aynı anda birden fazla cihazın güvende kalmasını sağlayabiliyor. Böylece aile üyeleri, zararlı yazılım bulaşmasından veya kişisel verilerinin yanlış ellere geçmesinden endişe duymadan birbirleriyle iletişim kurabiliyor. Windows kullanıcıları tehlikeli dosyaları, websitelerini ve uygulamaları engelleyerek kişisel bilgileri koruyan Kaspersky Free’den ücretsiz olarak yararlanabilirler.

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları