Zyxel Networks Türkiye Kanal Satış Müdürü Ömer Faruk Erünsal ile Söyleşi



Zyxel Networks Türkiye Kanal Satış Müdürü Ömer Faruk Erünsal ile Söyleşi

Küçük ve orta ölçekli işletmeler için güçlü ve ölçeklenebilir ağ çözümleri lideri Zyxel Networks bulut tabanlı ağ yönetimi platformu Nebula’nın güvenlik hizmetlerini doğrudan accesspoint’lere genişletmenin yanı sıra yeni 5G bağlantılı çözümlerinin artık Nebula üzerinden yönetilebileceğini duyurdu. Dijital entegrasyon ihtiyacının giderek daha önemli hale geldiği günümüzde, sosyal medya, e-ticaret ve diğer sanal operasyonlar, tüm işletmeler tarafından geleneksel modellere göre önceliklendirilmeye devam ediyor. Tüm bunların sonucu olarak güvenilir ve “sürekli” bağlantı, günlük işlerin önemli bir parçası haline gelmiş durumda.

Bu bilgiler ışığında, bilgi ve bilişim güvenliği alanında toplumun her kesiminde bilgi ve bilinç düzeyini arttırmak, bu konu ile ilgili teknolojik gelişmeleri izlemek, milli teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlamak; bireysel, kurumsal ve ulusal düzeydeki riskler konusunda farkındalık oluşturmak amacı ile güvenilirlik, süreklilik ve gizlilik politikaları ile yoluna devam eden Zyxel Networks Türkiye Kanal Satış Müdürü Ömer Faruk Erünsal ile Türkiye’de bilişim sektörünün durumu, IT, 5G ve Telekomünikasyon sektörünün yeri ve bilhassa bilgi güvenliği alanında bilinmesi gerekenler ve çözüm önerileri hususunda ülkemizin dünü, bugünü,  ve geleceği adına yapılması gerekenleri konuştuk.

Cybermag: Öncelikle dünyada ve Türkiye’de bilişim sektörünün bugünü ve geleceği hakkında neler söylemek istersiniz?

Ömer Faruk ERÜNSAL: Bilişim, sektör bağımsız her alana etki eden ve tüm işletmelerin inovasyon ve verimlilik geliştirme süreçlerini hızlandıran stratejik bir sektördür. Bu alana yapılan yatırımlar istihdamdan ihracata diğer tüm endüstrilere katma değer olarak döner. Türkiye’de son yıllarda bilişim sektörü adına sevindirici gelişmeler yaşanıyor. TÜBİSAD’ın en son “Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2020 Yılı Pazar Verileri ve Trendleri” Raporu’na göre sektör, TL bazında bir önceki yıla kıyasla yüzde 22 oranında büyüyerek 189 milyar TL’lik hacme ulaştı. Diğer yandan pandemi döneminde yaşanan hızlı dijitalleşme ile işletmelerin yeni döneme uyum sağlayabilmeleri ve gelecekte ayakta kalabilmeleri için başta bulut teknolojileri olmak üzere BT yatırımlarını artırdıklarına şahit oluyoruz. Tabii buradaki kritik nokta teknoloji yatırımlarını artırırken siber güvenliği göz ardı etmemek.

Cybermag: İnternet kullanım oranlarındaki artışı neye bağlıyorsunuz? İnsanlar açık bilgi ortamlarına neden bu kadar istekli?

Ömer Faruk ERÜNSAL: We Are Social ve Hootsuite ortak çalışması olan Dijital 2021 raporu, COVID-19 salgınıyla birlikte internet ve sosyal medya kanallarının kullanımının dünyada nasıl değiştiğini ortaya koyuyor. Buna göre dünyadaki internet kullanıcılarının sayısı dünya nüfusunun %59,5’i kadar. Türkiye’de ise bu oran yaklaşık yüzde 78. Globalwebindex’in 2020 yılının 3. çeyreğinde yaptığı araştırmaya göre tüm dünyada günde ortalama 6 saat 54 dakika internette geçiriliyor. Buna sosyal medya, haber kanalları, TV ve alışveriş de dahil. Türkiye’de oran biraz daha artıyor. Bizde günlük olarak internette geçirilen zaman 7 saat 57 dakika. Dahası bu rakamlar pandemi etkisiyle artan hızlı dijitalleşme etkisi ile her geçen gün büyüyor. Hemen hemen tüm tüketim alışkanlıklarının dijitale taşınması karşısında işletmeler de iş modellerini hızla dijitalleştiriyorlar. İnsanların açık bilgi ortamlarına olan bu isteği ise daha fazla siber tehdidi beraberinde getiriyor.

Cybermag: Siber güvenlik pazarının ve tehditlerin bugünkü durumu nedir? Bir siber savaşta neler tehdit altında?

Ömer Faruk ERÜNSAL:  Markets and Markets’ın raporuna göre 2020 yılında siber güvenlik pazarı büyüklüğü tahmini 170 milyar dolar. Havelsan’ın 2019 verilerine göre Türkiye’nin siber güvenlik yatırımları 120 milyon dolar civarında, 2025 yılına kadar ise 260 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Rakamlarda da görüldüğü üzere dünyada en fazla siber saldırıya maruz kalan ülkelerden biri olan Türkiye’nin bu alandaki yatırımları çok düşük. Bu alandaki eksikliğimizin sıkıntısını özellikle uzaktan çalışmanın yaygınlaştığı pandemi döneminde veri güvenliği özelinde çok fazla yaşadık. Bu dönemde birçok işletme ve çalışan başta fidye yazılımları olmak üzere çeşitli siber saldırılarla karşı karşıya kaldılar.

Bugün hızla dijitalleşen dünyada hem bireyler hem işletmeler her an bir siber tehditle karşı karşıya kalabiliyor. Bu durum devletler için de geçerli. Dolayısıyla süreci sürekli devam eden bir siber savaş olarak görmek mümkün. Ve bu savaşta sosyal ağ hesaplarından e-postalara tüm dijital varlıklarımız ile kullanıcı ve kurumsal düzeyde tüm hassas verilerimiz tehdit altında.

Cybermag: Bununla birlikte Zyxel Networks Türkiye Kanal Satış Müdürü olarak bize şirketinizden bahsedebilir misiniz?

Ömer Faruk ERÜNSAL:  Zyxel, inovasyon ve müşteri merkezli hizmet anlayışıyla yaklaşık 30 yıldır iş yeri ve ev kullanıcılarını internete bağlayan Tayvan menşeli bir network firması. Kurulduğu 1989 yılında analog modemleri kullanırken, bugün hızlı, güvenilir ve sağlam ağ çözümleri sunmak için yapay zekâ ve buluttan faydalanıyor.  Global bağlantı sağlayan 100 milyon cihaz ve çözümleri ile daha verimli hale gelen 1 milyon iş yerine 150 ülkede hizmet veren Zyxel Networks, uluslararası çaptaki öncü markalar arasında yer alarak, iletişim pazarında global bir güç olmaya devam ediyor. Geleceğin ağlarını kurmak için modern iş yerinin ihtiyaçlarını karşılayan ve kurumların potansiyelini açığa çıkarmasına yardımcı olan Zyxel Networks, işi, eğlenceyi ve hayatı kolaylaştırıyor.

 

Cybermag: Özelikle KOBİ’ler için tasarlanan yeni Güvenlik Duvarı seriniz ATP (200/300/500); işletmelerin, kendi şubeleri arasında güvenli bir şekilde erişim ve veri aktarımını mümkün kılarken, siber ataklara karşı da ekstra koruma sağlıyor diyebilir miyiz? Teknik olarak ürünün sağladığı tedbirleri açıklar mısınız?

Ömer Faruk ERÜNSAL:  Evet, kesinlikle. İşletmeler için tasarlanan yeni Güvenlik Duvarı ATP serimiz, kendi şubeleri arasında güvenli bir şekilde erişim ve veri aktarımını mümkün kılarken, siber ataklara karşı da ekstra koruma sağlıyor. Zyxel ATP, bilinen ve bilinmeyen tehditleri tespit etmek ve engellemek için ölçeklenebilir, bulut tabanlı korumalı alanı(Sandboxing), ek güvenlik katmanı ile birleştiren bir “all-in-one” (hepsi bir arada) ağ geçidi çözümü olması nedeniyle de kurumlara maliyet avantajı sunuyor. Zyxel’in ATP serisi, geleneksel güvenlik önlemlerinin çok daha ötesinde uçtan uça ekstra koruma sağlıyor. Ürün, bulut tabanlı Sandboxing özelliği sayesinde dışarıdan ağa saldırı veya tanımlanamayan bir program olduğunda zararlı virüslere karşı en efektif önlemleri alıyor.

Cybermag: Dijital dönüşüm sürecinde küçük işletmelere, ağ teknolojileri alanında uçtan uca hizmet verebilmek adına tasarlanmış yazılım çözümünüz olan SecureReporter ile işletmelerin bilgi işlem altyapılarını siber saldırılara karşı nasıl korumaktasınız?

Ömer Faruk ERÜNSAL: ZyWall ürün serisi ile entegre çalışan bulut tabanlı akıllı analiz ve rapor servisi SecureReporter, bilgi teknolojileri yöneticilerinin merkezi yapıda kolay bir şekilde bilgisayar ağlarını yönetmelerine olanak tanıyor. Portal üzerinden veya cep telefonu aracılığı ile mobil aplikasyon desteği ile 7 / 24 mekân bağımsız ağ güvenliği yönetimi imkanı sunan çözüm, kısıtlı kaynak ile çalışan işletmelerin mevcut işgücünü en verimli şekilde kullanmasına imkan tanıyor.  SecureReporter sayesinde ağ altyapısını proaktif bir şekilde izleyebilen şirket çalışanları, ağdaki herhangi bir güvenlik sorunu veya saldırıyı anında tespit edip müdahale edebiliyor.

Cybermag: Okulların kapanmasının ardından öğrencilerin internet başında geçirdiği zaman da bir hayli arttı. Ailelerin bu konuda alması gereken önlemler hakkında Zyxel’in hazırlamış olduğu 9 adımda güvenli internet rehberinin ana temaları nelerdir?

Ömer Faruk ERÜNSAL:  9 adımda güvenli internet rehberimizin temaları kısaca şöyle:

  • Çocuğunuzun internette geçireceği süreyi belirleyin.
  • Çocuklarınızın mümkün olduğunca ebeveynleriyle aynı odada bilgisayar, tablet, telefon kullanmasına özen gösterin.
  • Anneler eşiniz ile futbol maçı izleyebiliyorsanız çocuğunuz ile de sanal oyun (box, pc, mobil oyun) oynayabilirsiniz.
  • Sosyal medyada mümkün olduğunca geç yaşta hesap açmasını sağlayın. 
  • Internet ortamında bulduğunuz bir bilginin kaynağının güvenilir olup olmadığını sorgulayın.
  • Sosyal medyada duygularınızı hedef alan paylaşımları yapmadan önce muhakkak doğru olduğundan emin olun.
  • İnternet ortamında zararlı, uygunsuz içerikler ile karşılaştığınızda nasıl şikâyet edebileceğinizi detaylı bir şekilde öğrenin.
  • Bilgisayarınızdaki işletim sistemi, programlar ve güvenlik yazılımlarının güncellenmiş olduğundan emin olun.
  • Siber zorbalık olarak tabir edilen taciz, istismar, küfür, argo konuşmalar, uygunsuz fotoğraflar vb. daha pek çok konuyu yetkili mercilere şikâyet edebileceğinizi unutmayın.

Cybermag: Zyxel’in bulut uygulamaları güvenliğinde görünürlük ve uyumluluk için atmış olduğu adımlar var mıdır var ise nelerdir?

Ömer Faruk ERÜNSAL: Buluta geçiş işletmelere çeviklik ve esneklik adına çok şey katsa da ve bulut uygulamalarının güvenli olması muhtemel olsa da, işletme verilerinin çok daha yüksek bir risk altında olduğunu kabul etmeliyiz. Bulut uygulamaları güvenliği söz konusuolunca tehdit aktörlerinin en önemli hedeflerinin başında e-posta sunucuları gelir. Zyxel’in Bulut E-Posta Güvenliği (CES) çözümü, işletmelerin ağ yöneticilerine, dağıtılmış işgücünü artan tehditlerden korumak için kapsamlı bir bulut tabanlı e-posta güvenlik çözümü sağlıyor. İşletmeleri saldırılara karşı korumak için tam donanımlı bir çözüm sunan CES, kötü amaçlı yazılım koruması, kimlik avı koruması, istenmeyen e-posta önleme ve Taşıma Katmanı Güvenliği (TLS), şifrelemesi gibi alt çözümleri kapsıyor. Ayrıca sektörde bir ilk olan Bağlan ve Koru (CNP) AP güvenlik hizmetimiz çevrimiçi akış, sesli veya görüntülü aramalar gibi gecikmeye duyarlı süreçleri kolaylaştırmak için uygulama düzeyinde ağ görünürlüğünü ve bant genişliği kısıtlamasını destekliyor.

Cybermag: Küçük ve orta büyüklükteki şirketlerin siber güvenliklerini en az maliyetle sağlayabilmeleri için almaları gereken önlemlerden ve kullanmaları gereken çözümlerden okuyucularımıza bahsedebilir misiniz?

Ömer Faruk ERÜNSAL: Günümüzde dağıtık iş gücü ve hibrit çalışma dolayısıyla sayısı artan, kapsamı genişleyen siber saldırılardan korunmak giderek daha güç hale geliyor. Birçok küçük ve orta ölçekli işletmenin kapsamlı, kurumsal düzeyde bir BT çözümüne gücü yetmiyor veya siber güvenliğe ayıracak kaynakları son derece sınırlı oluyor. Güvenlik konusunda sınırlı kaynakları sebebiyle siber saldırıların hedefi haline gelen küçük ve orta ölçekli işletmelere şu adımları öneriyoruz:

  • E-postaları, uç noktaları, web sitelerini ve harici sürücüleri taramak için Sandboxing gibi gelişmiş tehdit koruma teknolojilerini kullanın.
  • Olağan dışı faaliyetleri önceden belirlemek için hesaplarınızı düzenli olarak kontrol edin ve hem çevrimiçi hem de çevrimdışı olarak iş verilerinizi yedekleyin.
  • Tüm bilgisayarlarınızı ve diğer cihazlarınızı tamamen yamalı ve güncel tutun.
  • Yalnızca güvenilir kaynaklardan gelen dosya ve bağlantıları açın.
  • Çalışanlar ve yöneticiler arasında güvenlik konusundaki ayrıcalıkları kaldırın ve çok faktörlü doğrulama gibi sıkı erişim politikaları belirleyin.

Diğer yandan Zyxel olarak bulut tabanlı ağ yönetimi çözümümüz Nebula ile küçük ve orta ölçekli işletmelerinin güvenlik konusundaki tüm ihtiyaçlarına cevap veriyoruz.Nebula Together, gelişmiş Ağ Güvenliği, Switching ve WiFi'ı tek bir çözümde toplayan ve güvenilir ağ iletişimi sağlamaya yönelik basit ama güçlü bir yaklaşım. Nebula Together, tek noktadan ağlara iki faktörlü doğrulama, iş birliğine dayalı ağ savunması, işletmelere zero trust ağ güvenliği yaklaşımı sunmak için geliştirdiğimiz yeni bir bakış açısı.

Geçtiğimiz günlerde Nebula ailesine gelişmiş ağ güvenliği özellikleri ekleyerek ATP firewall yazılım güncellemesini yayınladık. Söz konusu güncelleme ile gelen korumalı alan ve reputation filtreleri, orta ölçekli işletmelerin merkez ofislerini güvence altına almalarını kolaylaştırıyor. ATP'nin Nebula ailesine eklenmesi, halihazırda milyarlarca kötü amaçlı yazılıma karşı koruma sağlıyor ve sürekli büyüyen bir bulut veri tabanından yararlanarak sistemin savunma ve yanıt yeteneklerini üst seviyeye taşıyor. Nebula tarafında bizi heyecanlandıran en güncel haber 5G destekli ürünlerimizin artık Nebula bulut platformu üzerinden yönetilebilecek olması. Ayrıca WiFi kullanıcılarımızı daha iyi korumak için yeni Nebula yazılım güncellemesi ile access point’lerin güvenlik yeteneklerini de genişlettik.

Cybermag: Veri yedekleme ve felaket kurtarma hizmetleri siber saldırıya uğrayan sistemlerin işleyişine devam edebilmesi noktasında nasıl bir görev üstleniyor? Sizce sistemlerini buluta taşıyan kurumların veri yedekleme ve felaket kurtarma hizmetlerini de uygulaması gerekiyor mu?

Ömer Faruk ERÜNSAL: Veri yedekleme ve felaket kurtarma hizmetleri, kritik iş fonksiyonlarının sürekliliğinin sağlanabilmesini ve kurumların iş süreçlerinin kısalmasını sağlar. Bu çözümler sayesindeveri kaybı en aza indirilebilir, kritik öneme sahip bilgilere ulaşılması sağlanır ve zaman kayıplarının önüne geçilir. Ayrıca oluşabilecek maddi kayıplar ve veri kayıplarıyla gelen itibar kaybı engellenir. Tüm verileriniz bulutta da olsa veri yedekleme ve felaket kurtarma hizmetlerini kullanmak son derece önemlidir.

Cybermag: Siber güvenlikte olmazsa olmaz hiç kuşkusuz insan faktörüdür. Aldığınız teknik tedbirlerin yanı sıra müşterilerinize farkındalık eğitimleri ve bilinçli teknoloji kullanımı açısından da destek veriyor musunuz?

Ömer Faruk ERÜNSAL: Zyxel olarak hem ürün ve çözümlerimiz hem de kurumların alabileceği önlemler hakkında düzenli olarak webinarlar düzenliyoruz.Zyxel.com.tr üzerinde “eğitimler” sekmesinden girip izleyebileceğiniz webinarların tamamı ücretsiz. Yaklaşık iki yıldır devam webinar eğitimlerimizde şu ana dek; KVKK hakkında merak edilenlerden evden verimli çalışma konusunda Zyxel olarak sunduğumuz çözümlere Wi-Fi 6 teknolojisinden Nebula platformumuzla ilgili tüm detaylara kadar birçok başlıkta hem son kullanıcılarımıza hem de iş ortaklarımıza hitap eden konuları ele aldık. Önümüzdeki günlerde de webinar eğitimlerimize devam edeceğiz.


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları