5G ÇEKİRDEK AĞ ZİRVESİ’NE BÜYÜK İLGİ
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından düzenlenen, HAVELSAN, Netaş ve ASELSAN’ın desteklediği 5G Çekirdek Ağ Zirvesi’nde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'nin, 5G teknolojisi için ürün geliştiren ülkeler arasına girmesinin şart olduğunu belirtti.
Bilkent Otel'de düzenlenen 5G Çekirdek Ağ Zirvesi'nin açılışında Arslan, bilgi ve iletişim teknolojilerinde ve özellikle mobil sektörde, sesli iletişimden veri iletişimine doğru hızlı bir eğilim olduğunu söyledi. Arslan, 4,5G seviyesinde hizmet sunan LTE-A mobil şebekesinin kurulması kararının, aynı zamanda 5G standartlarının tam olarak belirlenmesi ve ticari olarak devreye alınması sonrasında da 5G'ye geçişe uygun bir altyapının hedeflendiğini anlattı.
Bakanlık olarak vatandaşların makul tarifelerle gelişmiş teknolojik hizmetlerin sunulmasının önünü açmak ve altyapılar kurulurken milli Ar-Ge ve yerli üretim hedeflerinin çıtasını yükseltmeyi dengeli götürmek zorunda olunduğunu anlatan Arslan, "Bu amaçla yapılan ihalede, hem işletmecilere Ar-Ge şartı getirildi hem de kurulacak altyapıların yerlilik oranları belirtildi." dedi.
5G'nin insanları, nesneleri, ulaşımı, sağlığı ve şehirleri, kısacası yaşamın her alanında, her yerde, yüksek hızda ve kapasitede en az kesinti ve gecikmeyle birbirine bağlanması konseptinden yola çıkılarak ortaya konmuş bir mobil teknoloji platformu olarak düşünülmesi gerektiğini dile getiren Arslan, 5G ile kablosuz teknolojilerin aynı altyapı üzerinden hizmet vereceğini, konuya ilişkin çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
Arslan, "Geleceğe yönelik konular, sektörün tüm paydaşları asgari müştereklerde birleştiğinde somut çıktıya dönüşür, bir sinerji doğar ve daha sürdürülebilir olur. Bu vesileyle 5G Çekirdek AĞ Zirvesi'nin sonuçlarının ülkemizin ve sektörümün geleceğine faydalı olmasını diler, başarılar dilerim." ifadelerini kullandı.
"5G ile veri tsunamisi yaşanacak"
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan ise dünya genelinde akıllı cihaz sayısındaki hızlı artış, teknolojik gelişmeler, kullanıcıların hız, kapasite ve kapsama kalitesinin artması yönündeki talepleri gibi etkenlerin mobil geniş bant teknolojilerinde sürekli yeni gelişmeleri tetiklediğini belirtti. İnternete bağlı cihaz sayısındaki hızlı artış, M2M uygulamaları, nesnelerin interneti, haberleşme cihaz ve ekipmanlarındaki enerji verimliliği, artan hız ve kapasite talebinin, 5G ve ötesini gündeme getirdiğini ifade eden Sayan, küresel mobil endüstrinin son birkaç yıldır 5G’ye odaklandığını kaydetti.
Sayan, 5G'nin, içinde yaşanılan fiziksel boyut kadar sanal boyutun ön plana çıkacağı bir çağın başlangıcını simgeleyeceğini belirterek, şunları kaydetti: "MisOne şirketinin çalışmasına göre, 5G’nin ilk ticari uygulamalarının başlayacağı 2020 sonrasında bir veri tsunamisi yaşanması beklenmektedir. Kullanıcı ve cihaz sayısı mütevazi bir artış sergilerken, 2020 sonrası dünyada her kilometrekarede dolaşacak ortalama verinin 4 yılda bir 16 kat artacağı, bu talebi karşılamak üzere önceki nesle göre 25 kat fazla frekansa ve 2 bin kat fazla baz istasyonuna gereksinim duyulacağı öngörülmektedir. Bu da 5G için evrimsel değil devrimsel teknolojik ilerlemeyi, maliyet eksenli bir temelde zorunlu kılmaktadır."
Türkiye'nin tüketen ve pazar olarak görülen ülke konumunun 4,5G ihalesiyle üreten ve yerli ekosisteme sahip ülke olma yolundaki çalışmalarının hızla devam ettiğini dile getiren Sayan, üreticilere, yerlilik oranlarının tutturulması konusunda çağrıda bulundu.
5G Çekirdek Ağ Zirvesi açılış konuşmalarının ardından Çağrılı konuşmacı, 5GPPP Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Werner Mohr da 5G Çekirdek Ağ Teknolojileri ve beklentileri anlattı. Zirve’de gerçekleştirilen oturumlarda Ülkemizdeki 5G Konusundaki Gereksinimler ve Yol Haritası, ULAK Projesi ve 5G, 5G Çekirdek Ağ Teknolojileri ile Mobil İşletmecilerin 5G Yaklaşımları masaya yatırıldı.
"HAVELSAN 5G'nin yazılım kısmında olacak"
Zirvenin kapanış konuşmasını gerçekleştiren HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, HAVELSAN’ın yazılım şirketi olduğunu hatırlatarak, 5G’de Çekirdek Ağ teknolojilerinde yazılım kısmının büyük önem taşıyacağını söyledi. Bu nedenle HAVELSAN’ın 5G Çekirdek Ağ alanında diğer şirketlerle işbirlikleri geliştirerek sistemin içinde olmayı hedeflediğini aktardı. Atalay, zirvenin faydalı bir platform oluşturduğunu vurguladı.