CyberMag Dergisi Genel Yayın Yönetmenimiz A.Oğuzhan ALKAN Mavi Balina Olayı Hakkında Açıklama Yaptı
Türkiye’de çocukların yüzde 4’ü internette zorbalığa maruz kalıyor
SOME’ler oyun portallarını daha sıkı denetleyecek
BİLGİ Güvenliği Derneği Gençlik Platformu Başkanı ve CyberMag Dergisi Genel Yayın Yönetmeni A.Oğuzhan Alkan, Mavi Balina ve benzeri oyunların çocuklara ve gençlere verdiği zararlar nedeniyle BTK bünyesindeki Siber Olaylara Müdahale Ekiplerinin (SOME) oyun portallarını daha sıkı izlemeye başladığını belirterek, “Bu portallar üzerinden çocuklara link gönderiliyor. Bu linkler zararlı içeriğe sahip olabiliyor. Yapılan araştırmalar ortaya çıkardı ki Türkiye’de çocukların yüzde 4’ü, internette siber zorbalığa maruz kalıyor. Aileler çocuklarının sürekli oynadığı oyunları bilmeli, sosyal medyada onlarla arkadaş olmalı. Dehşet verici oyunlar hangi yaşta olursa olsun oynanmamalı” dedi.
“İnternette yeniliklere çok açık bir alan. Her gün farklı oyunlar devreye girebiliyor. Mavi Balina denen, gençleri intihara sürükleyen oyun da böyle. Bu oyunun engellenmesine yönelik standart bir adres yok. Oyun portallarından yönlendirilen kullanıcılar arasında özel linklerle yönlendiriliyor. Gönderilen bu link ile kişisel bilgileri oltalama (Phishing) yoluyla çalınan gençler yakın çevrelerindeki kişilerle ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kalıyorlar. Oyuna katılan kişilerin, oyun üreticisinin bilinçli tercihi ile gece saatlerinde yapılması istenen çeşitli ve ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları üzerinde etki bırakılmaya çalışılıyor. 50 gün boyunca devam eden bu sürecin sonunda, oyunu oynayan kişiler üzerinde yanlış değer yargıları ve değersizlik hissi uyandırılıyor son görev olarak intihara yönlendirme sağlanıyor.
Yapılan araştırmalara göre çocukların yüzde 4’ü internette zorbalığa maruz kalıyor. Aynı şekilde endişelendirici bir başka sonuç ise, istatistiklerin çocukların yüzde 20’sinin internette başkalarının siber zorbalığa maruz kalmasına tanık olduklarını, üstelik bu vakaların yüzde 7’sinde siber zorbalığa ortak oldukları. Anket; çocukların genelde siber zorbalık kurbanı olduklarını ailelerinden sakladıklarını gösteriyor. Bu aileler için çocuklarını koruma görevini daha da zor hale getiriyor.
Oltalama saldırıları her gün 100 milyon kişiye ulaşıyor. İnternet kullanıcılarının yaklaşık yüzde 55’i, her hafta yaklaşık bir oltalama sitesi ile karşılaşıyor. Türkiye, son yıllarda, başta Rusya ve Romanya olmak üzere birçok ülkedeki siber-dolandırıcılar için aktif bir hedef haline geldi. Bu saldırıların temel prensibi, farklı bir kimliğe bürünerek kullanıcıların bir linki çalıştırmasını ya da bir maili, siteyi açmasını sağlayarak arka planda kötücül yazılım başlatmak veya bir hedefe yönlendirmektir. Dolayısıyla sağlam insan kaynağınız (bilgi güvenliği uzmanları) ve sistemleriniz mevcut değilse, saldırının nereden geldiğini öngörmek neredeyse imkânsız.
Bütün bu örnekler siber güvenlik kavramanın önemini ve ülkelerin gelecekteki konumunu şekillendirmede ne denli büyük önem arz ettiğini gösterir nitelikte ve tehlikenin boyutunu belirlemekte mümkün değil. Klasik savaş yöntemlerinde az çok silahların etkisi hesaplanabiliyor ama siber savaşlarda menzilinizin ne olacağını öngörmek zor.
Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) var. SOME’ler bu oyun portallarını artık daha yakından takip ediyor. Yapılması gereken yakalanan bu kişilere verilecek cezanın ağır biçimde düzenlenmesi. Aileler sosyal medyada çocuklarıyla mutlaka arkadaş olsun. Sürekli oynadıkları oyunları izlesinler. İnternette çok güzel eğitim bilgilendirme oyunları var, çocuklarını onlara yönlendirsinler. Dehşet verici oyunları hiçbir yaşta oynamalarına müsaade etmesinler kendileri de oynamasınlar.”