Güvenli İnternet Gününde Daha Güvenli Bir Geleceğe Kucak Açın
Güvenli İnternet Gününde Daha Güvenli Bir Geleceğe Kucak Açın
Paul Ducklin, Sophos Kıdemli Güvenlik Danışmanı
9 Şubat, dünya genelinde Güvenli İnternet Günü olarak kabul ediliyor. Geçtiğimiz yıl başlayan küresel salgının hayatımızın pek çok alanında olduğu gibi siber güvenlikte de büyük değişimleri gündeme getirdiğine dikkat çeken Sophos Kıdemli Güvenlik Danışmanı Paul Ducklin, bu önemli günde internet kullanıcılarına yönelik tavsiyelerini paylaştı.
Güvenli İnternet Günü geldiğinde, genelde siber güvenlik koşullarının bir önceki yıla göre fazla değişmediğini görürdük. Ancak 2021 yılı öyle olmadı. Geçtiğimiz yıl başlayan küresel salgın ve bunun beraberinde getirdiği yeni yaşam tarzı pek çok şeyin değişmesine neden oldu. Amerika Birleşik Devletleri’nde pandeminin başladığı Mart ayının ortalarında yalnızca birkaç gün içinde internet kullanımı yüzde 25 arttı. İngiltere’nin regülasyon kurumu Opcom’un açıklamasına göre internet kullanımı rekor seviyelere yükseldi, insanlar uyanık oldukları zamanın dörtte birinden fazlasını internete bağlanarak geçirdi.
Bütün bunlar aslında sürpriz değil. İnternet çoğumuz için geçtiğimiz yıl adeta bir kurtarıcı görevi gördü. Evlere kapandığımız ve birbirimizden uzak kaldığımız böyle bir ortamda çalışmaya, eğitime, alışverişe, eğlenceye ve sosyalleşmeye zemin hazırladı. Dünyanın pek çok yerinde okullar uzun süredir öğrencilerin internet üzerinden katılımıyla sanal sınıflar şeklinde devam ediyor.
Bu dönemin bir diğer öne çıkan eğilimi çevrimiçi alışveriş oldu. Amerikan perakende devi Walmart çevrimiçi satışlarında %79 artışa imza atarken, Brezilya’da çevrimiçi alışveriş %66 büyüdü. Bu durum tüketicilerde olduğu gibi perakendecilerde de büyük bir değişimi gündeme getirdi. İngiltere’deki şirketlerin %15’i çevrimiçi satışları desteklemek ve artırmak için yeni personel istihdam ederken, %33’ü web sitesini güncelledi.
Ancak bu dönemde evlerinde tıkılıp kalan bir kesim daha vardı: Siber suçlular. Bunlar yıl boyunca toplumun sağlık konusundaki merak ve endişelerini kendi amaçları için suistimal etmekten ve insanları tuzağa düşürmekten çekinmedi.
Tüm bunları göz önünde bulundurarak, hazır Güvenli İnternet Günü de gelmişken çevrimiçi güvenliğe dair bazı alışkanlıklarımızı ve davranışlarımızı yeniden gözden geçirmekte fayda var.
1) Bir web siteniz varsa, güvenliğini sağladığınızdan emin olun.
Pandemi nedeniyle karantina ve kısıtlamaların gündem gelmesiyle, internetten satış yapmak çoğu küçük işletme için gelir elde etmenin yegâne haline dönüştü. Bunun sonucunda çoğu küçük işletme kurulduğundan beri ilk kez çevrimiçi alışverişe adım attı, web geliştiriciler web sitelerini hızla hayata geçirmek için büyük bir yarış içine girdi.
Bu durumda eğer bir web sitesi sahibiyseniz, bunu güvenlik ve ödeme sistemleri açısından bir kontrol etmek faydalı olacaktır. Ödeme yapabilecek gücünüz varsa bunun için bir güvenlik danışmanlık hizmeti almanızı öneririz. Bu sayede hangi noktaların zayıf olduğunu ve nerelere yatırım yapmanız gerektiğini görebilirsiniz.
Siteniz yalnızca HTTP üzerinden çalışıyorsa, site üzerinden akan bilgilerin başkaları tarafından okunamayacağından emin olmak için bir an önce HTTPS’e geçin. Web sitenizi kendiniz yönetmiyorsanız bunun için hizmet sağlayıcınızla görüşebilirsiniz.
2) Çevrimiçi alışveriş yapıyorsanız, kart verinizi paylaşırken dikkatli olun.
Kredi kartınızı çevrimiçi ortamlarda paylaşmak, finansal kaynaklarınızı da paylaşmak anlamına geldiğinden bu konuda temel bazı önlemleri her zaman göz önünde bulundurun. 2 adımlı doğrulamayı aktif hale getirin, bankanızın ve satıcının iletişim bilgilerini el altında tutun, kötüye kullanım durumunda ne yapmanız gerektiğini öğrenin, çevrimiçi alışverişlerinizde olabildiğince sanal kart kullanın.
3) Arkadaşlarınızı ve ailenizi siber güvenlik konusunda bilinçlendirin.
Pandemiyle birlikte internetle yüzeysel olarak ilgilenen pek çok kişi çok kısa sürede sıkı internet kullanıcılarına dönüştü. Eskiden mesajlarını kontrol edip birkaç habere bakmakla yetinen bu kesim, farklı platformları keşfederek tanımadıkları kişiler de dahil olmak üzere pek çok kişiyle iletişim kurmaya başladı.
Bu noktada ailenizi ve arkadaşlarınızı yaygın internet dolandırıcılık taktikleri hakkında bilinçlendirmeniz büyük önem taşıyor. Tuzağa düşürmeye yönelik telefon aramalarından sahte kargo mesajlarına, hatta sahte aşı randevularına kadar dolandırıcıların ne gibi tekniklere başvurduğunu ve bunların nasıl anlaşılabileceğini onlarla paylaşın.
4) İnternete bağlandığınız cihazların güvenliğini sağlayın.
İnternete bağladığınız cihazları güvenli hale getirin. Bunun için güvenilir güvenlik çözümlerinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca Wi-Fi ağınızın dışarıdan müdahaleye izin vermeyecek şekilde güven altına alındığından da emin olun.
Kendinizi ve sevdiklerinizi internette güven altına almak için başınıza kötü bir şey gelmesini beklemeyin. Bunun için hemen şimdi harekete geçin.
Paul Ducklin, Sophos Kıdemli Güvenlik Danışmanı