IEEE 5G SUMMIT ISTANBUL ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ



IEEE 5G SUMMIT ISTANBUL ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ülkemizde 5G alanında yapılan çalışmaları desteklemek amacıyla, IEEE Communication Society, Gazi Üniversitesi, İTÜ, Lüksemburg Üniversitesi, Kolombiya Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi, Cezayir Hassan II Kazablanka Üniversitesi iş birliği ile 13-14 Haziran 2019 tarihleri arasında İTÜ ev sahipliğinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu desteği ile HAVELSAN, İTO, İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu, ARGELA, NETSIA, HTK ve ULAK A.Ş. katkılarıyla yapılan IEEE 5G SUMMIT İstanbul Zirvesi başarıyla tamamlanmıştır.

Zirveye çoğunluğu ülkemizden olmak üzere 13 ülkeden (ABD, Çin, Finlandiya, Tunus, İngiltere, Polonya, Japonya, Lüksemburg, Almanya, Portekiz, Tunus, İsveç, Türkiye) 178 kişi ön kayıt yaptırmış, 76 uzman katılmıştır.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Zirve Başkanı ve Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu zirvenin gayesinin; akademi ve iş dünyasından uzmanları bir araya getirmek, “5G Teknolojileri, Uygulamaları ve Standartları; Büyük Veri ve Analitiği; M2M; Yapay Zeka, Makine Öğrenimi, Derin Öğrenme; Bulut Bilişim ve Nesnelerin İnternetine (IoT); Sanal Gerçeklik; Dijital İkiz; Otonom ve Zeki Robotlar; Yeni Nesil Ağlar (SDN, vb.)" gibi konuların derinlemesine anlaşılmasına katkı sağlamak, yapılan yeni uygulamaları paylaşmak, gelinen noktayı değerlendirmek, ve sonuçta 5G Ekonomisinin gelişmesine katkı sağlamak olduğunu açıklamıştır.

Zirvede açılış konuşması yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcımız Sn. Dr. Ömer Fatih SAYAN, gelecek 10 yılda iletişimin yüzde 10'u insandan insana olacağı bir dönemde geleceğe hazırlanmak için kamu, özel sektör ve akademinin beraber çalışması gerektiğini, ülkemizde bunun için "5G Vadisi Açık Test Sahası" kurduklarını, "nitelikli personel yetiştirilmesi, kümelenme çalışmaları, ulusal ve uluslarası etkinliklerin ülkemizde yapılması, standartların oluşturulması, vb" çalışmalarını desteklediklerini, Ankara'da kurulan merkezin aynısını İstanbul'da da açmak üzere olduklarını, ülkemizde daha çok üniversite, araştırma merkezi, şirketler ve start-upların da 5G testlerini yapabilmelerine katkı sağlamak için altyapıyı genişletmeyi hedefledikleri, teknoloji geliştirmenin sadece teknik bir konu olmadığını bunun ekonomiyi ve politikayı da içerdiğini, teknoloji konusunda verilecek kararların makul, rekabetçi ve akılcı olması gerektiği, 5G'de açık ve akıllı yaklaşımların (open ve smart) gündemde olduğu bir dönemde bulunduğumuzu, teknolojik bağımsızlığı elde etmeden ekonomik bağımsızlığında elde edilemeyeceğini belirtmiştir.

IEEE 5G SUMMIT İstanbul etkinliğine; alanında en iyi uygulamacılar, araştırmacılar, Dünya IPv6Forum Başkanı Prof. Dr. Latif Ladid, 6G’nin fikir babası Arı Pouttu, en iyi uygulamacılardan Dr. Chih-Lin I, 3GPP-TSG Başkan Yardımcısı, 5G Şirketlerinin üst düzey araştırma ve ürün geliştirme yöneticileri, IEEE Dünya 5G organizasyonların yöneticileri olmak üzere çok sayıda saygın ve öncü bilim insanı, yönetici ve araştırmacı sunum yapmıştır. Sunumlarda; küresel ekosistemde geçerli kullanıcı senaryoları, yaygınlaştırılmada karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri, farklı alanlarda geliştirilen en iyi uygulama örnekleri, yeni teknolojilerde tasarım yoluyla yerleşik güvenlik ve gizliliğin sağlanması amacıyla neler yapıldığı ve yapılması gerektiği, gerçekleştirmenin önündeki problemler, yapılan uluslararası projeler, yapılması gerekenler ile olası işbirlikleri tartışılmıştır.

5G teknolojilerinin ve uygulamalarının; daha fazla hız, düşük gecikme süresi ve yüksek yoğunlukta cihaz desteği sağlanması ile daha kaliteli bir iletişimi garanti etmesi hem yeni ve iddialı uygulamaların geliştirilmesi hem de bunları kullanıcılara gecikmesiz aktarılmasına yardımcı olması beraberinde pek çok yeni çözümlerin geliştirmesinin önünü açmaktadır. Bunun yeni fırsatları oluşturacağı, inovasyon ve yeni girişimlerin önünü açacağı, tarımdan ulaşıma, haberleşmeden eğitime, sağlıktan güvenliğe, üretimden dağıtıma, açık kaynaktan kritik alanlara, genelden özele veya özelden genele pek çok alanda digital değişim ve dönüşümü hızlandıracaktır.

Ülkemizde bu tür etkinliklerin artarak devam etmesi, yapılan çalışmaların ve uygulamaların paylaşılması, gelecek projeksiyonlarının gözden geçirilmesi, karşılaşılan veya karşılaşılabilecek problemlerin önceden tartışılması ve hızlıca çözümler geliştirilmesi, nitelikli insan kaynağının arttırılması, altyapıların genişletilmesi, kapsamının iyi anlaşılarak farklı alanlarda projeler geliştirilmesi, ve sonuçta 5G ekonomisinin oluşturulmasına büyük katkı sağlayacaktır.


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları