KAMU*BIB 19’da DİJİTAL DEVLETİN ŞİFRELERİ MASAYA YATIRILDI



KAMU*BIB 19’da DİJİTAL DEVLETİN ŞİFRELERİ MASAYA YATIRILDI

TBD tarafından düzenlenen, Kamu BIB-19’ etkinliğine katılan Platin Bilişim Genel Müdürü Ayhan Bamyacı, bilgi güvenliğinde hız ve kullanılabilir güvenlik’ konusuna dikkat çekti. 2019 yılında dünya genelinde 6 milyon siber güvenlik uzmanına ihtiyaç duyuracağını hatırlatan Bamyacı, sektör temsilcilerini teknoloji yatırımları konusunda geç kalmaları için uyardı.

 

Kamu hizmetlerinin e-dönüşümü ve dijital devlet yapısının da en önemli yapı taşlarını teşkil eden Veri Koruma, Arşivleme, İş Sürekliliği, IT Altyapı Yönetimi ve Güvenlik konularında profesyonel çözümler sunan Platin Bilişim, TBD Kamu-BİB’19 etkinliğinde, siber güvenlik alanındaki en yeni teknolojiler hakkında sektör temsilcilerini bilgilendirdi.

Bilişim sektörünün önde gelen firmalarının ‘Dijital Devlet’ için bir araya geldiği organizasyonda bir konuşma yapan Platin Bilişim Genel Müdürü Ayhan Bamyacı, kamu kurumlarının ve üniversitelerin bilişim yöneticileri ile bir araya gelerek, her geçen gün daha zeki hale gelen siber tehditlere karşı alınacak önlemler hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

Tehditler her geçen gün daha zeki bir hal alıyor

Yapay zeka hem tehdit hem de fırsat!

“Kamu Bilişim Zirvesi, bilişim sektörünün en önemli etkinlikleri arasında yer alıyor. Ülke menfaatleri açısından titizlikle üzerinde durulması gerektiğini savunduğumuz siber güvenlik konusunun etkinliğin teması olarak ele alınmasını son derece yararlı buluyorum. Siber güvenlik artık günümüzde bir nevi ölüm - kalım meselesi haline geldi. Artık yazılım güvenliğinin temel bileşenleri içerisinde saldırı öncesi önlemler, izleme ve takip, arşivleme, yedekleme, felaket önleme, saldırı anı aksiyonlar, olay yeri araştırma, saldırı sonrası aksiyonlar gibi farklı konseptler bulunmakta. Tehditler her geçen gün daha zeki bir hal alıyor. İnsan benzeri yapay zekâ ürünü zararlı yazılımlara karşı tetikte olmak gerekiyor. Yüksek profile sahip hedeflere karşı çok daha güdümlü siber saldırılar gerçekleştiriliyor. Siber saha önümüzdeki yıllarda ülkelerin çetin mücadeleler yaşayacağı çok kritik bir savaş alanı da olacak. Hatta bunun öncü çatışmalarının günümüzde zaten yaşanmakta olduğunu görüyoruz.” dedi.

KamuNet ile tüm kamu kurumları tek bir VPN bulutunda

Ayhan Bamyacı, etkinlikte yaptığı konuşmasında yalnızca kamu kurumları için oluşturulmuş VPN ağı KamuNet’in önemli bir siber güvenlik adımı olduğunu, KamuNet’e dahil olmak için kamu kurumlarının minimum güvenlik altyapı gereksinimlerini karşılaması gerektiğini hatırlattı.

KamuNet’e dahil olmak için yapılan ön hazırlıkların kamu kurumunun siber tehditlere karşı güvenlik kalkanlarını oluştururken, KamuNet’e dahil olduğunda ise sadece kamu kurumlarının erişebildiği bir sanal özel ağa, VPN’e bağlanmış oluyor. Bu ülkenin siber savunması anlamında devrim niteliğinde bir hamledir” dedi.

Kamu kurumlarının 2 yıldan az süresi var!

“Tüm kamu kurumlarının acilen Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemlerini kurmaları gerekiyor. Ayrıca personeline siber güvenlik eğitimi vermesi, belgeleri gizlilik derecesine göre sınıflandırması, şifrelemesi, sistemler üzerinde penetrasyon yani sızma testleri yaptırması ve tespit edilen açıkların giderilmesi, log kayıtlarının sürekli olarak incelenmesi, sunucu ve istemci ağlarını birbirinden fiziki olarak ayırması ve araya güvenlik katmanı yerleştirmesi gibi birçok siber güvenlik konusunda alınması gereken tedbirler bu tebliğ ile yasal zorunluluk olarak yayımlandı. Tüm bu çalışmaların 2 yıl için tamamlanması için kamu kurumu yöneticilerinin hiç vakit kaybetmemesi gerekiyor” diye konuşan Bamyacı sözlerini şöyle sürdürdü:

 

Türkiye’nin acilen 21 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyacı var!

Yapılan yeni yasal düzenlemeler ile Türkiye’nin acilen 21 bin siber güvenlik uzmanı ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Kamu kurumlarına atanması beklenen 1000 yeni siber güvenlik uzmanı da bu sayıya dahil. Kanun dalga dalga tüm şirketleri kapsadığında bu ihtiyaç katlanarak artacak demektir.”

Ayhan Bamyacı, konuşmasında 2019 yılında dünya genelinde 6 milyon siber güvenlik uzmanına ihtiyaç olacağını öngördüklerini belirterek, “Türkiye’nin ise bu yıllarda en az 60 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyacı olacağını tahmin ediyoruz. İhtiyacın bu denli katlanarak artıyor olmasından çıkaracağımız sonuçların başında, siber güvenliğin önemi artmaya devam edecek demektir. Öte yandan geleceğin parlak mesleklerinden birisi siber güvenlik uzmanlığı olmaya devam edecek diyebiliriz. Bir diğer sonuç da, siber tehditler de artacak ve güçlenecek demektir.” Sözleri ile konuşmasını tamamladı.


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları