Kaspersky Lab, siber güvenlik sektöründeki cinsiyet ayrımını ortadan kaldırmayı hedefliyor



 Kaspersky Lab, siber güvenlik sektöründeki cinsiyet ayrımını ortadan kaldırmayı hedefliyor

 

Kaspersky Lab, kadınları BT sektöründe kariyer edinmeleri için cesaretlendirmenin ve desteklemenin önemini vurguluyor.

Son yıllarda çok daha fazla kadın kurumsal basamakları tırmanarak iş dünyasında önemli pozisyonlara geliyor. Bu kadınlar genç kızlar için de birer rol model oluyor. Ancak, Kaspersky Lab’in “Yüzde 11’in Ötesinde: Kadınların Siber Güvenlik Sektörüne Girmeme Nedenleri Üzerine Bir Çalışma” adlı araştırmasına göre kadınlar siber güvenlik sektöründe pek fazla yer almıyor. Sektördeki toplam iş gücünün yalnızca %11’ini kadınlar oluşturuyor. Raporda, siber güvenlik sektörünün neden kadınlar için zorlu bir kariyer yolu olmaya devam ettiğine dair ilginç bilgiler yer alıyor.

Rapora göre, siber güvenlik sektöründeki kadınlar acı bir gerçekle karşı karşıya kalıyor: Bir oda dolusu erkeğin içindeki tek kadın olmak. Bu da, çoğu kadının bu alanda bir kariyer peşinde koşmaktan vazgeçmesinin ana nedenlerinden biri olabilir. Sektörde kadın çalışanların az olmasının bir kar topu etkisi yapabileceğini vurgulamak da önemli. BT güvenliği sektöründe ne kadar az kadın olursa, bu sektörü düşünen kadınların ilgilerini kaybetme olasılığı da o kadar fazla olabilir. (ISC) ² ve bünyesindeki Siber Güvenlik ve Eğitim Merkezi tarafından gerçekleştirilen 2017 Global Bilgi Güvenliği İş Gücü Çalışmasında, katılımcıların %42’si ilgilendikleri kariyer yolunda kendi cinsiyetlerinde bir rol modele sahip olmanın önemli olduğunu kabul etti. Çalışmaya katılan kadınların yarısı, kadın erkek oranının eşit olduğu bir ortamda çalışmayı tercih ettiğini dile getirdi.

Çalışmada ayrıca kadınların, siber güvenlik sektöründeki işverenlerin hangi becerileri aradığını ve iş için doğru özelliklere sahip olup olmadıklarını genellikle bilmediği ortaya çıktı. Kadınlara neden siber güvenlik sektöründe bir kariyer tercih etmedikleri sorulduğunda; kod yazma deneyiminin olmadığını (%57’ye karşı %43), bilgisayarlara hiç ilgi duymadığını (%52’ye karşı %39), siber güvenlik konusunun farkında olmadığını (%45’e karşı %38) ve matematik bilgisinin yeterince iyi olmadığını (%38’e karşı %25) belirtenlerin, erkeklere kıyasla daha fazla olduğu görüldü. Farkındalığın açıkça en büyük sorun olduğunu bu sonuçlardan görmek mümkün çünkü günümüzde şirketler yalnızca kod yazan kişiler aramıyor. Eleştirel düşünme ve problem çözme gibi beceriler de siber güvenlik sektöründe bir kariyer elde etmek için büyük önem taşıyor. Ancak sektörün üzerindeki algı yalnızca işin teknik tarafına odaklanıyor.

Kaspersky Lab Kıdemli Güvenlik Analisti Noushin Shabab, “Genç bir kızken bulmacalar ve masa oyunları beni her zaman büyülerdi. Bu da programlamayı sevmeme ve ardından bir güvenlik araştırmacısı olmama yol açtı. Kaspersky Lab Global Araştırma ve Analiz Ekibi’nde (GReAT) diğer uzmanlarla birlikte gelişmiş siber saldırıları inceliyor, Gelişmiş Kalıcı Tehditleri (APT), siber istihbarat çalışmalarını, önde gelen zararlı yazılımları, fidye yazılımlarını ve diğer tehditleri ortaya çıkarıyorum. İşim yalnızca teknik beceriler gerektirmiyor. Ayrıca farklı açılardan düşünmek ve saldırganlara ayak uydurmak için kararlı ve yaratıcı olup, başkalarıyla birlikte rahatça çalışabilmek gerekiyor.” dedi.

 

Araştırma, siber güvenlik sektörüne ait klişelerin de kadınlara itici geldiğini gösterdi. Sektörle ilgili “hacker” gibi terimlerin genellikle olumsuz etkileri olduğu kabul ediliyor. Kadınların üçte biri siber güvenlik profesyonellerinin “bilgili fakat tuhaf”, dörtte biri ise “zeki fakat anti-sosyal” kişiler olduğunu düşünüyor. Bu da, her altı kadından birinin siber güvenlik sektöründe çalışmanın sıkıcı olabileceğini düşünmesinin nedenleri arasında yer alabilir. Shabab bu konuda şunları söylüyor: “Siber güvenlik profesyonellerinin imajı değişiyor. Yaptığımız diğer çalışmalara göre, WannaCry ile birlikte genç kadınların yarısından fazlası (%58); TV, radyo ve internet haberlerinde siber güvenlik sektörüne ilgi gösterdi. Bu ilgiyi doğru bir şekilde yönlendirmek gerekiyor.”

Kadınların siber güvenlik sektörüne girmesinin önündeki engelleri daha iyi anlamak için çeşitli kurumlarla birlikte çalışan Kaspersky Lab, bunlara ek olarak Kaspersky Lab Academy, Kaspersky Lab Siber Güvenlik Sertifikası ve Kaspersky Cyber Days gibi çok sayıda girişimle sektörü ve çalışma fırsatlarını tanıtmayı ve profesyonellerin eğitimlerini iyileştirmeyi amaçlıyor.

Shabab’a göre, daha fazla kadın BT güvenliğini keşfettikçe bu sektör onlar için çok daha hızlı bir şekilde popüler kariyer seçeneklerinden biri haline gelecek. Shabab, “Bu fırsatı kendi başına keşfeden şanslı kişilerden biriyim ve şimdi daha fazla kadını beni takip etmeleri için cesaretlendirmek istiyorum. Bir siber güvenlik araştırmacısı olmanın ilginç noktalarından biri, bazı insanlar gün içinde 100 tane e-posta gönderip alırken, benim bir saat içinde binlerce kişiyi en son çevrim içi dolandırıcılık yönteminden kurtarabiliyor olmam. Ayrıca, siber saldırganlar normal iş saatlerinde çalışmadığı için benim işim de dolayısıyla esnek oluyor. Bu nedenle beni bir laboratuvarda, veri merkezinde, ofiste, evde ve hatta en sevdiğim kafede çalışırken bulmanız mümkün. İşim yaşam tarzımı şekillendiriyor. Siber güvenliğin her an aktif olan doğası benim de insanları ve işletmeleri zararlı yazılımlara karşı korumak için sürekli yeni yollar düşünmem anlamına geliyor ve bunu seviyorum.” diyor.

Siber güvenlik sektöründeki cinsiyet ayrımını ortadan kaldırmaya çalışan Kaspersky Lab, bunun yanı sıra ilham verici kadın maceracıların yolculuklarına da gururla sponsorluk yapıyor. Şirket en son, tamamen kadınlardan oluşan ilk Avrupalı Arap Kuzey Kutbu yolculuğuna sponsor olduğunu duyurdu. Nisan ayında Arap Yarımadası’ndan başlayacak olan yolculuk 10 gün sonra coğrafi Kuzey Kutbu’nda son bulacak.

Kaspersky Lab Ticari Faaliyetlerden Sorumlu Başkanı Alex Moissev, “Mevcut statükoya meydan okuyup yazılımcı, programcı ve siber güvenlik araştırmacısı olan kadınlara dolu bir şirket olarak, daha çok genç kadını kendilerinden beklenmeyeni yapmaları için cesaretlendirmeyi hedefliyoruz. İster Kuzey Kutbu’na ulaşmak ister kod yazmayı öğrenmek veya siber güvenlik uzmanı olmak olsun onlara destek vermek istiyoruz.” dedi.

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları