Kişisel Bilgilerinizi de Bilen Dolandırıcılık Çetelerine Dikkat Edelim!



Kişisel Bilgilerinizi de Bilen Dolandırıcılık Çetelerine Dikkat Edelim!

Oğuz Yılmaz Labris Network Kurucu Ortağı

Daha birkaç hafta önce Yemek Sepeti isimli internet sitesinden 21,5 milyon vatandaşın verilerinin çalındığından bahsetmiştik. Bu yetmedi, Facebook isimli sosyal medya şirketinin 2019 yılındaki bir güvenlik açığı nedeniyle çaldırdığı, içinde 20 milyon Türk vatandaşının da olduğu bu 533 milyon kişinin verileri internette yeraltı sitelerinde satışa çıktı.

Bugünlerin haberlerinde de bolca dolandırıcılık olayı var. Daha yeni İstanbul’da bir çete çökertildi. Bir değil belki de onlarcalar. Bir senaryoda, ev telefonlarından arayarak polis olduklarını söylüyor, size sizin isminizi söylüyor ve sizi öncelikle bir korkuya doğru ilerletmeye başlıyorlar. Mesela sizin hesaplarınızın terörle ilişkili kullanıldığını belirtiyorlar. Sizin kimlik numaranızı söyleyerek güven kazanıyorlar. Yetmezse ev ahalisinden birinin ismini hatta onun annesinin ismini de biliyor ve söylüyorlar. Yani, çok farklı noktalardan bilgi alarak bir keşif çalışması yapmışlar.

Kendilerine inanmanız için bu yetmediyse, bir polis ismi ve sicil numarasını vererek, “isterseniz 155’ten doğrulayabilirsiniz” diyorlar. Bir kandırmayla telefonu kapattırmadan 155’i tuşlatıp, “155’miş gibi” cevap veriyor, doğruluyor ve güveni perçinliyorlar. Bundan sonrasında sizin internet bankacılığınıza erişip para aktarımı için gelen mesajlardaki kodları istiyorlar. Bugünlerde oldukça yaygın! Dikkatli olun. Kendini polis ve benzeri şekilde tanıtan telefon aramalarına inanmayın! Bankalar bu tür işlemleri alarm sistemleri ile engellemeye çalışsa da dolandırıcının hızına erişemeyebilir.

Bu amaçla ev telefonlarının kullanılması da manidar. Bir hattın sahibi bilgisi nasıl sızıyor? Ev ahalisinin T.C. kimlik numarası, onların annesinin ismi nasıl sızıyor? Elbette bunların bir kısmı girişte bahsettiğim bilgi hırsızlıkları ile. Kalanı çeteye yardım edenlerden.

Bir diğer bilgi yayılması yolu da maalesef kişisel bilgiye sahip işletmelerin bu bilgileri paylaşması. İnternet, cep telefonu, televizyon yayını aboneliği ve benzeri diğer servisleri satmak için birçok telefon araması alıyoruz. Bu pazarlama çalışmasında ana işletmeci şirket, altta pazarlama şirketlerini kullanıyor. Bilgileri de yasal şekilde alt yüklenicilerine paylaşılıyor. Bilgilerin paylaşıldığı pazarlama şirketlerindeki kötü niyetli kişiler mi bu bilgilerimizi satıyorlar diye düşünmeden edemiyorum.

Bu konularda emniyet güçlerimize de Allah kolaylık versin. En okumuşunu, en profesörünü, en farkındalığı yüksek olanı dahi kandırabilen bu çetelerle baş etmek kolay değil. Lütfen sadece kendiniz değil, aile büyüklerinizi ve aile küçüklerinizi bu konulara karşı tekrar uyarın. Özellikle bugünlerde.

 

Oğuz Yılmaz

oguz.yilmaz@tasav.org


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları