Kritik Altyapıların Güvenliğinin Sağlanmasında Türkiye’de Bir İlk Olan Ulusal Test Yatağı Merkezi Açıldı
Kritik Altyapıların Güvenliğinin Sağlanmasında Türkiye’de Bir İlk Olan Ulusal Test Yatağı Merkezi Açıldı
Yerli ve milli bütünleşik siber güvenlik çözümleri geliştiren STM Savunma Teknolo-jileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ile Sakarya Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen iş birliği ile elektrik dağıtımı ve su yönetimi altyapılarının güvenliğini sağlayacak çalışmalara ev sahipliği yapacak olan “Ulusal Test Yatağı Merkezi”nin açılışı yapıldı.
Üniversite - Sanayii İş birliği çerçevesinde, 31 Ekim 2019 tarihinde STM ve SAÜ arasında imzala-nan protokolle çalışmaları başlatılan “Kritik Altyapılar Ulusal Test Yatağı Merkezi”nin açılış töreni 2 Şubat’ta gerçekleştirildi. SAÜ Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesinde yapılan tören Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Sakarya Vali Yardımcısı Murat Karasu, Sakar-ya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz ile Sakarya il protokolünden davetliler, STM ve üniversite yönetimi, aka-demisyenler katıldı.
“Kritik altyapılarda siber saldırılara hazır olmalıyız”
Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, törende yaptığı konuşmasında kritik altyapılarda ortaya çıkabilecek sorunların devletin ve toplumun güvenliği ile ekonomik, sağlık ve refah gibi değerlere büyük zararlar verebileceğine değinerek, bilgi ve iletişim altyapısının diğer tüm altyapılarla ilişkisi nedeniyle ayrı bir öneme sahip olduğunu söyledi. Kritik altyapılara haiz sektörlerin sıklıkla siber suçluların hedefi haline geldiğini ifade eden Sayan, siber saldırıların şehirlerin ve tüm ülkenin gün-lük hayatını sekteye uğratma ve telafisi mümkün olmayan kayıplara sebep olma potansiyeli taşıdığını kaydetti.
Dünyada bilişim alanında kurgulanan felaket senaryolarının sıklıkla denenmeye başlandığına ve siber saldırılarla ülkelerin diz çökmeye zorlandığına işaret eden Bakan Yardımcısı Sayan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu nedenle kritik altyapılar ve sektörlerin korunabilmesi için gerekli tedbirleri almak, sınırda 24 saat nöbet tutmak ve radarla hava sahamızı gözlemlemek kadar önemlidir. Bunun için öncelikle haberleşme altyapısının güvenli olması, savunmanın buradan başlatılması gereklidir. Türkiye’nin siber güvenlik üssü olan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) ülkemizin dijital sınırla-rını korumak için bakanlığımız desteği ile BTK bünyesinde 7 gün 24 saat çalışan bir kale gibi du-ruyor. Siber güvenlik alanındaki çalışmalarımızın etkisini uluslararası göstergelerde de görüyoruz. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği Global Siber Güvenlik Endeksinin 2019 yılında yayımlanan raporuna göre, ülkemiz bir önceki yıla göre 23 sıra birden yükselerek, dünyada 20. sıraya çıktı, Avrupa’da da 11. sırada yer aldı.
Kritik altyapıların korunması sadece ulusal bir konu olarak görülmemelidir. Yakın geçmişte yaşa-nan siber olaylarda küçük bir kontrol sisteminin ele geçirilmesi ile başlayan gelişmelerin tüm ül-keyi etkileyebildiğine şahit olduk. Geçtiğimiz yıllarda Gürcistan, Estonya, İran ve ABD’de enerji merkezlerine sızılmış ve binlerce kişi elektriksiz kalmıştı. Enerji merkezilerine yapılan saldırılar ülkelere zararlar verebilmektedir. Özellikle Covid-19 pandemisi döneminde sağlık sisteminde yaşanabilecek saldı-rının sonuçları telafi edilemez olacaktır. Biz de Bakanlık olarak Cumhurbaşkanımızın başlattığı Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda bilgi ve iletişim teknolojileri alanında sürdürülebilir yerli ve milli ekosisteminin geliştirilmesini stratejik hedefler olarak görüyor ve bu alanda yapılan çalışmaları önemsiyoruz. Bu kapsamda 5G projesi geliştirildi. 5G’nin kritik altyapıları barındıran dikey sektör-lerle olan etkileşimi, bu altyapıların güvenliğini sağlama noktasında daha da önemli hale geliyor. AR-GE alanında sanayi ile kamu ve üniversiteler arasındaki ilişkinin geliştirilerek, bu iki kesimin birbirinin ihtiyaç ve beklentilerini anlamalı, ortak bir amaç etrafında akademinin kuramsal altyapı-sı ile şirketlerin inovasyon kabiliyetleri birleştirilebilmelidir.
Sakarya Üniversitesi ve STM iş birliği ile oluşturulan Ulusal Test Yatağı Merkezi bu kapsamda güzel bir örnek. Kritik altyapıların güvenliği konusunda kapasite geliştirilmesi, akademik çalışma-ların üniversite-sanayi iş birliği ile yerli ve milli somut projelere dönüşmesi ve kritik altyapıların siber güvenliği ile alakalı dayanıklılığının artırılmasına katkı sağlanacak olması bizleri mutlu ediyor. Merkezin aynı zamanda bir AR-GE merkezine dönüşecek olması da heyecan verici. Merkezin akademik çalışmaların gerçek ortamda modellenmesi ile 2023 hedefleri doğrultusunda yerli ve milli üretime dönük girişimleri de artıracaktır. Merkezin hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenleri kutluyorum.”
“Sektöre katma değeri yüksek bir hizmet sunuyoruz”
Rektör Savaşan da bir yılı aşkın süredir üzerinde çalışılan projenin sonuçlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Başta İbrahim Özçelik hoca olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederim. Üniversitelerin en önemli fonksiyonlarından biri bir kez daha üniversitemizde ete ve ke-miğe büründü. Bu test yatağı Türkiye’de bir ilk ve inanıyorum ki kritik altyapıların güvenliğinin sağlanması bakımından sektörün önemli bir ihtiyacını karşılayacak. STM gibi önemli bir savunma sanayi kuruluşumuzla iş birliği yaparak sektöre katma değeri yüksek bir hizmet sunabilme imkânına kavuştuk” diye konuştu.
Yeniliğe açık yönetim kültürü ile eğitimde değişimi sadece yönetmekle kalmayan, aynı zamanda ona yön veren bir üniversite olduklarını ifade eden Rektör Savaşan, “Sakarya Üniversitesi, gurur-la ifade etmek isterim ki eğitim alanında birçok yeniliğin mucidi, ilk uygulayıcısıdır. +1 uygulaması bu üniversiteden Türk yükseköğretim sistemine yayıldı. UMDE dediğimiz Uygulamalı Mühendislik Deneyimi Eğitimi ve İşyeri Fakültede modelleri öğrencileri eğitimleri sırasında sektörle tanıştıran onlarla entegrasyonu sağlayan özgün modellerimiz. 2018’de yeni bir SAÜ markası olarak sektör derslerini başlattık ve İlgi Alanları Uygulaması, Öğrenci AR-GE Uyumu projesi gibi birçok yeniliği gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.
“Üniversite-sanayi iş birliğinin somut örneği”
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, açılış konuşmasında siber güvenlik kabiliyetlerini kritik sivil alanlar için de genişlettiklerini aktararak, “siber güvenlik, kritik sivil altyapılarımızın işlerliğini sür-dürebilmesi açısından da önemli bir alan olarak ortaya çıkıyor. Elektrik enerji şebekeleri ve su yönetimi gibi aksadığı durumlarda toplum düzenini ve hayatın akışını etkileyebilecek hizmetlerin aksamaması ve bu altyapıların siber güvenliğinin sağlanması için test ortamı sunacak Ulusal Test Yatağı Merkezimizi ülkemizde bir ilk olarak faaliyete geçiriyoruz. Gerek akademik gerekse sektö-rel çalışmalara imkan verecek bu merkezimizi Sakarya Üniversitesi iş birliğinde ülkemize kazandı-rarak, Üniversite-Sanayii İş Birliğine yönelik somut bir gelişme sunduğumuz ve önemli bir boşlu-ğu doldurduğumuz için gururluyuz. Temennimiz ülkemizin sahip olduğu bu kabiliyeti; haberleş-me, ulaşım ve enerji üretim tesislerine varıncaya kadar genişleterek test yatağı merkezlerimizi çeşitlendirmek ve bu alanda rekabetçi ürünler de oluşturulmasına zemin hazırlamak” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri ve davetliler Ulusal Test Yatağı Merkezi’ni gezdi.
Millileşme ön planda
Açılışı yapılan Test Yatağı Merkezi’nde, başlangıç aşamasında Enerji ve Su yönetim sistemlerinin modellemesi yapılıyor. Akademik çalışmaların gerçek ortamda modellenmesi ile ülkenin sahip olduğu bilgi dağarcığının genişlemesi ve 2023 hedeflerine paralel bir şekilde yerli ve milli üretimler konusundaki girişimlerin artması amaçlanıyor. Siber güvenlik ortamında oldukça önem taşıyan kritik altyapılar kapsamında planlanan proje ile hem kontrol sistemlerinin yerlileşmesi hem de bu sistemlerin güvenliğinin milli imkanlarla sağlanması hedefleniyor.