Siber Güvenlik Sektör Zirvesi Göz Doldurdu



Siber Güvenlik Sektör Zirvesi Göz Doldurdu

Siber Küme Ekosistemi Güçlendirmeye Devam Ediyor

Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi 3’üncü Sektör Zirvesi, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç başkanlığında 11 Şubat 2022 tarihinde Antalya’da başladı.

Açılış konuşmalarını Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Fatih Ömer Sayan ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır yaptı.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. İsmail Demir, teknolojinin en hızlı değişiminin yaşandığı alanların başında gelen bilişim teknolojilerinin, ülkelerin açık veya gizli mücadele alanlarından birine dönüştüğünü belirtti.  Son iki yıldır yaşanılan küresel salgının, uzaktan çalışmanın da yaygınlaşması neticesinde verilerimizin güvenliğini sağlamanın ne kadar önemli olduğunu hatırlattığının altını çizdi ve yerli siber güvenlik ürünleri kullanmanın en verimli ve hızlı çözüm olduğunu vurguladı.

Demir: “Kümelenmemizin 3,5 yıl boyunca Pazara Erişim, İnovasyon, Yeteneğe Erişim, Etkileşim ve Teknolojik Üstünlük başlıklarında gelişimi sağlamak adına 200’ün üzerinde etkinlik gerçekleştirdiğini gururla ifade etmek isterim. Yurt içi ve yurt dışı pazarlarda, firmalarımızı farklı sektörlerdeki alıcılarla bir araya getirmek adına düzenlenen organizasyonların en önemli çıktısı, firmalarımızın satışlarını artırmak ve büyümelerini sağlamaktır. Ülkemizde bir ilk olan ve Kümelenmemiz tarafından hazırlanan Ürün-Hizmet-Eğitim kataloglarımız ile siz değerli firmalarımızın ürünleri, hizmetleri ve eğitimlerini dünyanın dört bir yanında tanıtmak ve ülkemizin ihtiyaçlarının karşılanması noktasında ihtiyaç makamlarına sunmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

SSB Başkanı ayrıca Siber Kümenin 3,5 yıl boyunca Pazara Erişim, İnovasyon, Yeteneğe Erişim, Etkileşim ve Teknolojik Üstünlük başlıklarında gelişimi sağlamak adına 200’ün üzerinde etkinlik gerçekleştirdiğini vurguladı. Üye firmaların gönüllülük esasına dayanarak eğitmen desteği sağladığı eğitimler ile bugüne kadar 94 farklı eğitim programında 264 eğitim verildiğini ve bu eğitimler ile 10 binin üzerinde kişiye ulaşıldığını söyledi.

Prof. İsmail Demir, yeni fikirlerin ürüne, ürünlerin markaya dönebilmesi adına düzenlenen fikir yarışmaları, hackathonlar, yatırımcı buluşmaları ve hızlandırma programlarıyla hem mevcut firmaları geliştirmek hem de yeni siber güvenlik firmaları ortaya çıkarmak adına çalışmalara devam ettiklerini belirtti.

Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, geleceğin teknolojilerinin, güvenlik bakış açılarını kökten değiştirdiğine değinerek yenilikçi teknolojilerle birlikte siber tehditlerin doğasının da akıl almaz ölçüde değişmeye devam ettiğinin altını çizdi.

DDO Başkanı Koç, dünyayı bambaşka bir hâle getirmesi beklenen büyük veri, yapay zekâ, nesnelerin interneti, bulut ortamlar, blok zincir, dijital ikiz, otonom araçlar, kuantum gibi yenilikçi teknolojilerle birlikte siber uzayın genişlediğini, günümüzde ise siber saldırıların devletler düzeyinde, otomatize edilmiş, daha sık, karmaşık, yıkıcı ve hedef odaklı olmaya başladığını belirtti.Ayrıca ekosistemin tüm paydaşları nezdinde yapılması gereken çok önemli işler olduğunu önemle hatırlattı.

Koç: “Başta ulusal siber güvenlik ekosistemimizin savunma ve ofansif güvenlik çerçevesinde yeniden yapılandırılması olmak üzere kamu ve özel sektör işbirliğini daha da artırarak kapasite gelişimini hızlandırmamız gerekiyor. Yapay zekâ, makine öğrenmesi ve benzeri yeni nesil teknikleri kullanarak “yeni nesil akıllı siber güvenlik çözümleri”ni birlikte geliştirip Türkiye’yi akıllı siber güvenlik ürünleri konusunda bir dünya markası yapmamızın önünde hiçbir engel yok. Tıpkı İHA / SİHA teknolojisinde Türkiye’nin bir dünya markası olduğu gibi. Geleceği tahmin etmenin en iyi yolu onu icat etmektir. Bunu sizlerle birlikte başaracağız” diye konuştu.

Ardından konuşma gerçekleştiren Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Siber güvenliğin kalesi durumunda olan ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından 10 Şubat 2020 tarihinde BTK bünyesinde kurulan Siber Güvenlik Operasyon Merkezi ile USOM ve operatörler arasındaki iş ve işlemlerin, 7/24 kesintisiz olarak izlenebilmesi ve gerekli durumlarda, aksiyonların zaman kaybetmeksizin alınmasına imkan sağlanmıştır. Sadece son 3 yılda operatörlerimiz nezdinde 350.000’in üzerinde Dağıtık Hizmet Reddi (DdoS) saldırısı tespit edilerek gerekli önlemler alınmıştır” dedi. Sayan ayrıca Yurt dışından sağlanan ürünlerin implementasyonları ya da hazır paket kurulumları gibi uygulaması kolay, kazancı ve işleyişi belli faaliyetler yerine; yerli ve millî ürünlerimizin geliştirilmesi ve bu ürünleri başta KOBİ’ler olmak üzere tüm işletmelerin rahatlıkla temin edebilmesi hususunda paydaşların elini taşın altına koymalarını beklediğini belirtti.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır konuşmasında, ülkemizde son yirmi yılda atılan adımlar ve verdikleri teşvikler ile güçlü bir Ar-Ge ve teknoloji ekosistemi oluştuğunun altını çizdi. Sayıları 90’u aşan teknoparklarımızda 7.000’den fazla firma faaliyet göstermekte olduğunu ve AR-GEve tasarım merkezlerimizin sayısının 1.500’ü aştığını dile getirdi. “2017’den beri TÜBİTAK bilim insanlarına yönelik destek programları kapsamında siber güvenlik alanında 62 kişiye 15,9 milyon TL destek sağladık” diye konuştu.

Konuşmaların ardından 3. Sektör Zirvesi Ödüllerini sahiplerini buldu.

Girişimcilik Faaliyetlerine Destek Ödülü STM

Yerli Ekosisteme Destek Veren Entegratör Firma Ödülü Türk Telekom

Yılın Parlayan Yıldızı Ödülü Binalyze

Eğitim Faaliyetlerine Destek Ödülü Deepcase

En Fazla Ülkeye İhracat Yapan Firma Ödülü Chomar

Küme Çalışmalarına Destek Ödülü HAVELSAN, ASELSAN, STM,Oğuz Yılmaz ve Uğur Çağal

Ödül töreninin ardından, TR TEST tarafından, Test ve Sertifikasyon süreçleri tamamlanan üye firmalara sertifikaları takdim edildi.

Test ve Sertifikasyon Ürün Grubu ile Sertifika almaya hak kazanan üye firmalar şu şekilde:

SIEM ürün grubunda MAY SİBER TEKNOLOJİ, KRİPTEK, KARMASİS

FIREWALL ürün grubunda LABRİS, EPATİ

YÖNETİŞİM RİSK UYUMLULUK ürün grubunda BTYÖN, CYBERWISE

DLP ürün grubunda HAVELSAN, KRİPTEK

UÇ NOKTA GÜVENLİĞİ ürün grubunda TRAPMINE

SİBER TEHDİT İSTİHBARAT ürün grubunda NEBULA, STM

ZAFİYET YÖNETİMİ ürün grubunda KRİPTEK, CYBERWISE, STM

KİMLİK VE ERİŞİM YÖNETİMİ ürün grubunda KRON

Firma temsilcileri, ödül ve sertifikalarını Savunma Sanayii Başkanı Prof. İsmail Demir, Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Fatih Ömer Sayan ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’dan aldı.

Ödül ve Sertifika takdiminin ardından SSB Siber Güvenlik ve Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Muhammet Sami Ulukavak ve DDO Siber Güvenlik Birim Müdürü Duygu Fidancıoğlu sunum yaptı.

Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesinin düzenlediği 3’üncü Sektör Zirvesi öğleden sonra Savunma Sanayii Başkanı Prof. İsmail Demir, Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç,  Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ınmoderatörlüğünde üye firmalara özel kapalı oturum ile devam etti. Başkanlar ve Bakan Yardımcısı, üye firmaların dilek ve önerilerini dinleyerek yorumlarını paylaştı.

 

 

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar





İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları