Zararlı, Casus, Dolandırıcı ve Fidye Talep Eden Yazılımları Kovmanın 8 Yolu
Casus, zararlı, dolandırıcı ve son olarak sizden fidye talep eden kötü yazılımlar kafa karıştırıcı ve göz korkutucu olabiliyor. Bu yazılımların her birinin farklı karakteristik özellikleri var:
Casus Yazılımlar: Sizin ve bilgisayarınız hakkında sizden habersiz bilgi toplayan yazılım çeşididir.
Zararlı Yazılım: Virüs, Trojan vb. içeren, bilgisayarınıza büyük ya da küçük çaplı hasarlar veren yazılımlardır.
Dolandırıcı Yazılımlar: Kişisel bilgilerinizi, kredi kartı numaralarınızı, şifrelerinizi vs. çalmaya çalışan elektronik iletişim ve sosyal mühendislik yollarıyla çalışan yazılımlardır.
Fidye Talep Eden Yazılımlar: Kötü yazılımların en gelişmiş modeli olan bu tür bilgisarınızı kitliyor ve sizden bu kilidi kaldırmak için bir fidye talep ediyor.
Bu yazılımların birçoğundan sakınmak bunları kaldırmaktan daha kolay. Bu yüzden aşağıdaki işlemleri yaparak bilgisayarınızı ve hatta şirketinizi hackerlar için kolay hedefler olmaktan kurtarabilirsiniz.
1. Çift Kimlik Doğrulamayı Etkinleştirin
Şifreler genellikle test edilen ve dosylarınızı korumak için en uygun yöntemdir. Fakat, kötü yazılımlar ile bu şifrelerin çalınması da gayet mümkün. Bu yüzden 2FA denilen çifte kimlik doğrulama sistemiyle kendinizi garanti altına alabilirsiniz.
2. Giriş Yapma Geçmişinizi Kontrol Edin
Online bir servis üzerinden çalışan başarılı bir kötü yazılım ya da dolandırıcı yazılımlar hackerlara önemli bir şans verebilir. Bu yüzden sık sık giriş yapma geçmişinizi ve IP adreslerini kontrol edin ve eğer şüpheli bir durumla karşılaşırsanız şifrenizi değiştirin.
3. Tanımlanmış Cihaz Listesini Kontrol Edin
Hesaplarınıza tanımlanmış cihaz listelerine bakmak gayet kolay bir şekilde hesabınıza başka birinin giriş yapmasını engellemenizi sağlayabilir. Bunun yanında şifrelerinin tehlikede olduğunu düşünen kullanıcılara hemen tanımlı cihazlarını silmeleri gerekiyor.
4. Anti-virüs Yazılımı Yükleyin
Klişe gibi görünse de bilgisayarınızı eski veya basit kötü yazılımlardan korumak için anti-virüs yazılımı yüklemelisiniz.
5. Güvenlik Güncellemelerini Ertelemeyin
Güvenlik güncellemeleri bilgisayarınızı sürekli yenilenen hackleme yollarına karşı koruma sağlar. Bir çok kullanıcı bu güncellemeleri almayarak büyük bir risk altına girmekteler. Bu durumu engellemek için Windows 10 gibi yeni işletim sistemleri güncellemeri engelleme ya da erteleme gibi bir seçenek barındırmıyor.
6. Şifrelerinizi Kimseye Vermeyin
Şifrelerinizi kimseye söylememelisiniz. Yasal işlemler için sizin şifrenize ihtiyaç duyulması durumunda zaten yetkili kullanıcılar erişime sahip olacaklardır. Bu yüzden ne olursa olsun şifrelerinizi paylaşmayın.
7. Maillerle Gelen Linkleri Açmayı Bırakın
Hackerlar bu linkeri kullanarak bilgisayarınıza zararlı yazılımlar yükleyebilirler. Daha güvenli bir yol olarak bu URL linklerini kendi tarayıcınıza kopyalayıp yapıştırmayı deneyebilirsiniz.
8. Çevrimdışı Yedeklemeler Yapın
Güvenlik konusunda yedeklemelerden pek fazla bahsedilmese de kötü yazılımlara karşı iyi bir koruma görevi görmektedir. Bilgisayarınıza kötü bir yazılım yüklense de yedekleme kullanarak eski haline getirebilirsiniz. Özellikle şirketler için dosyalarını kaybetmemek adına bu yöntem son derece önemli. Fakat, şu anda şirketler için tek seçenek Dropbox For Business.