Hackathon: Çözüm koşuları



Hackathon: Çözüm koşuları

Oğuz Yılmaz

Hackathon kavramı birkaç yıldır teknoloji gündeminde yer ediniyor. Hackathon için Türkçe karşılığı önerilmedi, yaygınlaşmadı. Benim Türkçe önerim “Çözüm koşusu”. Çözüm koşuları, özünde, bir konuyu “hack etmek” yani kurcalamak, çözmek adına koşulan bir maraton. Yani süresi, bitişi belirli.

Takımlar daha önce belirlenmiş süre için bir araya gelip, bir konuda çözüm bulmaya uğraşıyorlar. Çözüm koşuları ağırlıklı olarak yazılım konularında olsa da artık başka konularda çözüme ulaşmak için de koşular kullanılıyor. Örneğin bir otomobil firması C segmentinde tutulmamasının sebeplerini bir çözüm koşusu ile irdeleyebilir, o ana kadar kurum içi kaynaklarla ulaşamadığı en iyi çözümü, kurum dışı ekipler ile ortaya çıkarabilir.

Sadece bir probleme çözüm üretmek değil, yeni ürün ve proje fikirleri üretmek için de çözüm koşuları uygun ortamlar. Apple, Facebook ve benzeri günümüzün büyük teknoloji firmaları da çözüm koşuları gerçekleştiriyorlar. Bugün teknoloji firmalarının ürünlerinde kullandığımız birçok özellik de bu koşular sonucunda ortaya çıkarılmış ve milyarlarca dolar gelir üretmiş.

Türkiye’de de çözüm koşuları yapılıyor. Geçtiğimiz yıllarda belediyeler ve otomobil üreticilerinin yaptığı koşularda verilen veri seti ile en iyi uygulama hedeflenmişti. Örneğin İstanbul’un su sorununu azaltacak uygulamalar ya da araçtan sayısal arabirimle aldığı verilerle sürüş güvenliğini artTıracak uygulamalar.

Önümüzdeki günlerde Serathon- in isimli sermaye piyasaları çözüm koşusu, THY’nin düzenlediği seyahat çözüm koşusu, Gençlik ve Spor Bakanlığının Genç Hackathon’u var.

Bunlarla beraber hemen geçtiğimiz hafta HackIstanbul ismiyle tüm dünyadan katılımcılara açık bir çözüm koşusunun ikinci ayağı yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi himayesinde, Teknofest bünyesinde Türkiye Teknoloji Takımı tarafından düzenlenen koşuya, 14 ülkeden 4000’den fazla kişi katıldı. Siber güvenlik alanında, sayısal sistemlerde delil bulma, sistemleri ele geçirme ve şifreleme alanlarında ilk ayağında 12 saatlik koşuda elemeyi geçen takımlar, 18 saatlik ikinci ayak olan bayrak kapma yarışına katıldılar. Bayrak kapma yarışında web ve sistem güvenliği, tersine mühendislik, adli bilişim, güvenlik açıklarını istismar eden yazılım geliştirme gibi başlıklarda yarışan takımlardan bu ikinci ayağı da geçen 40 civarında takım, 21 Eylül’de Teknofest kapsamında düzenlenecek final karşılaşmasına çıkacaklar. Ödülün dolar ile olmasını doğru bulmasam da ödül büyük, 10.000 dolar. Ödüller de Cumhurbaşkanımız tarafından verilecek.

Bu etkinlikler, gençlerin odaklarını bu konulara çevirmesini sağlıyor ve bu alanlarda insan kaynağı yönelimini arttırıyor. Koşu tipine göre farklı bakışlar sağlayabilecek, yazılım geliştirme, grafik tasarım, son kullanıcıyı anlama, fikir geliştirme, güvenlik, karşı görüş üretme gibi işlevleri sunacak kişilerden oluşan çoğulcu takımlar ile çözüm koşuları “çok elin sesi”ni de gayet iyi ifade ediyor.

 

oguz.yilmaz@tasav.org


İlginizi Çekebilecek Yazılar






İletişim | Gizlilik | Kullanım Koşulları