SOSYAL MEDYADA KOLAY VE GÜVENLİ TİCARETİN ADRESİ: PAYM.ES
SOSYAL MEDYADA KOLAY VE GÜVENLİ TİCARETİN ADRESİ: PAYM.ES
Bir arkadaşınızla sohbet eder gibi online satış veya alışveriş yapmaya ne dersiniz?
Günümüzde elektronik ticaret kolay kullanım ve hızlı müşteri etkileşimi sağlaması nedeniyle çoğunlukla sosyal medya üzerinden yürütülüyor. Ancak bu sosyal ağlarda güvenli ödeme ve e-ticaret fonksiyonları pek de tatminkar sağlanmıyor. Pazar yerleri de karmaşık yapıları, kötü kullanıcı deneyimleri ve yüksek komisyon oranları nedeniyle pek çok kullanıcı tarafından tercih edilmiyor.
Kayıt sayfasını gördükten sonra pazar yerlerini terk eden kullanıcı oranı Avrupa’da %75 seviyesindeyken Türkiye’de bu oran %95’lere çıkıyor.
16 Ağustos’ta ünlü moda bloggerı Tuğba Tunçkaya’nın ev sahipliğinde lansmanı yapılan Paym.es, tüm kullanıcılarına anlık mesajlaşma uygulamaları üzerinden, online alış-satışın en güvenli ve pratik halini sağlıyor. Üstelik mecra bağımsızlığı ile de Instagram, Facebook, Etsy ve Letgo gibi sosyal ağlar üzerinden ürün satışı yapma imkanı sunuyor.
Paym.es, Pazar Yeri Deneyimini Chatbot’lara Taşıyor
Alıcı ile satıcı arasında güvenli bir ödeme köprüsü kuran Paym.es, satıcı ürünü düzgün ve söz verdiği gibi teslim etmeden, satıcıya asla herhangi bir ödeme yapmıyor. Üyeliğin ve ürün listelemenin ücretsiz olduğu Paym.es, gerçekleşen her satış için yalızca yüzde 6 komisyon alıyor.
Kargo, müşteri soru ve şikayetlerinin cevaplaması ve çözümlenmesi işlemleri ise satıcı tarafından gerçekleştiriliyor.
Pazar yeri deneyimini chatbot’lara taşıyan Paym.es’in ödeme altyapısı için Stripe ve PayU ile anlaşması bulunuyor. Şu an halihazırda 2000 kullanıcıya sahip Paym.es, e-ticareti daha kolay, güvenilir ve etkileşimi yüksek bir alana taşıma hedefiyle çalışmalarına hızla devam ediyor.
Mayıs 2017’de Şehlem Akbulut, Hasan Jabbarov ve Sabrican Zaim tarafından kurulan Paym.es, StartersHub’ın yürüttüğü StartersHub XO girişim geliştirme programına seçilerek, çekirdek yatırım aldı. Startup Chile’nin S Factory programında yer alan başarılı girişim, Seedstars Istanbul’u kazandı. $1M’lık ödül için İsviçre ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde 20 girişim arasında Türkiye'yi temsil etmeye hazırlanıyor. Ayrıca İhracatçılar Meclisi ve Türkiye Ekonomi Bankası Girişim Bankacılığı tarafından 2017 yılında desteklenecek girişimler arasında da bulunuyor.
Paym.es, Türkiye’den sonra Rusya, İspanya, İran ve Şili gibi sosyal medya üzerinde e-ticaretin yaygın olduğu pazarlara açılmayı hedefliyor.
StartersHub XO Programı Hakkında:
Mart 2017’de başlatılan girişim geliştirme programı StartersHub XO, nesnelerin interneti, büyük veri ve finansal teknolojiler (fintech) girişimlerine odaklanıyor. Programa seçilen girişimler StartersHub’ın fonundan 20 bin dolar çekirdek yatırıma ek olarak iş ve teknik konularda eğitimler, yeni iş bağlantıları ve uzman mentorlukları gibi ihtiyaç duydukları tüm alanlarda desteklerden faydalanıyor. Girişimlerin aylık büyüme oranlarına göre programa devam etmesi konsepti üzerine oluşturulmuş özgün bir yapı üzerinden ilerliyor. 6 ayın sonunda yeterli büyümeyi gösteren girişimler, StartersHub’dan 250 bin dolara kadar yatırım almaya hak kazanacak. Ana partnerleri İş Bankası, Microsoft, Intel ve Gedik Yatırım olan StartersHub XO programına Arçelik, Marsh, Münich Re, Acıbadem Sigorta, Cardtek ve Başaksehir Living Lab de destek oluyor.
Nerelerden yatırım aldınız?
StartersHub tarafından yürütülen StartersHub XO programı dahilinde çekirdek yatırım aldık.
Ayrıca Startup Chile hızlandırma programı’nın S Factory programında yer aldık. Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Türkiye Ekonomi Bankası Girişim Bankacılığı tarafından 2017 yılında desteklenen girişimler arasında da bulunuyoruz.
Dünya'nın önde gelen girişim yarışmalarından Seedstars'ı kazanarak Türkiye'yi İsviçre ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde en iyi girişim olarak temsil etme hakkı kazandık. 20 girişim ile birlikte $1M için yarışacağız.
Ekonomiye sağladığınız katma değerler neler?
Bugün elektronik ticaretin ciddi bir bölümü kolay kullanım ve müşteriyle etkileşim imkanı sebebiyle sosyal medya üzerinden yürütülüyor. Ancak buralarda güvenli ödeme ve e-ticaret fonksiyonları gibi özellikler sağlanmıyor. Bir diğer elektronik ticaret kanalı olan pazar yerleri ise karmaşık yapıları, kötü kullanıcı deneyimleri ve yüksek komisyon oranları nedeniyle pek çok kullanıcı tarafından tercih edilmiyor. Kayıt sayfasını ziyaret ettikten sonra pazar yerlerini terk eden kullanıcı oranı Avrupa’da %75 iken, Türkiye ve hitap ettiğimiz pazarlarda ise bu oran %95’lere çıkıyor. Bu problemlere çözüm üretmek amacıyla yola çıkarak, sosyal medya ağlarında gerçekleşen güvensiz ticareti güvenli ve kolay hale getirmek için Paym.es’i Mayıs 2017’de StartersHub’ın yürüttüğü StartersHub XO programından aldığımız destek ile kurduk.
Paym.es’de kullanıcılar, hali hazırda kullandıkları mesajlaşma uygulamaları üzerinden, bir arkadaşları ile konuşur gibi güvenli bir şekilde, elektronik ticaret bilgi birikimi ve bütçesi olmadan ürün satışı ve alışı gerçekleştirebiliyorlar, kazanç sağlayabiliyorlar.
Çözümünüzle kaç kullanıcı veya kişiye//kullanıcıya ulaştınız ya da ulaşmayı hedefliyorsunuz?
Şu anda 2000'i aşkın kullanıcımız bulunuyor. Pazar yeri deneyimini chatbot’lara taşıyan ürünümüz ile, Türkiye’den sonra Rusya, İspanya, İran, Azerbaycan ve Şili gibi sosyal medya üzerinde e-ticaretin yaygın olduğu pazarlara açılmak istiyoruz. Rusya ve Azerbaycan'da ödeme sistemleri konusunda anlaşmalarımızı tamamlamış bulunuyoruz.
Rakama dayalı paylaşabileceğiniz dikkat çekici veriler neler?
Ünlü moda bloggerı Tuğba Tunçkaya'nın ev sahipliğini yaptığı lansmanımız 16 Ağustos tarihinde gerçekleşti. Moda bloggerlarının, moda sektöründe ticaretle uğraşan kişilerin ve basının katıldığı bu organizasyonumuzda yeni ürünümüz Paymes'i genel kullanıma açtık.